Haberler

Az Uyku Diyabet, Obezite ve Depresyona Neden Oluyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim seli Prof. Dr.Yahya Çelik, normal uyku süresinin 6-8 saat arasında olduğunu belirterek, "Bu uyku süresinin altında uyuyan insanlarda diyabete, kilo almaya ve depresyona eğilim ortaya çıkıyor" dedi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim seli Prof. Dr. Yahya Çelik, normal uyku süresinin 6-8 saat arasında olduğunu belirterek, "Bu uyku süresinin altında uyuyan insanlarda diyabete, kilo almaya ve depresyona eğilim ortaya çıkıyor" dedi.

Çelik, hastanede düzenlediği basın toplantısında, uykunun insan sağlığı için çok önemli bir durum olduğunu söyledi.

Uykusuzluğun önü alınmaz sorunlara yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Çelik, "Uyku önemli bir olay. İki gün arka arkaya uykusuz kalmak ölümle eşdeğerdir. İki gün, üç gün uyumazsanız ciddi psikiyatrik problemlerle, ardından ölümle karşı karşıya kalabilirsiniz. Uykunun süresi hep tartışıla gelmiştir ama normal bir uyku süresi 6 ile 8 saat arasındadır" dedi.

Normal uyku süresinin altında uyuyanlar için ciddi sorunların baş göstermesinin doğal olacağını anlatan Çelik, "Normal bir uyku süresi 6 ile 8 saat arasındadır, bu uyku süresinin altında uyuyan insanlarda diyabete, kilo almaya ve depresyona eğilim artıyor. Az uyku gibi çok uyku da yarar getirmiyor. Aşırı uykunun da özellikle 10-12 saatten sonra dinlendirmediği biliniyor " şeklinde konuştu.

Uykunun süresi kadar uyku kalitesinin de önemli olduğuna dikkati çeken Çelik, kaliteli bir uyku için uygulanması gerekenleri şöyle sıraladı:

"İyi bir uyku uyuyabilmemiz için uyku hijyenimize dikkat etmemiz gerekir. Bunun için neler yapmamız gerekli, özellikle akşam saatlerinden sonra çay kahve uyarıcı içeren enerji içecekleri kullanılmamalı. Efor gerektiren işler yapılmaması gerekir. Uykunuz geldiği zaman yatağa girmeniz gerekir. Uykunuz gelmeden yatağa girmemeniz gerekir. Bunun dışında yatak odasında televizyon olmamalı. Yatak odasında çok fazla derin felsefi kitaplar okumamak gerekir. Çok fazla konsantrenizi bozacak, uykudan uyandıracak olan olaylardan uzak durulması lazım. Bir de ortamın karanlık olması çok önemli. Yatağın da ergonomik açıdan iyi olması lazım."

Kaynak: AA / Yerel
title
Close