Haberler

Alan Kılavuzları Tasarıya Dahil Olmak İstiyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alan Kılavuzları, Tarihi Milli Parkla ilgili TBMM'de görüşülen yeni tasarıya alan kılavuzluğunun da dahil edilmesini istedi.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkında görev yapan Alan Kılavuzları, Tarihi Milli Parkla ilgili TBMM'de görüşülen yeni tasarıya alan kılavuzluğunun da dahil edilmesini istedi.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Alan Kılavuzları Kültürel Eğitim ve Dayanışma Derneği Başkanı Cemalettin Yıldız, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü kapatılarak Kültür ve Turizm Bakanlığına devrini öngören Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kanunu tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşüldüğünü hatırlattı. TBMM'de görüşülen bu tasarıda, alan kılavuzlarına yer verilmediğini söyleyen Yıldız, "Biz Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Alan Kılavuzları, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu kapsamında korunan alanların sahip oldukları kaynak değerlerinin korunarak kullanılması ziyaretçilerin bilgilendirilmesi ve ziyaretçi yönetiminin sağlanması amacıyla korunan alan çevresinde yaşayan yöre insanının alan kılavuzu olarak yetiştirilmesi ve alana gelen ziyaretçilerin bu kaynak değerleri hakkında doğru ve sağlıklı bilgi edinmelerini sağlamak amacıyla çıkarılmış alan kılavuzluğu yönetmeliği gereği eğitilmiş kişileriz. Anılan kanun taslağının 'Alan Yönetimi ve Tanıtım Grup Başkanlığı' bölümünde, daha evvel tarihi alanın tanıtımını ve korumasını gerçekleştiren 'Alan Kılavuzluğu' uygulamasının tasarı içinde yer almadığını üzülerek tespit etmiş bulunmaktayız. Alan Kılavuzları olarak bizlere yüklenmiş, şühedamıza olan manevi görevimiz ve Alan Kılavuzluğu yeminimiz gereği 'Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı' kanun taslağı içerisinde yer almak istiyoruz" dedi.

Yeni kanun taslağında 'Gelibolu Tarihi Alan Kılavuzu' veya 'Gelibolu Tarihi Alan Rehberi' adı altında görevlerinin düzenlenmesini isteyen Yıldız, "Milletimizin gözbebeği olan bu kutsal toprakları koruma görevinin, bu topraklar üzerinde yaşayanlarca yapılacağına inanıyoruz. Biz alan kılavuzları' da bu tarihi alan üzerinde veya yakın çevresinde yaşamlarını sürdüren Çanakkale Şehitlerinin aşıklarıyız. Sonuç olarak tüm Türkiye ve Çanakkale kamuoyunca bilinmelidir ki, bundan 10-15 yıl önce yıllık ziyaretçi sayısı 30-50 bin iken alan kılavuzlarının özverili çalışmaları Şehitlik alanlarını tanıtmaları yurt sathına yayılmış konferansları sonucunda bugün 3 milyona yakın ziyaretçi gelmektedir. Alan kılavuzları yeni yasa içerisine alınmaz ise Şehitler coğrafyasının ziyaretçi sayısı günbegün düşecektir. Yetkililerin 10-15 yıldır görev yapan yetişmiş alan kılavuzlarını feda etmeden sisteme dahil edilmelerini istiyoruz" diye konuştu. - ÇANAKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close