Haberler

Baklava ve Fıstık Ambalajını Arıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Ticaret Odası iş birliğiyle fıstık ve baklava için yeni ambalaj tasarımlarında finalistler belirlendi.

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Ticaret Odası iş birliğiyle fıstık ve baklava için yeni ambalaj tasarımlarında finalistler belirlendi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından da desteklenen "Gaziantep Yöresel Ürünler Ambalaj Tasarım Yarışması"nda Türkiye'nin ve dünyanın ünlü tasarımcılarının baklava ve fıstık için orijinal tasarımları yarışıyor. Titiz bir çalışma sonucu finale kalan 33 tasarım arasından dereceye giren tasarımcıların seçilmesinin ardından 04 Ekim Salı günü ödül töreni yapılacak.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, fıstık ve baklavanın Gaziantep için "altın" değerinde olduğunu belirtti. Bu ürünlerin kalitesi kadar sunumunun da önemli olduğuna dikkati çeken Şahin, yerel ürünlerin nihai tüketiciye orijinal ambalajlarla sunulmasının ürün değerlerini arttıracağını ifade etti. Gaziantep için UNESCO'nun aldığı gastronomi kenti kararıyla yeni bir dönem, yeni bir sayfa açıldığını vurgulayan Şahin, "Bunu fırsat bilerek artık bütün alanlarda kendimizi yenilemek ve sektörlerimizde her konuda inovasyon gerçekleştirmek zorundayız. Dünyanın en değerli ürünlerinden Antep fıstığına sahibiz, yine dünyanın en güzel lezzetlerinden baklavaya sahibiz. Bu yarışmayla bu iki ürünümüzün nihai tüketicilere doğru ambalajlarla, en iyi şekilde sunulmasını ve ürünlerimizin maddi anlamda da hak ettiği değerleri bulmasını düşünmekteyiz. Bunun için TİM'in desteği ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Gaziantep Ticaret Odası işbirliğinde sektör temsilcilerimizin katkılarıyla 'Gaziantep Yöresel Ürünler Ambalaj Tasarım' yarışması düzenlemeye karar verdik. Türkiye'nin ve dünyanın ünlü tasarımcılarının da katılacağı bu yarışmada ortaya ciddi ödüller konuldu. İlk etapta baklava ve fıstık için ambalaj tasarım yarışması gerçekleştireceğiz. Bununla ilgili gerekli şartname ve yarışma takvimini gerek bizlerden gerekse sektör temsilcilerinden oluşan bir heyetle oluşturduk" dedi.

Hedeflerinin "altın" değerindeki baklava ve fıstığın gerek yurtiçi piyasalarda gerekse de dünya piyasalarında hak ettiği yere ulaşması olduğunu vurgulayan Şahin, GAİB, GTO, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve sektörel temsilcilerin el birliğiyle en iyisini bulmak için güzel bir birliktelik oluştuğunu kaydederek, "Ortaya güzel sonuçlar çıkacağını umuyoruz. TİM Başkanımız Mehmet Büyükekşi başta olmak üzere bizlere destek verenlere şimdiden teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Ünlü tasarımcılar yarışmaya davet edildi

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdulkadir Çıkmaz da yarışmanın iç piyasaları ve ihracatı olumlu etkileyeceğine inandıklarını ve ürünlerin değerleri kadar sunumlarının da tüketici üzerinde olumlu etkiler yaptığını söyledi.

Gaziantep için yenilenme ve yenilik zamanı olduğunu vurgulayan Çıkmaz, yarışmanın şartnamesinin sektör temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantılar sonucunda oluşturulduğunu ve konunun uzmanlarından oluşan bir jürinin de görev aldığını ifade etti.

Çıkmaz, yarışmaya Türkiye'nin ve dünyanın farklı yerlerinden ünlü tasarımcıların da katıldığını belirterek yarışma takvimine göre yarışmaya tasarım gönderen tasarımcıların çalışmalarıyla ilgili ilk elemenin yapıldığını ve yarışma finaline 33 ambalaj tasarımının kaldığını sözlerine ekleyerek 3 Ekim 2016 tarihinde jüri tarafından yapılacak olan değerlendirme sonucunda dereceye girecek olan tasarımların belirleneceğini ifade etti.

