Haberler

Balıkesir'de, "Koyun Yetiştiriciliği ve Sürü Yönetimi" Paneli Düzenlendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'de, "Koyun Yetiştiriciliği ve Sürü Yönetimi" konulu panel düzenlendi.

Balıkesir'de, "Koyun Yetiştiriciliği ve Sürü Yönetimi" konulu panel düzenlendi.

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde düzenlenen panele Vali Yardımcısı Nusret Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Ali Alanlı, panelistler Prof. Dr. Birol Dağ, Prof. Dr. Mehmet Koyuncu ile şube müdürleri, ilçe tarım müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve çiftçiler katıldı. Panelin açılışında konuyan Vali Yardımcısı Nusret Şahin, Türkiye'de çobanlığın yıllarca işi olmayanların yaptığı sıradan bir iş olarak görüldüğünü, ancak bunun böyle olmadığını söyledi. Nusret Şahin, " Türkiye'de yıllarca çobanlık yani sürü yöneticiliği, hep işi olmayanların yaptığı bir meslek olarak görüldü. Geri kalmışlığın ölçütlerinden biridir aslında bu. Biz ne zaman çobanlığa profesyonel gözle bakarsak işte o zaman göreceksiniz Türkiye küçükbaş hayvancılıkta ilk 3 ülke arasında yer alacaktır. Meslekler arasında fark gözetmeden bunu yakalamaya çalışıyoruz" dedi.

BALIKESİR'DEKİ KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISI 883 BİN 359

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Ali Alanlı ise Türkiye'de koyunculuk sektörünün gelişmeye açık olduğunu belirtti. Balıkesir'deki küçükbaş hayvan sayılarıyla ilgili bilgiler de veren müdür Alanlı, şunları söyledi;

"İlimiz iklimi, toprağı, tecrübeli ve çalışkan çiftçileri ile tarımın hemen her dalında söz sahibi olduğu gibi hayvansal üretimde de Ülke genelinde önemli bir yer işgal etmektedir. İlimizde 2012 yılı TÜİK verilerine göre 11 bin 811 adet küçükbaş hayvan işletmemiz bulunmakta olup, küçükbaş hayvan sayımız 883 bin 359'dur. Bu sayının 695 bin 691 adedini koyun varlığı oluşturmaktadır. Koyunculuk işletmelerimizi dünya ile entegre olmuş ve rekabet gücü yüksek işletmeler haline getirmeliyiz. Hayvancılık sektöründe oluşabilecek risklere karşı daha toleranslı, meralardan yararlanma gücü yüksek olan koyunculuk sektöründe verimliliği arttırmalıyız. İlimizde bu konuda bakanlığımız tarafından desteklenen Halk Elinde Karacabey Merinosu Islahı, Kıvırcık Islahı, Karakaçan Koyunu Gen Kaynağı Korunması ve Kıl Keçisi Islahı Projeleri uygulanmakta, uygulanan bu projelerle üreticilerimize bilgi transferi ve maddi destek sağlanmaktadır. İlimiz koyunculukta önemli bir potansiyele sahip ve gelişmeye açıktır. Biz de koyunculuğun gelişmesi için üzerimize düşen görevi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Koyunculuk üretim sürecinde en önemli hususlardan birisi, kuşkusuz "sürü yönetimi"dir. Hangi amaç için üretim yapılacaksa o amaca yönelik ırk, barınak şartları, yetiştiricilik teknikleri ve sürü yönetim kıstaslarının uygulanması gerekmektedir. Sayın Bakanımız tarafından yapılan açıklamada, sürü idareciliğine ilginin arttırılması amacıyla üniversitelere "Sürü Yönetimi" bölümü açılması çalışmalarının olduğu belirtilmiştir."

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında düzenlenen panelin hazırlanmasına katkı sağlayan panelistlerden Prof. Dr. Birol Dağ, "Koyun Yetiştiriciliği" konusundaki sunumu ile katılımcıları yetiştiricilik konusunda bilgilendirdi. Prof. Dr. Mehmet Koyuncu'nun, "Sürü Yönetimi" konulu sunumunun ardından panelin genel bir değerlendirilmesi yapıldı, panelin sonunda ise çiftçilerin soruları cevaplandırıldı.

(YU)

17.04.2013 21: 55: 23

TSI

NNNN - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close