Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer Açıklaması
Adıyaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan ve Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı, Adıyaman’ı temsilen Şanlıurfa’da düzenlenen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bölgesel Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl toplantısına katıldı.
Adıyaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan ve Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı, Adıyaman'ı temsilen Şanlıurfa'da düzenlenen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bölgesel Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl toplantısına katıldı.
Besni Ziraat Odası Başkanı İsmail Sümer, toplantıda Adıyaman, Besni ve diğer ilçelerdeki tarımsal sulama ile ilgili sorun ve sıkıntıları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e ilettiklerini söyledi. Sümer, "Adıyaman'ın tarımsal sulama ile ilgili Adıyaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan ve Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı ile birlikte Besni'mizin ve ilimizin tarımsal sulama ile sorun ve sıkıntıları ile ilgili Adıyamanımızı temsilen Şanlıurfa'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bölgesel Bakanlık Koordinasyon ve Sektörel Ortak Akıl Toplantısına katıldık. Toplantıda tarımsal sulama ile ilgili sorun ve sıkıntılarımızı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik'e ilettik. Adıyaman olarak verimli arazilerimizin büyük bir bölümünü Atatürk Barajı projesine feda etmiştir. Cazibeli sulamadan komşu illerimiz olan Şanlıurfa ve Mardin faydalanmaktadır. İlimizde tarımsal sulama elektrik enerjisi ile yapıldığından maliyet bu illere göre 4 kat artmaktadır. Bundan dolayı çiftçilerimizin yüzde 70'i sulu tarımdan vazgeçmiş, Samsat ilçemizde ihraç ürünü olan nar bahçeleri sökülmeye başlamıştır. İlimizde yapımı devam eden barajlar faaliyete geçinceye kadar Şanlıurfa ve Diyarbakır'da uygulanan enerji desteğinin ilimizde de uygulanmasını talep ettik. Tarımsal Sulamada kullanılan elektrik tahsilatlarının aylık olarak değil de yılda 2 defa 8. ve 11. aylarda tahsil edilmesini talep ettik.
TEDAŞ'a geçmiş yıllarda borcu bulunan yaklaşık bin çiftçinin borçlarındaki faizlerin silinerek anaparanın yine faizsiz olarak uzun vadede taksitler halinde ödenmesini talep ettik. Adıyaman merkez, Besni ve Kahta'daki TMO'ların silo hacminin yetersiz olduğunu ve bununla ilgili çalışma yapılmasını talep ettik. Adıyaman şehir merkezinde bulunan TMO şubesinin şehir dışına çıkarılması gerektiğini, yerleşim alanı içerisinde ve ana bulvar üzerinde bulunmasından dolayı tarım sezonlarında trafiğin aksadığını belirttik. Arazi toplulaştırmasının da Adıyaman, Besni ve Kahta'da bir an önce hızlandırılıp başlaması yönünde ve inşaatı devam eden barajların bir an önce bitirilmesi noktasında gayret göstereceğiz. Çiftçilerimizin sorun ve sıkıntıları için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Adıyaman Milletvekillerimiz ile birlikte bu sorunların takipçisi olacağız. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik'te sorunları ele alacaklarını, bu sorunların çözümü noktasında önemli çalışmalar yapacaklarını söylediler" diye konuştu. - ADIYAMAN