Haberler

Aliağa Piri Reis Camii İbadete Açıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir’in Aliağa ilçesinde; ünlü Türk Denizcisi Piri Reis’in adının verildiği cami, ibadete açıldı.

İzmir'in Aliağa ilçesinde; ünlü Türk Denizcisi Piri Reis'in adının verildiği cami, ibadete açıldı. Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) ve Hayırsever İş Adamları tarafından inşa ettirilen Piri Reis Cami'nde ilk namaz eda edildi.

İbadete açılan 'Piri Reis Cami'nde ilk namazı Aliağa Müftüsü Enes Müslümoğlu kıldırdı. Piri Reis Cami'inde kılınan ilk namaz Aliağa'nın iş ve siyaset alanından çok sayıda tanınmış ismi bir araya getirdi. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, İzmir Cumhuriyet Başsavcı vekili Osman Bağlar, Aliağa Emniyet Müdürü Hasan Tuğan, Foça Emniyet Müdürü Yunus Çakmak, MHP Aliağa İlçe Başkanı Abdurrehim Aydemir, AK Parti İlçe Başkanı Yaşar Akbulut, Aliağa Eski Belediye Başkanı Tansu Kaya, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, MHP Aliağa Belediye Meclis Üyeleri Mehmet Ali Özkurt, Raşit Özkan, AK Parti Aliağa Belediye Meclis Üyeleri Kazım Ulaş, Zülküf Koçoğlu, ve İsmail Önal'ın katılımıyla eda edilen Cuma Namazının ardından Piri Reis Cami'nin ibadete açılması münasebetiyle kurban kesildi, lokma ve lokum hayrı dağıtıldı.

CAMİİ YAPIMINA KATKIDA BULUNANLARA TEŞEKKÜR

350 metre kare üzerine Foça Taşından inşa edilen 400 kişilik Cami'nin iç ve dış deklarasyonunda; çeşitli Gemi Söküm malzemelerinden kullanılan süslemeler görenleri kendisine hayran bıraktı. 10 metre yüksekliğinde kare formda minaresi, çelik konstrüksiyon üst yapısı ve yeşil alanıyla eşsiz bir modern mimariye sahip olan Piri Reis Cami'yi inşa edilmesine öncülük eden Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği'nin Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, Caminin yapımına maddi, manevi katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

32 yaşındaki Yüksek Mimar Ümit Ertem'in mimarlığını üstlendiği Piri Reis Cami'ni GEMİSANDER'in öncülüğünde Aliağa'ya kazandırmaktan ötürü duydukları mutluluğu ifade eden Başkan Şimşek, "Bize her konuda yardımcı olan bağışçı kardeşlerimizden Allah razı olsun. Bu 5 aylık bir süreçti. Burada çalışan kardeşlerimizin, arkadaşlarımızın, emekçilerimizin Allahın güzel huzuru olan evinde namaz kılmalarını her zaman beklemiştik. Burada çalışanlar geçici mescitte ibadetlerini zor şartlar altında gerçekleştiriyorlardı. Bizde yönetim kurulu olarak gerek Gemi Söküm çalışanlarına gerekse çevrede bulunan sanayi kuruluşlarında çalışanlara ibadetlerini daha iyi bir ortamda gerçekleştirmeleri için bu caminin yapılması konusunda bir karar aldık. Aliağa'ya, çalışanlarımıza bir cami kazandırdığımız için ben ve arkadaşlarım çok mutluyuz" dedi.

Piri Reis Cami'nin adeta bir Türkiye hatta dünya mozaiği olduğuna dikkat çeken Başkan Şimşek, şöyle konuştu: "Camimize Türkiye'nin her yerinden bir şeyler getirmeye çalıştık. Taşımızı Eski Foça'dan, mermerimiz Kütahya'dan, hattatçılarımız ise Konya'dan.Ayrıca dünyanın farklı ülkelerinden tesislerimize sökülmek üzere gelen yabancı gemilerden temin ettiğimiz bir takım antika avize, aplik gibi malzemelerle camimize farklı bir ambiyans, estetik ve modern bir hava yaratmaya çalıştık"

650 BİN TL'YE MAL OLDU

Piri Reis Cami'nin bugün uluslararası standartlarda yarışabilecek modern bir cami olduğunu belirten Başkan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: "Burada daha önce 15 - 20 yıllık bir mescidimiz vardı. Bu mescitte arkadaşlarımız zor şartlar altında ibadetlerini yerine getiriyorlardı. Allah'ta bize böyle bir şey yapmayı nasip etti, bizde yönetim kurulu olarak böyle bir hayırlı işe vesile olmak istedik. Cami'mizin yapımında hayırsever kardeşlerimizin de katkılarıyla camimiz yaklaşık 650 Bin TL'ye mal oldu. Bu miktarın yüzde 90'nını Gemi söküm camiasından, kalan yüzde 10'nunu ise dernek gelirlerinden karşıladık."

TÜRKİYE'DE BU MİMARİYE SAHİP CAMİİ YOK

350 metre kare üzerine kurulu olan bu cami yaklaşık 400 kişilik bir kapasiteye sahip olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Şimşek, "Piri Reis Cami'miz çok modern görünümlü ve çağdaş İslami ögelere sahip. Şuan da Türkiye'de bu özellikte ve bu modern mimariye sahip camii olduğunu düşünmüyoruz.Öte yandan bilindiği üzere tam kapasite ile çalıştığımız zaman Gemi Sökümü'nde yaklaşık 3 bin kişilik bir istihdam yaratıyoruz.Ayrıca yörede bulunan sanayi kuruluşlarında çalışan tüm arkadaşlarımız gemi söküm personelimiz ile birlikte bugünden itibaren burada ibadetlerini yapabilirler" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close