Haberler

Alaşehir'de Yağmurlarda Yıkılan Binaların Kaldırılması İçin Rapor Bekleniyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde geçtiğimiz günlerdeki şiddetli yağmurlar sırasında yıkılan binaların enkazının kaldırılması için Anıtlar Kurulu'ndan rapor bekleniyor.

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde geçtiğimiz günlerdeki şiddetli yağmurlar sırasında yıkılan binaların enkazının kaldırılması için Anıtlar Kurulu'ndan rapor bekleniyor. Belediye de, can güvenliği nedeniyle binaların yıkıldığı, yıkılması muhtemel benzer binaların da bulunduğu iki caddeyi trafiğe kapattı.

İzmir 2 Nolu Anıtlar Kurulu'nun yaklaşık dört yıl önce Sit alanı olarak ilan ettiği Alaşehir'in surlar içinde kalan alanda yaşayan yaklaşık 17 bin konut sahibi, evlerine bir çivi dahi çakamıyor. 10 gün kadar önce şiddetli yağmura dayanamayan bazı binaların yıkılması endişelerini bir kat daha artırıyor. Aşırı yağışlar nedeniyle çöken ve iki caddenin trafiğe kapatılarak mahalle sakinlerine adeta işkence çektiren, sokağa çıkmak için korkulu anlar yaşatan enkazın kaldırılması için şimdi de Anıtlar Kurulu'nun raporu bekleniyor. Alaşehir Belediyesi temsilcisinin de katıldığı Anıtlar Kurulu toplantısında enkazın kaldırılmasına, ancak yıkılan evin kalan bölümünün de olduğu gibi korunmasına karar verildiği bildirildi. Kurulda alınan kararın Alaşehir Belediyesi'ne tebliğinden sonra enkaz kaldırma çalışmalarının başlayacağı ve kapalı tutulan iki caddenin insan ve araç trafiğine açılabileceği belirtildi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN YARDIM İSTEYECEKLER

Bu arada, söz konusu alanda binlerce binanın bulunduğunu belirten mahalle sakinleri ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istemek için imza kampanyası başlatacağı kaydedildi. Mahalle sakinlerinden Adnan Doğramacı, "Ben bu caddede esnaflık yapıyorum. İşyerime gelecek olan vatandaşların,çocukların veya bu caddeyi kullanmak zorunda kalşan vatandaşların her an başına bir cisim düşebilir. Bu Sit işkencesi ne zaman bitecek bilemiyoruz. Alaşehir olarak sıkıntı içerisindeyiz. İnsanların evinde çatlaklar oluşuyor, yıkılıyor, Anıtlar Kurulu'nun haberi olmadan bir şey yapamıyor. Onarmak için parası olan da bir şey yapamıyor. Çoluğumuza çocuğumuza bırakacak hiçbir şeyimiz yok. İnşallah devlet büyüklerimiz bunun önlemini alır. Başbakanımızdan bu konuda bize yardım etmesini istiyoruz. Bunun için imza kampanyası başlatacağız" dedi.

Turgut Soyumert isimli vatandaş da, "Anıtlar Kurlu gelip evleri inceliyor, sonra arkası yok, evler yıkışlmaya terk ediliyor. İnsanlar çaresiz. Ne yeni bina yapabiliyoruz, ne de tamir edebiliyoruz. Anıtlar Kurulu bu binaları tarihi eser olarak belirlemişse, evleri boşalttırsın, onarımını ve restorasyonunu yaptırsın. Binalar zaten çatlamış, yıkılmaya yüz tutmuşlar. Allah korusun can kaybı olmasından korkuyoruz. Anıtlar Kurulu tarihi bina olarak belirlediği binaları ayırsın, hiç değilse kalan binaların yapılmasına veya onarılmasına izin versin" diye konuştu.

"EVLERİNİZİ BOŞALTIN DİYEMEYİZ"

Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban ise, çöken binalardaki vatandaşların tahliye edildiğini belirtti. Karaçoban, "Enkazın kaldırılmasıyla ilgili ne yazık ki yetkililerden henüz bir rapor gelmedi ve çaresiz bekleyişimiz sürüyor. Geçmişi korurken, geleceğin toplumunuda tehlikeye atmayı doğru bulmuyorum. Alaşehir'de surlar içerisinde kalan ve Sit ilanı ilan edilen bölgede halen yaşamın sürdürüldüğü de göz ardı edilmemeli. Bu binalar mutlaka korunacaksa kurulun buralardaki yaşamı sona erdirmesi gerekir. Kurul bu binaların değerini ödeyip, burada yaşamın sürmesini sonlandırmalı. Alınabilecek en acil önlem olarak ben bunu görüyorum. Bunun dışında, bu kış gününde biz bu ailelere evlerinizi boşaltın diyemeyiz" dedi.

ALAŞEHİR'İN YÜZDE 72'LİK BÖLÜMÜ SİT ALANI

İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun, 3 Nisan 2009 tarihinde aldığı bir kararla Alaşehir ilçesinin yüzde 72"lik bölümünü 3. derece SİT alanı olarak ilan etmişti. kentte inşaat sektörünün yanı sıra şehirleşmeyi de olumsuz yönde etkiledi. Yaklaşık 17 bin konutun yer aldığı büyük bir alanda yapılaşma durdu. Kurul, sit alanı ilan edilen bölgelerde en fazla iki katlı bina yapımına izin verirken, izin alma şartları da çok ağırlaştırıldı. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close