Haberler

Atatürk'ün Kars'a Gelişinin 88. Yıldönünümü Törenle Kutlandı

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kars'a gelişinin, 88'inci yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kars'a gelişinin, 88'inci yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Atatürk'ün 88 yıl önce, 6 Ekim 1924'te Cumhurbaşkanı olarak Kars'a gelişinin 88'inci yıldönümü nedeniyle Hükümet Konağı önünde tören düzenlendi.

Tören Atatürk anıtına protokol sırasına göre çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı.

Hükümet Konağı önünde düzenlenen törenin ardından Halk Eğitim Merkezi Salonu'na geçildi. Burada Atatürk'ün 6 Ekim 1924'te trenle Kars'a gelişi sırasında Azerbaycanlı besteci Mehmet Türkel Bey tarafından, kendisine ithaf edilen "Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa" marşı eşliğinde halk oyunları ekibi gösterilerini sundu.

Daha sonra Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Başkan Nevzat Bozkuş;

"6 Ekim 1924 Salı sabahı trenle Sarıkamış'tan Kars'a hareket eden Atatürk, Kars Garı'nda sevgi seli ile karşılandı. Atatürk, Türk Ocağı'nda kısa bir süre dinlendikten sonra Ardahan ve Kağızman'dan gelen heyetlerle görüştü. Halkın kendisine ilettiği okul taleplerini dinleyen Atatürk, bir süre önce meydana gelen deprem nedeniyle zarar gören bölgede incelemede bulunarak, "devlet yardımının en kısa zamanda Kars'a ulaşacağını, yaraların sarılacağını ve vatandaşların bundan emin olmaları gerektiğini söyledi.

Atatürk, Kars ziyaretinin ardından Başbakan İnönü'ye bir mektup yazar ve Kars izlenimlerini anlatır. Atatürk bu telgrafta: 'Kars'ta bütün halk, gençler, öğrenciler, köylerden arabalarla gelen çiftçiler, büyük bir tezarruhatta bulundu. Kars Vilayeti kazaları, Ardahan Vilayeti, devleti ve arz-ı tanzim için Kars'a hususi heyetler göndermişlerdi. Bütün serhat vilayetlerimizi görmeye vaktim olmadığı içinde müteessirim " dedi.

Başkan Bozkuş'un konuşmasından sonra Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Öğretim Görevlisi Nurhan Aydın tarafından 'Atatürk ve Atatürk'ün Kars'a gelişi" ile ilgili bir konferans verildi. - KARS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Nevzat Bozkuş Ardahan Kars Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title