Haberler

Antalyalı Gazeteciler'den Burdur'a Kültür Gezisi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Gazeteciler Cemiyet’nin(AGC), ‘Antalyalı Gazeteciler Kültürel ve Doğal Mirasıyla Buluşuyor’ adlı projesinin 2. Gezisi Burdur-Sagalassos-Salda’ya gerçekleşti.

Antalya Gazeteciler Cemiyet'nin(AGC), 'Antalyalı Gazeteciler Kültürel ve Doğal Mirasıyla Buluşuyor' adlı projesinin 2. Gezisi Burdur-Sagalassos- Salda'ya gerçekleşti.

Seyahat Acenteleri Derneği, Antalya Rehberler Odası, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, Spor Turizm Birliği'nin de destek verdiği AGC başkanlığında oluşturulan 'Antalyalı Gazeteciler Kültürel ve Doğal Mirası ile Buluşuyor' projesinin ikinci faaliyeti Burdur yöresine yapıldı.

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni başkanlığında sabah erken saatlerde bir otobüs ile Burdur'a hareket eden Antalyalı gazeteciler, ilk olarak Ağlasun ilçesinde yer alan ve denizden BİN 500 metre yükseklikte bulunan Sagalassos antik yöresini ziyaret ettiler. Geziye Seyahat Acentaları Yönetim Kurulu üyesi Hamit Kuk ile Antalya Rehberler Odası'ndan Mustafa Yalçınkaya da eşlik etti. Antalyalı gazetecilere gezi boyunca Burdur Gazetesi Sahibi ve Akdeniz Gazeteciler Federasyonu üyesi Adnan Taraşlı ev sahipliği yaptı.

Sagalassos'tan sonra 1963 yılında kurulan ve Türkiye'nin ilk 15 müzesi içinde yer alan Burdur Müzesi'ni ziyaret eden Antalyalı Gazeteciler, yetkililerden arkeoloji, sikke ve etnoğrafya seksiyonlarından oluşan koleksiyonlarda 57 binden fazla eser hakkında bilgiler aldılar ve fotoğraf çektiler.

"Burdur Belediye Başkanı ile biraraya geldiler"

Antalyalı Gazeteciler öğle yemeğinde Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ile bir araya geldiler. Burada bir konuşma yaparak Burdur Belediye Başkanı Ercengiz'e, AGC'nin flamasını takdim eden Akdeniz Gazeteciler Federasyonu ve AGC Başkanı Mevlüt Yeni,proje kapsamında Burdur, Isparta ve Antalya illerindeki tarihi, doğal güzelliklerin tanınması, tanıtılması ile gazeteciler arasındaki dayanışmanın ve kaynaşmanın sağlanmasının hedeflendiğini söyledi. Yeni, "Bu projeyi sadece Antalya ile sınırlamak doğru olmazdı. Çünkü biz Burdur, Isparta Gazeteciler Cemiyeti ile Akdeniz Gazeteciler Federasyonu ile ortak projeler geliştiriyoruz. Bölgemizdeki değerleri Antalyalı gazetecilerin de bilmesi lazım. Bir zaman sonra Burdur'daki gazetecilerle Antalya doğal, tarihi ve turistik gezileri düzenleyeceğiz. Yani bu gezi kapsamını sadece Antalya ile sınırlı bırakmayacağız. Hem Burdurlu, hem Ispartalı arkadaşlarımızı, meslektaşlarımızı da bizim bölgemizdeki sizin görmediklerimizi de tanıtma planımız var. Projemizde çok sayıda dernek bize destek veriyor. Amacımız gazeteci arkadaşlara bölgeyi gezdirirken, aynı zamanda stresli iş ortamından uzaklaştırmak, kaynaşma ve dayanışmalarına sebep olacak sosyal bir faaliyeti gerçekleştirmiş oluyoruz. Bakın şu anda 50 gazeteci aynı otobüste bölgeyi geziyorlar. Birlikte fotoğraf çekiyorlar. Fotoğrafları paylaşıyorlar, bu bir dayanışma, bu bir kaynaşmadır. Bu proje, bölgemizi tanıtan, hem de meslektaşlarımızı birbirlerine yaklaştıran, kaynaştıran stresli iş ortamından uzaklaştıran bir sosyal projedir" dedi.

