Baü'ye Bilimsel Ziyaret

Balıkesir Üniversitesi (Baü), Almanya'nın Seçkin Üniversitelerinden Birisi Olan Regensburg Fachhochschule Üniversitesi Öğrencilerinin Bilimsel Ziyaretine Ev Sahipliği Yapıyor.
Balıkesir Üniversitesi (BAÜ), Almanya'nın seçkin üniversitelerinden birisi olan Regensburg Fachhochschule Üniversitesi öğrencilerinin bilimsel ziyaretine ev sahipliği yapıyor.
1995 yılında imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde Almanya Regensburg Üniversitesi ile BAÜ arasında öğrenci değişim programı uygulanıyor. Bu anlaşmaya göre, sıra ile öğrenciler birbirlerinin okullarını ziyaret ederek çeşitli projelerle ilgili görüş alışverişinde bulunuyor. Projeler çerçevesinde bir haftalığına Balıkesir'e gelen 12 Alman öğrenci ve 2 profesör, BAÜ'deki öğrenciler ve öğretim görevlileri ile ortak yaptıkları çalışmaların ardından bir seminer verdiler. Balıkesir Belediyesi başta olmak üzere bir çok fabrikada ön çalışma yapan öğrenciler, biyolojik çöplerden biogaz elde etmeye ve bunu da doğalgaza uyumlu hale getirmeye yönelik çalışma yürütüyorlar. Yrd. Doç. Dr. Ziya Aksoy, Balıkesir Belediyesi ile de ortak proje yürüttüklerini, pet şişelerin toplanarak yeniden değerlendirilmesi sırasında bir depozito sistemi geliştirme çalışması yaptıklarını söyledi. BAÜ Çağış kampusundaki Mühendislik Fakültesi binasındaki seminer İngilizce olarak verildi. Rüzgar panelleri projesinden, tavukların atıklarından ısı enerjisi üretme çalışmalarına kadar bir çok projede Türk ve Alman öğrenciler görüş alışverişinde bulundu.
Regensburg Fachhochschule Üniversitesinde görevli Prof. Ulf Gollub, projeler ve Balıkesir'deki çalışmalar ile ilgili bir açıklama yaptı. Gollub, "Tasarım aşamasında müşterilerle ne kadar zaman geçirilse ortaya çıkacak ürün için de son derece önemli. Çünkü o istekler tasarım aşamasında dikkate alınır. Almanya'daki üniversiteler sanayileşme ve tasarım içindeler. Bizler, Regensburg çevresindeki şirketlerle beraber çalışıyoruz. Dolayısı ile endüstrinin istediği konularda çalışıyoruz. Herhangi bir boşluk olmadan üniversite ile sektör arasında direkt bir bağlantı var" dedi.
Seminerde öğrencilere seslenen Profesör Gollub, "Yakında Denizli'ye de gideceğiz, orada da rüzgar enerjisi ile çalışan ve maliyeti 4 bin 999 AVRO'yu geçmeyen bir otomobil yapacağız. Yapılacak bu araba ile sadece şehir içinde dolaşım sağlanacak. İstanbul, Ankara gibi uzun mesafeler için yine Alman yapımı otomobilleri kullanacaksınız. Sizlere yeni bir teknolojiden daha bahsedeceğim. Bu da bisikletten sonra ekolojik transportisyon sistemi olacak ve bunu da Türkiye'ye satacağız" dedi.
Ortak düzenlenen seminer sonrasında BAÜ öğretim görevlileri Alman öğrencilere başarı plaketi verdi.
(BD-YU-) 21.04.2008 11:12 TSİ