Haberler

Avrupa ve Türkiye'deki Suriyeli Kadınlar, Bulundukları Topluma Entegre Ediliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesi(GAÜN) koordinatörlüğünde yürütülen ve Erasmus Hibe Programı kapsamında finanse edilen Türkiye ve Avrupa’da bulunan Göçmen Kadınların Rehabilitasyonu ve Sosyal Entegrasyonu için Uluslararası İş Birliği projesi start alıyor.

Gaziantep Üniversitesi(GAÜN) koordinatörlüğünde yürütülen ve Erasmus Hibe Programı kapsamında finanse edilen Türkiye ve Avrupa'da bulunan Göçmen Kadınların Rehabilitasyonu ve Sosyal Entegrasyonu için Uluslararası İş Birliği projesi start alıyor.

GAÜN koordinatörlüğünce yürütülen, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus Plus Hibe Programı kapsamında finanse edilen "Türkiye'de ve Avrupa'da bulunan Göçmen Kadınların Rehabilitasyonu ve Sosyal Entegrasyonu için Uluslararası İşbirliği Projesi" başlangıç toplantısı GAÜN Teknopark bünyesinde gerçekleştirildi. Toplantıya Polonya, Çek Cumhuriyeti, Letonya, Yunanistan, Arnavutluk'tan gelen proje ortağı katılımcılarının yanı sıra projeye destek veren Büyükşehir Belediyesi ve Şehitkamil Halk Eğitim Merkezi temsilcileri de yer aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, Gaziantep Üniversitesi'nin bu tarz Avrupa Birliği destekli hibe programlarını ve projelere önem verdiğini belirterek, "Üniversitemiz bu yıl yürütmeye başladığı bu proje ile yaklaşık 300 Suriyeli kadına ulaşarak, onların rehabilitasyon ve sosyal entegrasyon sürecini gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır" dedi. Toplantı süresince ve sonrasında da projeye destek olacaklarını ifade eden Prof. Dr. Bedir, projede emeği geçenleri kutladı.

Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Zeynel Özlü konuşmasında ülkesinden savaş, iç çatışma, siyasi baskı, zulüm gibi zorunlu nedenlerle ayrılan Suriyeli mültecilerin sosyo-ekonomik problemlerinin de, günümüz dünyasının en önemli gündem maddelerinden birini oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Özlü, "Bu doğrultuda, hazırladığımız Avrupa ve Türkiye'deki Mülteci Kadınların Sosyal Entegrasyonu ve Rehabilitasyonu İçin Uluslararası Ortaklık Projemizde, proje ortağı ülkelerin bu konudaki deneyim ve bilgilerinin paylaşılması neticesinde, mülteci kadınları, yaşama tutunma mücadelesinde yalnız bırakmayarak, maruz kaldıkları sorunlardan kaynaklanan psikolojik problemlerine çözüm yolları üreterek, üretilen çözüm modellerini yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz" şeklinde konuştu.

Orta Doğu'yu ve Arap dünyasını kısa bir süre etkileyen Arap Baharı'nın yansımasının bu ülkede bir iç savaşa neden olduğunu kaydeden Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve proje yöneticilerinden Doç. Dr. Sevilay Şahin, Suriye halkının büyük bölümünün savaşın bitiminde önce Türkiye'ye ve birçok ülkeye göç etmek zorunda kaldığını belirtti. Doç. Dr. Şahin konuşmasında şunları söyledi:

"Mülteci kadınlar, iç savaş sırasında şiddet, cinsel istismar, akrabalarını kaybetme gibi nedenlerle ve ülkelerindeki zorunlu göç nedeniyle çok güçlü psikolojik sonuçlara yol açabilecek travmaları yaşamaktadırlar. Bu bağlamda proje kapsamında bu kadınlara yönelik rehabilitasyon programı hazırlanacak, kadınların sosyal entegrasyonu için hobi kurları düzenlenecek ve mülteci hakları konusunda bilgilendirici faaliyetler gerçekleştirilecektir."

Projenin başlangıç toplantısında ayrıca, proje ortakları da kendi ülkelerinde yaşayan mülteci kadınların sosyal statülerinin ve bu kapsamda kurum olarak yürüttükleri faaliyetlerin yer aldıkları sunumlar izlettirildi.

Proje ekibinde yer alan Prof. Dr. Zeynel Özlü, Doç. Dr. Sevilay Şahin, Şehnaz Sakıcı, Veysel Karkın, İlyas Güven, Abdullah Kara, Ahmet Gürkan Karataş, Tuba Kaplan, Enver Demir, Makbule Bakırcı, Doç. Dr. Yücel Karadaş, Yrd. Doç. Dr. Betül Balkar, Yrd. Doç. Dr. Gökçe Özdemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i makamını ziyaret etti.

Başlangıç toplantısı katılımcılar için düzenlenen sertifika töreni ile son buldu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close