Bursa'da "Melek Yatırımcılık ve İnternet Girişimcileri" Buluşması
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay: "Neden Bursamızdan da Steve Jobslar, Bill Gatesler çıkmasın? Bizim insanımızın hiçbir eksiği yok. Bugüne kadar girişimcilerimizin başardıkları bunun göstergesidir" Hepsiburada.com Üst Yöneticisi (CEO) Baydar: "Türkiye'deki e ticaret hacminin 5 6 katına çıkmaması için hiçbir sebep yok"
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, "Neden Bursamızdan da Steve Jobslar, Bill Gatesler çıkmasın? Bizim insanımızın hiçbir eksiği yok. Bugüne kadar girişimcilerimizin başardıkları bunun göstergesidir" dedi.
TEB Özel Melek Yatırım Platformu sponsorluğunda düzenlenen "Melek Yatırımcılık ve İnternet Girişimcileri" konulu "Etohum Bursa Yatırımcı Buluşması" bir otelde yapıldı.
Burkay, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, internet denilen uçsuz bucaksız dünyada farklı projelerin, yatırımların ön plana çıktığını ve bunların kısa zamanda büyüyen markalara dönüştüğünü belirterek, dünya e-ticaret hacminin 2012 itibarıyla 680 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Artık inovatif bir anlayışla farklılığı ortaya koyan girişimcilerin zamanı olduğunu ifade eden Burkay, istikrarlı şekilde büyüyen Türkiye'de her yıl 750 bin gence iş bulmak gerektiğini, 10 yıl sonra bu rakamının 1 milyona ulaşacağını, bu sorunla başa çıkmanın tek yolunun girişimci sayısını artırmaktan geçtiğini vurguladı.
Burkay, geçmişte "Başımıza icat çıkarma" denilerek, yetiştirilen insanların çoğunun yenilikçilik taraflarının törpülendiğini, beyinlerine pranga vurulduğunu dile getirerek, "Oysa AB Komisyonu tarafından yapılan bir araştırma, Türkiye'nin en büyük zenginliğinin girişimcilik olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, 27 AB ülkesindeki bireylerin yüzde 60'ı istihdam edilmek, yüzde 40'ı ise patron olmak isterken, Türkiye'de ise istihdam edilmek isteyenlerin oranı yüzde 20, patron olmak isteyenlerin oranı da yüzde 80 civarında. Demek ki toplum olarak bizim kanımızda girişimcilik var" dedi.
Girişimciler için birçok destek ve teşvik bulunduğunu, ancak işe yeni başlayan ya da sadece bir fikir aşamasındaki girişimcilerin bu teşviklerden yeterince faydalanamadığını, bu yüzden proje sahibiyle finansman sahibini bir araya getirmek için oluşturulan iş melekleri ağlarını, yeni yatırımcılar için son derece önemli ve yararlı bulduğunu anlatan Burkay, şöyle devam etti:
"Neden Bursamızdan da Steve Jobslar, Bill Gatesler çıkmasın? Bizim insanımızın hiçbir eksiği yok. Bugüne kadar girişimcilerimizin başardıkları bunun göstergesidir. Bunun için de bu tür projelerin yanında, girişimcilerin buluştuğu ve teknolojinin konuşulduğu gelişmiş ülkelerdeki tekno-kafelerin Bursamızda da açılması gerekiyor."
-"Türkiye'deki e-ticaret hacminin 5-6 katına çıkmaması için hiçbir sebep yok"
Hepsiburada.com Üst Yöneticisi (CEO) İlker Baydar, Türkiye'nin genel anlamda çok genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğuna dikkati çekerek, ülkede 38 milyon kişinin internete bağlı bir hayat yaşadıklarını, telefon ve tabletle birlikte de bunun hızla arttığını söyledi.
Baydar, şu anda yaklaşık 6-7 milyon kişinin de aktif olarak online alışveriş yaptığını belirterek, kendilerinin de 13 yıllık bir şirket olduğunu söyledi. Sitelerinde şu anda yaklaşık yarım milyon ürünü satışa sunmuş durumda olduklarını anlatan Baydar, "450 çalışanımız var. Dışarıdan hizmet aldığımız arkadaşlarımızla birlikte 620 kişilik bir operasyon. Ayda 20 milyon ziyaret alıyoruz. Bu yaklaşık 6,5-7 milyon farklı kişi tarafından gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla Türkiye'deki her 10 insandan birinin mağazamızı ziyaret ettiğinden hareketle onlara hizmet vermeye çalıştığımızın sorumluluğuyla yolumuza gidiyoruz. Her ay 900 bin ila 1 milyon adet arasında ürün sevk ediyoruz tüm Türkiye'ye" diye konuştu.
Türkiye'nin nüfusu ve ekonomik büyüklüğüne bakıldığında, şu ande "e-ticaret"in doğru bir noktada olmadığını anlatan Baydar, şunları kaydetti:
"Türkiye'de şu anda sadece, 100 birimlik perakendenin 1 birimi online olarak gerçekleşiyor. Bize en yakın nereler var? Güney Avrupa'ya bakıyoruz, en düşük 4-4,5'leri görüyoruz. Kuzeye çıkarsanız yüzde 8-10lar bandını görüyorsunuz. ABD, İngiltere gibi biraz daha uç örneklerde yüzde 15-20'lere kadar varıyor. Dolayısıyla en uç örneği almasak bile önümüzdeki 2-3 yıllık dönemde Türkiye'deki e-ticaret hacminin de minimum bugünkünün 5-6 katına çıkmaması için hiçbir sebep yok."
Uzman.tv, İstanbul.net, İtiraf.com kurucusu Ersan Özer de kurduğu internet sitelerine ilişkin başarı deneyimlerini paylaştı. "Uzman.tv"yle ilgili tecrübelerini anlatırken, başlangıçta bu alandan para kazanamadıklarını, diğer işlerden kazanıp buraya yatırdıklarını anlatan Özer, "Sonra, çok başarılı oldum. Şu anda çok hayır duası alıyorum. Bütün anneler çocuklarını oradan büyütüyorlar" dedi. - Bursa