Haberler

Antalya'da "Akdeniz Hizmet Arenası ve Gayrimenkul" Fuarı

Antalya'da

Arena Fuarcılık Tarafından Antalya Expo Center'da Bu Yıl 1.'si Düzenlenen Akdeniz Hizmet Arenası ve Gayrimenkul Fuarı Açıldı.

Arena Fuarcılık tarafından Antalya Expo Center'da bu yıl 1.'si düzenlenen Akdeniz Hizmet Arenası ve Gayrimenkul Fuarı açıldı.

Fuarın açılışında bir konuşma yapan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Kemal Özgen, fuarın, konut sektörünün üretim, pazarlama ve diğer destek hizmetleri gibi farklı boyutlarını bir araya getirdiğini söyledi. İnşaat sektörünün son yıllarda hızla geliştiğini ifade eden Özgen, inşaat kalitesindeki artışa dikkat çekerek, "Antalya'da 2001 yılında kullanım izinleri 800 bin metrekareye düşmüşken, 2005 ve 2006 yıllarında kullanım izinleri 2 milyon metrekare üzerine çıkmıştır. Yapı ruhsatları ise bunun 2-3 katıdır. Yani üretim cephesi gelişmiştir, yatırımlar vardır. Fakat şimdi satış tarafının da gelişmesi gerekmektedir. Konut satışını destekleyen 3 faktör vardır. Birisi konut kredileridir. İkincisi A ve B guruplarına dönük projelerin geliştirilmesidir. Üçüncüsü ise yabancıların konut satışıdır. 2005 yılında 4-5 milyar olan konut kredileri 2006'nın ortasında 20 milyar YTL'ye çıkmıştır. Yani 2005-2006 arasında 4 kat büyümüştür. Her ay 1.5 milyar kredi kullanımı olmuştur. Ama Haziran ayından sonra bıçak gibi kesilme olmuştur. Son 8 ayda alınan konut kredisi sadece 2 milyar olmuştur. Yani ayda 1.5 milyardan, 300 milyona inmiştir. Ancak önümüzdeki günlerde bu konuda tekrar bir toparlanma olacaktır. Türkiye'de konut kredileri halen milli gelirin yüzde 5-6'sı kadardır. Avrupa'da yüzde 40'dır. Dolayısıyla bu oran önümüzdeki yıllarda en az 2-3 kat artacaktır" dedi.

Yabancılara konut satışının, Antalya gibi bir turizm merkezinde konut ve gayrimenkul sektörü için en önemli pazar olduğunu belirten Özgen, şunları söyledi; "Bu nedenle emlak sektörümüzün bu fuarları geliştirmesi ve yurtdışına da taşıması gereklidir. Oda olarak biz de bu amaçla yurtdışındaki çeşitli emlak fuarlarına katılımı destekliyoruz. Ancak yabancılara konut satışı, basit bir konut satışı değildir. Kendi vatandaşımıza konut satmak gibi değildir. Bir yabancının Türkiye'den ev alması, bizim Amerika'da veya İngiltere'de ev almamızla aynı değildir. Yabancıların konut alması, Türkiye'yi güvenilir bulmalarına, Türkiye'nin yurtdışındaki imajına bağlıdır. Antalya'da yabancı ülke vatandaşlarının yerleşmesini ekonomik ve sosyal açıdan, turizm sektörümüz açısından bir zenginlik olarak görüyoruz. Bu fuarlar ile emlak sektörümüzün, konut sektörümüzün ve ilgili tüm sektörlerimizin gelişeceğine, dünyaya açılacağına inanıyorum."

Arena Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Çiçekçi, fuarda 40 bine yakın gayrimenkulün görücüye çıktığını belirtirken, Antalya Vali Yardımcısı Sedat Oktar ise, fuara uluslararası emlak firmalarının katılımının önemine dikkat çekerek, "Fuara 11 yabancı firmanın katılması, yatırım yapılabilir bir ülke olduğumuzun göstergesidir" ifadelerini kullandı.

22 Nisan'a kadar açık kalacak fuara, 11'i yabancı 70 civarında firma katılıyor.

(ATA-SÇ-Y)

19.04.2007 16:21 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ecem Altan - Yerel
Derbide gülen taraf Aslan! Galatasaray, Fenerbahçe'yi deplasmanda devirdi

Galatasaray, Fenerbahçe'yi deplasmanda devirdi

Galatasaray'dan maç sonu Fenerbahçelileri çıldırtan paylaşımlar

Galatasaray'dan maç sonu Fenerbahçelileri çıldırtan paylaşımlar

Derbinin özeti gibi kare! Herkes Okan Buruk'un Mourinho'ya attığı bakışı konuşuyor

Herkes bu kareyi konuşuyor

Nasıl kaybettiklerini çocuğa anlatır gibi anlattı! Mourinho'dan beyin yakan derbi yorumu

Nasıl kaybettiklerini çocuğa anlatır gibi anlattı! Mourinho'dan beyin yakan derbi yorumu

title
respondToVisibilityVideo(document.getElementById('contentElement'), function () { });