"Ürünlerimiz yeni tasarımlarla gerçek değerini bulacaktır"

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık da Gaziantep Yöresel Ürünler Ambalaj Tasarım Yarışması'nın iç ve dış pazarlardaki pazar payının arttırılması ve tüketiciye orijinal Antep baklavasıyla "altın" değerindeki fıstığın hak ettikleri fiyatlarla ulaşmasının sağlanmasının önemli olduğunu ifade etti. Bartık, Oda olarak bu ve benzeri çalışmaları desteklediklerini belirtti.

Yarışmanın genel amacı

Gaziantep'in yöresel ürünleri için geleneksel ve yöresel değerlere sadık kalarak, değişen teknolojiye ve tüketici eğilimine ayak uyduran, çevre dostu, özgün, fonksiyonel özelliklere sahip, uygulanabilir ambalajların geliştirilmesi ve bu alandaki genç tasarımcıların ülkemize kazandırılmasının amaçlandığı yarışmada, tasarımın sektör için öneminin vurgulanması ve tasarım fikrinin teşvik edilmesi, ihracat potansiyeline sahip tasarımların ortaya çıkarılması tüketim biçimlerinde farklılık ve kolaylık sağlayan, çevre etkisi gözetilmiş yeni ambalaj tasarım önerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

İlki gerçekleştirilen "Gaziantep Yöresel Ürünler Ambalaj Tasarım Yarışması" iki ana kategoride düzenleniyor. 1. Gaziantep Tatlıları Ambalaj kategorisi geleneksel Gaziantep tatlılarından baklava, şöbiyet, katmer için tasarlanan ambalaj önerileri bu kategorinin konusunu oluşturuyor. 2. Antep Fıstığı Ambalaj kategorisinde ise Antep fıstığına yönelik, tasarlanacak ambalaj önerileri bu kategorinin konusunu oluşturuyor.

Yarışmaya katılacak olan eserleri değerlendirmek üzere gerek proje ortaklarından gerekse ambalaj sektörünün önde gelen isimlerinden oluşturulan jüri gerekli değerlendirmeyi yaparak dereceye giren eserleri belirliyor.

Tasarım yarışmasının ödülü de cazip

"Gaziantep Yöresel Ürünler Ambalaj Tasarım Yarışması"nın ödüllerinin de cazip rakamlardan olduğu açıklandı. Buna göre, dereceye giren tasarımlara her bir kategoride 3'er olmak üzere toplam 12 ödül verilecek. Profesyonel kategoride birinci esere 50 bin TL, ikinci esere 25 bin TL, üçüncü esere ise 12 bin 500 TL ödül, Öğrenci Kategorisinde ise birinci esere 10 bin TL, ikinci esere 7 bin 500 lira, üçüncü esere ise 5 bin TL ödül verilecek.

Yarışmanın jüri üyeleri şu isimlerden oluşuyor,

GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz Başkanlığında ki yarışma jürisinde İmam Çağdaş Firma Sahibi, Burhan Çağdaş, İTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü - Akademisyen, Doç. Dr. H. Hüma Nur Bağlı, Güney Ambalaj San. ve Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Kamerhan Dıblan, Mutfak Sanatları Akademisi, Mehmet Aksel, Orhan Irmak Tasarım - Endüstriyel Tasarımcı, Orhan Irmak, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Akademisyen, Prof. Dr. Gülay Hasdoğan, Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Başkanı Sertaç Ersayın, İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Bölüm Başkanı Akademisyen Yrd. Doç. Dr. A. Can Özcan, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı Akademisyen, Yrd. Doç. Dr. Arda Bülben Yazıcı, M.S.Ü Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Akademisyen Yrd. Doç. Dr. Meltem Özkaraman Şen ve Sarten Ambalaj Ticaret ve Sanayi A.Ş. Fabrika Müdürü İlyas Dolar yer alıyor. GAİB hizmet binasında gerçekleşen ilk elemenin ardından 3 Ekim 2016 tarihinde yarışma jürisi finale kalan 33 ambalaj tasarımı arasından dereceye girenleri tespit edecek. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close