Aü ile Bülent Ecevit Üniversitesi Arasında Protokol
Anadolu Üniversitesi (AÜ) ile Bülent Ecevit Üniversitesi arasında Zonguldak'taki heyelan alanlarının tespiti ve bu alanların özelliklerinin belirlenmesi için imzalanan protokol, kentteki zemin iyileştirme çalışmalarına ışık tutacak.
Anadolu Üniversitesi (AÜ) ile Bülent Ecevit Üniversitesi arasında Zonguldak'taki heyelan alanlarının tespiti ve bu alanların özelliklerinin belirlenmesi için imzalanan protokol, kentteki zemin iyileştirme çalışmalarına ışık tutacak.
AÜ Uydu ve Uzay Araştırmaları Enstitüsü Yer Bilimleri ve Mühendisliği Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, AA muhabirine, Zonguldak'ta, İncivez ve Bahçelievler mahallelerinde, yer altında bulunan karstik boşlukların çökmeye başlaması sonucu, heyelan riskinin meydana geldiğini kaydetti.
Bazı alanlarda, ani veya zamanla gelişen çökmelerin başladığını ifade eden Prof. Dr. Ecevitoğlu, şöyle konuştu:
"Çökmeye başlayan bu alanlara yakın yapılarda gerilme çatlakları ortaya çıkmaktadır. Konuyu yakından izleyen Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, BEÜ Rektörlüğü ile temasa geçmiş, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, üniversitenin ilgili birimlerini harekete geçirmiştir. Üniversitenin Mühendislik Fakültesi, Jeodezi Mühendisliği Bölümü, bizemle irtibata geçti. Sorunu aydınlığa kavuşturmak üzere ortak bir proje geliştirdik. BEÜ Mühendislik Fakültesi, Jeodezi Mühendisliği Bölümü, yer kabuğundaki yamulmaları izleyen radar interferometri ve küresel konumlandırma sistemlerinde uzmandır. Enstitümüz de yer altı görüntülerini ortaya çıkartan sismik yansıma ve yer radarı yöntemlerinde uzmandır."
-"Çalışma zemin iyileştirme çalışmalarına ışık tutacak"-
Prof. Dr. Ecevitoğlu, sismik yansıma çalışmalarında kullanılacak enerji kaynağının, AÜ'nün bünyesinde geliştirildiğini anlatarak, 500 metre derinliğe kadar yer altı görüntüsünü sağlayabilen bu cihazın çevre dostu olup, yerleşim alanları içerisinde sorunsuz kullanılabildiğini bildirdi.
Enerji kaynağının ürettiği sismik dalgaların, yer altındaki karstik boşluklardan yansıyarak ve saçılarak yeryüzünde bulunan titreşim algılayıcılar tarafından kaydedileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ecevitoğlu, şunları söyledi:
"Bu kayıtlar sismik veri işleme tabi tutularak yer altı görüntüleri oluşturulur. Böylece karstik boşlukların yerleri, derinlikleri, şekilleri ve birbirleriyle olan ilişkileri ortaya çıkartılır. Sismik yansıma çalışmalarından elde edilen bu bilgi, daha sonra gerçekleştirilecek zemin iyileştirme çalışmalarına ışık tutacaktır. Projeyle ilgili protokol, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, BEÜ Rektörü Mahmut Özer ve AÜ Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın tarafından imzalanmıştır. Projeden elde edilecek sonuçlara göre yetkililer, gereken karar ve önlemleri alacaklardır."
(DA- - ESKİŞEHİR