Başkan Ercengiz: "Kentin kültür ve doğal güzelliklerinin tanıtımı basınla olacak"

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz'de yemekte yaptığı konuşmada, "Burdur hep kenarından geçilen ve adından çok söz edilmeyen bir şehir olması, beni hep üzen bir durumdu. Burdur, Antalya'nın her anlamda hinterlandı olabilecekken, bu fırsat ne yazık ki değerlendirilemedi. Burdur'un güzelliklerinin görülmesi, farklı yerlerdeki insanlara ulaştırılması için basın mensupları önemli bir yer tutuyor. Tanıtımla birlikte, tehdit altında olan değerlerimize de farkındalığı artırmalıyız. Bugün Burdur Gölü hacminin yüzde 40'ını kaybetti. Bunlar tamamen ülke politikalarının, yanlış uygulanan tarım politikalarının neticesinde oluşuyor. Buraların bize miras değil, emanet olduğunu söyledik, mücadele ettik ve bakanlığın Burdur Gölü Acil Eylem Planı hazırlığını başlatmasına vesile olduk. Yerel yönetim olarak bu konuda gayretlerimizi gösteriyoruz. Burdur'un hem çehresini hem de düşünce altyapısını değiştirmeye çalışıyoruz. Çünkü şehirlerin kendi kültürleri, tarihleri ve yaşayan organizması var. Burdur'un tanıtımına katkı koyabileceğinizi düşünüyorum. Bu kentin kültür ve doğal güzelliklerinin tanıtımı basın mensuplarının vereceği destekle olacaktır" dedi.

"Lisinia Doğa Projesi'nin bulunduğu alan gezi"

Doğa gönüllüsü veteriner hekim Öztürk Sarıca tarafından temeli 2005 yılında Burdur Gölü'nün kıyısında atılan Lisinia Doğa Projesi'nin bulunduğu bölgeyi gezen Antalyalı gazeteciler daha sonra lavanta bahçelerini gezerek yetkililerden bilgi aldılar. AGCüyeleri ve gazeteciler daha sonra Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan ve Türkiye'nin en derin ikinci gölü olan Salda'ya hareket ettiler. Suyunun temizliği ve turkuaz rengi ile Türkiye'nin Maldivleri olarak da tanınan Salda Gölü, içinde bulunan magnezyum, soda ve kil dolayısıyla bazı cilt hastalıklarının tedavisinde de yararlı sonuçlara sebep oluyor. Burdur programının sonunda Salda'da AGC Başkanı Mevlüt Yeni ve Antalyalı gazeteciler ile bir araya gelen Burdur Valisi Şerif Yılmaz'a, Yeşilova Kaymakamı Necdet Özdemir, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, Burdur Gazetesi Sahibi Adnan Taraşlı eşlik etti.

Vali Yılmaz: "Zor dönemleri birlik içinde atlattık"

Vali Yılmaz burada yaptığı konuşmada, ülke olarak, vatandaşlar olarak zor bir dönemden geçildiğini söyledi. Vali Şerif Yılmaz, "Hamdolsun bu dönemi birlik beraberlik içerisinde hep beraber atlattık. Ülkemizin gerek içeriden, gerek dışarıdan kuşatıldığı bir dönemde, millet iradesine sahip çıkması suretiylede bunu sağladık. Artık o dönemi kapatıp önümüze bakmamız gerekiyor. Bu süreçtede özellikle basınımızın çok büyük katkısı oldu" şeklinde konuştu.

"Burdur ve Isparta'da, Antalya'nın sahil dışındaki alanlarını da değerlendirmemiz gerekiyor"

Herkesin bölgesi için bir şeyler yapmak için yola çıktığını belirten Vali Yılmaz, "Şu anda Salda Gölü Burdurluların çoğunun görmediği bir yer. Bugün gittiğiniz Sagalasossos'u, Burdur'da çok az kişinin gördüğünü zannediyorum. Bu en büyük eksikliklerimizden bir tanesi. Kendi değerlerimizin, varlıklarımızın farkında değiliz. Başka yerlerdeki değerler varlıklar bizim için nedense daha önemli. Ülkenin değişik yerlerindeki bu varlıklar eğer pazarlanabilirse, ülkenin kalkınmasıyla ilgili sanayileşmeyi bir taraftan yürütürken, turizmin gelirinide arttırabiliriz. Ülkemizin turizm değerlerinden birisi, turizmin başkenti Antalya diyebiliriz. Çok önemli bir yer, ama otellerimize paket olarak turistler gelip sonra paket olarak gönderdiğimiz zaman buraya para bırakmıyorlar. Biz insanları içeri çekemedikten sonra, alternatif yerlere götüremedikten sonra, para kazanmamız daha fazla girdi sağlamamız mümkün değil. Burdur ve Isparta'da, Antalya'nın sahil dışındaki alanlarını da değerlendirmemiz gerekiyor" dedi

Gazetecilerin bölgesel olarak haber yaptıkları yerler hakkında bilgilerinin olması gerektiğini dile getiren AGC Başkanı Mevlüt Yeni, "Proje kapsamında ilk ziyaretlerimizi Antalya'nın batı bölümü Kaş ve Kalkan'a yaptık. İkinci ziyaretimizi de Burdur iline gerçekleştirdik. Bizi misafir ettiğiniz ve zaman ayırdığınız içi size teşekkür ederim.

Başkan Yeni, programın sonunda Vali Yılmaz'a Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nin flamasını takdim etti. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close