Belediye Başkanı Güzelbey Kentsel Dönüşümü Anlattı
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, kentsel dönüşümün ülkenin en acil sorunlarından biri olduğunu söyledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşen kentin öncelikli sorunlarının gündeme alındığı, Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) tarafından yapılan istişare toplantısında konuşan Güzelbey, Gaziantep'in kentsel dönüşüm açısından ele alındığı zaman şansız bir şehir olduğunu belirtti. Kentin merkezinin planlı, ancak etrafının çarpık yapılardan oluşan bir görüntü verdiğini dile getiren Güzelbey, kentsel dönüşümde mantığın sadece çarpık yapıların dönüştürülmemesi gerektiğini vurguladı. 2004 yılı ve öncesindeki Gaziantep'i fotoğraf ve sunumlarla anlatan Güzelbey, hayvan ahırlarının kent içinde olduğu bir Gaziantep'te
havalimanından kente gelen misafirlerin yollarının üzerinde çarpık yapılaşmanın olduğuna dikkat çekti. Oysa Gaziantep'in geçmişinin tarihi yapılarla dolu olduğunu dile getiren Güzelbey, 20. yüzyılda ve 21. yüzyılın başında tarihi yapıların çürüdüğünü, Antep Evlerinin korumasız hale geldiğini kaydetti.
Hanların, hamamların ve kervansarayların kaderine terk edildiğini vurgulayan Güzelbey, kimisinin çöp istasyonu kimisinin otopark olduğunu ifade etti. İnsanların tarihi evlerini ya otopark yapmış ya da terk edip gittiklerini anlatan Güzelbey, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gaziantep'in merkezi kalenin olduğu yer. Ancak kalenin etrafı dökülmüş ve kullanılamaz hale gelmiştir. Biz 2004 yılında dönemin belediye başkanları ile oturup konuştuk. Gaziantep'in geçmişine de geleceğine de sahip çıkmalıyız dedik. Bunun için tarihi mekanlarımızı koruyalım ve yaşatalım adını verdiğimiz bir kampanya yaptık. Bu kampanya bugün itibariyle inanılmaz bir ses getirdi. Ulusalda da büyük bir ilgi gördü Gaziantep'te de inanılmaz bir ilgi oluştu."
Güzelbey, kentsel dönüşüm denilince, mevcut binaların yıkılıp yerine tek tip binaların yapılması olarak anlaşılmaması gerektiğini söyledi. Kentsel dönüşümün aslında bir felsefe olduğunu anlatan Güzelbey, şöyle konuştu: "Bu felsefenin içinde sosyal değişim, kültürel değişim ve mantalite değişimi söz konusu oluyor. Sadece çarpık yapıların yıkılıp yerine binaların yapılması kentsel dönüşüm olarak algılanmamalıdır. Önce geçmişe sahip çıkmak lazım. Kentsel dönüşüm yaparken tarihi yapıların yok edilmesi büyük bir hata olur diye düşünüyorum."
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN GERÇEĞİ GAZİANTEP'TE YAPILIYOR
2004 yılında Şahinbey Belediye Başkanı Ömer Can'ın havaalanı yolu üzerinde çarpık yapılar için başlattığı çalışmayı şimdiki başkan Mehmet Tahmazoğlu Bey'in başarılı bir şekilde devam ettirdiğini belirten Güzelbey, yine dönemin Şehitkamil Belediye Başkanı Metin Özkarslı'nın İpek Yolu üzerinde başlattığı çarpık yapılaşmayı önleme çalışmalarının şimdiki başkan Rıdvan Fadıloğlu ile başarılı bir şekilde sürdüğünü kaydetti. Bu çalışmaların Gaziantep'i farklı bir yöne götürdüğünü ifade eden Güzelbey, Gaziantep'te herkesin işin bir ucundan tutarak ortak çalışma yaptığını vurguladı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak daha çok tarihi mekanların restorasyonuna önem verdiklerini dile getiren Güzelbey, Dere Kenarı Caddesi, Şehitler Caddesi ve Şıh Camii ve Şıh Hamamı'nda restorasyonların devam ettiğini bildirdi. Özellikle tarihi Bey Mahallesi'nin kendileri için önemli bir tarihi mekan olduğunu ve bu mahallenin Kurtuluş Savaşı'na tanıklık yaptığını anımsatan Güzelbey, aynı zamanda tarihi dokunun tüm özelliklerinin bu mahallede görüldüğünü söyledi. Bey Mahallesi'nin etrafındaki çarpık yapıları yıkacaklarını ve yerine yüksek binalar yerine iki katlı taş evlerin yapılmasına izin vereceklerini açıklayan Başkan Güzelbey, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kesinlikle yüksek binalara izin vermeyeceğiz. Aynı şeyi Şahinbey Belediyesi de Yazıcık Mahallesi'nde yapıyor. Burada şu ortaya çıkıyor. Kentsel dönüşümün gerçeği Gaziantep'te yapılıyor. Bir yandan sosyal ve kültürel olgunun yenilenmesi, diğer tarafta da çarpık yapılardan kurtularak daha çağdaş bir görünüme kavuşması sağlanıyor."
Kentsel dönüşümün şehir merkezinde ticari mekanları
beraberinde getirdiğini ve bunun esnaf mantığı ile çok bağdaşmadığını vurgulayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey, Osmanlı kültüründe bir çarşı mantığının, ahilik kültürünün bulunduğunu ve kentsel dönüşüm ile bu mantığa zarar verildiğini kaydetti. Ancak belediye olarak kentin ticari merkezi olan Gaziler Caddesi'nde büyük bir restorasyon çalışması ile burayı
açık hava alışveriş merkezi konumuna getirdiklerine ve esnafa katkı sağladıklarını belirten Güzelbey, isteyen vatandaşın AVM'lere isteyenlerin Gaziler Caddesi'ne giderek alışveriş yapabileceğini kaydetti.
EĞİTİM SORUNU ÖNEMLİ
Gaziantep Valisi Erdal Ata ise, kentsel dönüşümün en güzel örneğinin Gaziantep'te yapıldığını belirterek, buna en çok katkıyı belediyelerin verdiğini söyledi. Önceki belediyelerin konut alanları yaparken gecekondulara izin vermelerinin şimdi sıkıntıyı oluşturduğunu dile getiren Ata, ancak şimdi başlatılan kentsel dönüşüm projesinin Türkiye'nin en önemli ve en güzel projelerinden birisi olduğunu kaydetti. Gaziantep'te başlatılan kentsel dönüşüm ile 10 yıl sonra Gaziantep'in çehresinin tamamen değişeceğini vurgulayan Vali Ata, insanların daha modern bir kentte yaşayacaklarını bildirdi. Gaziantep'te kentsel dönüşümün yanında başka sorunların da var olduğunu anımsatan Ata, en öncelikli sorunun
eğitim olduğunu yineledi. Okul yapmak için arsa bulamadıklarını ve bunun geçmişte de çarpık ile gecekondu yapılarının çokluğundan kaynaklandığını ifade etti.
Şahinbey, Şehitkamil Belediye Başkanları ile Gaziantep Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Gaziantep Mimarlar Odası yetkililerinin konu ile ilgili sunumları ile devam eden istişare kurulu toplantısında Gaziantep'in kentsel dönüşümündeki sıkıntılar ve çözüm yolları konuşuldu. Toplantıya katılan Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri, Gaziantep'te yapılan kentsel dönüşüm uygulamaları ile bu uygulamalar esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında görüşlerini dile getirdi. - GAZİANTEP