Bayburt Belediyesi'ne "Tarihi" Sorumluluk
Bayburt Kalesi, restore edilip turizme kazandırılması amacıyla Bayburt Belediyesi'ne tahsis edildi.
Fatih Mehmet Özcan - Tarih boyunca medeniyetlerin gözde mekanları arasında yer alan Bayburt Kalesi, restore edilip turizme kazandırılması amacıyla Bayburt Belediyesi'ne tahsis edildi.
Şehrin kuzeyinde, dik kayalıkların üzerinde inşa edilmiş Bayburt Kalesi, Karadeniz'i Orta Doğu'ya bağlayan ticaret yolu üzerinde bulunması nedeniyle medeniyetler için tarih boyunca stratejik öneme sahip oldu.
Romalılar, Ermeniler, Bizanslılar, Araplar ve Kommenoslar gibi uygarlıkların hakimiyetinde kalan kalenin, 1514 yılında Osmanlılar'a geçtikten sonra Kanuni Sultan Süleyman ve 3. Murat dönemlerinde büyük onarımlar gördüğü, 1647'de de Evliya Çelebi'nin Bayburt'u ziyareti sırasında kaleyle ilgili 300 evlik bir mahalle ile Ebü'l Feth Cami'nin yer aldığı bilgisini aktardığı biliniyor.
Devir işlemi nedeniyle Bayburt Defterdarı Orhan Mutluay ile kalede bir araya gelen Belediye Başkanı Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi geçmişiyle büyük bir öneme sahip kalenin daha iyi tanıtılması ve turizme kazandırılması amacıyla bir süre önce belediyeye tahsis edilmesi için talepte bulunduklarını belirterek, "Değişik medeniyetlere beşiklik etmiş Bayburt Kalesi, stratejik varlığıyla da medeniyetlerin 'önce fethedelim' diye iştahını kabartmıştır. Bayburt ile özdeşleşmiş kaleye belediye olarak daha iyi sahip çıkar, korur ve bakarız diye düşündük" dedi.
Kalenin restorasyonu konusunda verdikleri mücadeleyi bundan sonrada sürdüreceklerini ifade eden Polat, şunları kaydetti:
"İmkanlarımızla buranın sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya gayret edeceğiz. Öncelikle kaleye girişi kontrol altına alacağız. Güvenliği ve temizliğini sağlayıp, sosyal ihtiyaç alanları yapacağız. Hediyelik eşya stantları açıp, kalenin daha hareketli bir yer haline gelmesini sağlayacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde surların restorasyonu ve arkeolojik kazı konusunda yapmamız gerekenleri takip edeceğiz. Bayburt Kalesi gibi şehirle iç içe olan, özdeşleşen başka bir kale yoktur. Yapacağımız çalışmalarla kaleyi turizmine kazandıracağız."
-"Kale Bayburt'a çok fazla kazanımlar sağlayacak"
Mutluay ise kalenin 1978 yılında tapuda tescil edildiğini ve 153 bin 170 metrekarelik yüz ölçümüne sahip olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti.
"Kale, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsisliyken, 5 Şubat 2013'te bakanlığın onayıyla restorasyonu yapılarak güvenceye alınması ve turizme kazandırılması amacıyla Bayburt Belediyesi'ne tahsis edildi. Kale, belediye başkanımızın gayretleri ile sosyal, kültürel, turizm ve istihdam anlamında Bayburt'a çok fazla değer katacak, kazanımlar sağlayacaktır" dedi.
Mutluay, kalede bir süre incelemelerde bulunan Polat'a, kalenin sembolik anahtarını teslim etti.
Yayıncı: Murat Kaban - BAYBURT