Artuklu Üniversitesi'nde 650 Öğrenci Kürtçe Öğreniyor
Mardin Artkul Üniversitesi'nde Yaşayan Diller Enstitisü'nün Kurulmasının Ardından Zorunlu Kılınan Kürtçe ve Arapça Seçmeli Derslere Öğrenciler İlgi Gösteriyor.
Mardin Artkul Üniversitesi'nde Yaşayan Diller Enstitisü'nün kurulmasının ardından zorunlu kılınan Kürtçe ve Arapça seçmeli derslere öğrenciler ilgi gösteriyor.
Artuklu Üniversitesi Senatosu bu yıl aldığı kararla zorunlu yabancı dil olan İngilizce'nin yanı sıra Arapça ve Kürtçe'yi de seçmeli ders olarak okutma kararı aldı. Kararın ardından üniversiteyi bu yıl kayıt yaptıran 1200 öğrenciden 650'si Kürtçe, 550'si de Arapçayı seçmeli ders olarak almak için başvurdu. Başvurunun ardından haftada 2 saat seçmeli olarak verilen Kürtçe ve Arapçaya öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Kadri Yıldırım, Kürtçe bilen bütün öğrencilerin yanında Kürtçe'yi bilmeyen birçok öğrencinin de Kürtçe'yi seçmeli ders olarak seçtiklerini söyledi. Üniversitelerinde eğitim gören bütün öğrencilerin İngilizce'nin yanında seçmeli ders oldukları için Kürtçe ve Arapça Dillerini de öğrenmek zorunda kaldıklarını söyleyen Yıldırım, "Kürtçe biliyorum diyen birçok öğrencimizin, Kürt alfabesinden Kürtçe imla kurallarından Kürtçe dilbilgisinden haberi yoktu. İlk dönemde biraz zorlandılar. Hatta hocalarının konuştuğunu anlamakta zorluk çekiyorlardı, ama bu sıkıntılar bir bir aşıldı. Öğrencilerimiz şimdi yavaş yavaş hem yazmaya hem de okumaya başladılar" dedi.
Yıldırım, Kürtçe seçmeli ders olarak seçen öğrenciler arasında köken olarak Kürt olmayanlarında bulunduğunu belirten Yıldırım, "Bu öğrencilerimizin işin başında oldukları için öbür Kürt öğrencilerine göre biraz daha çalışmaları gerekir. Bu gençlerin sayısı azdır ama Kürtçe ile ilk kez karşı karşıya kalmışlar" dedi.
Kürtçe'yi seçmeli ders olarak seçen öğrencilerden Mustafa Turan, "Aslında Kürtçe konuşuyorum. Kürtçe yazmaya gelince çok zorlanıyorum. Çünkü konuşma ile yazma aynı değil normalde ailem Kürtçe'yi nasıl konuştuysa ben de aynısını onlardan öğrendim. Ailem nesnelere nasıl yaklaştıysa bende o şekilde yaklaştım. Buraya geldiğimde hoca normalde Kürtçe konuşuyor ama hocanın konuştuklarının ancak yüzde 20'sini anlayabiliyordum. Şimde bu oranı yüzde 70'e çıkardık" dedi.
Daha önce Niğde'de Radyo ve televizyon bölümünde okulan Erdal Korkmaz, Kürtçe öğrenmek için üniversite değiştirdiğini söyledi. Korkmaz, "Kürtçeyi öğrenmek için buraya geldim" dedi.