Akılcı Antibiyotik ve İlaç Kullanımı Konferansı Yapıldı
Niğde İl Sağlık Müdürlüğü ‘Akılcı Antibiyotik ve İlaç Kullanımı’ konferansı düzenledi.
Niğde İl Sağlık Müdürlüğü 'Akılcı Antibiyotik ve İlaç Kullanımı' konferansı düzenledi.
Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon hastalıkları Ana bilim Dalı Başkanı Hasan Salih Zeki Aksu konuşmacı olarak katıldı.
Konferansa Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu, 53. Bölge Niğde Eczacı Odası Başkanı Nihat Öztürk, doktorlar, Eczacılar ve sağlık çalışanları katıldı.
Konferans öncesi konuşan Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, 'çok ilaç değil, doğru ilaç iyileştirir" dedi.
Yücel, 'Akılcı ilaç Kullanımı; kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun süre ve dozda, kendilerine ve topluma en düşük maliyetle sağlayabilmeleri olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımın gereklerine uygun olmayan ilaç kullanımı sorunu maalesef yaşanmaya devam etmektedir. Antibiyotikler bu şekilde kullanılan ilaç gruplarının başında gelmektedir Türkiye, 42 ülke arasında DSÖ 'nün önerdiği veriler arası karşılaştırmaya dayanan yöntemle yapılan kapsamlı bir araştırmadaki hesaplamalara göre,en yüksek antibiyotik tüketimine sahip ülke olmuştur Antibiyotiklerin doğru kullanılmaması kaynaklı oluşabilecek direnç, etkisizlik ve yan etki sorunları, bakteriyel enfeksiyonların yol açtığı hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde başarısızlıklar yaşanmasına yol açmaktadır, söz konusu araştırmanın işaret ettiği üzere, Ülkemizin bu bakımdan daha fazla çaba sarf etmesi gerekmektedir. DSÖ verilerine göre tüm ilaçların %50'sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçete edilmekte, dağıtılmakta veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısına yakınının da ilaçlarını doğru şekilde kullanmamaktadır. Ülkemizde, yanlış ve gereksiz ilaç kullanımını önlemek amacıyla Sağlık Bakanlığı bünyesinde 12 Ekim 2010 tarihinde Akılcı İlaç Kullanımı Birimi kurulması ve 19 Mart 2012 tarihinde Türkiye ilaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu bünyesinde Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Dairesi kurulması ile hız kazanmıştır. Hazırlanan "Akılcı ilaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı 2014-2017" çerçevesinde öncelikli faaliyet alanlarında antibiyotikler ilk sırayı alan ilaç grubu olarak yer almışlardır' dedi.
Topyekun bilinçlendirme çağrısında bulunan Müdür Yücel, 'Annelerin ve hastaların bilinçlendirilmesi, eczacılarla bilgilerin paylaşılmasının önemli olduğu, en pahalı antibiyotiği verdiğimizde kazanacağımız para değil, insana olumlu veya olumsuz yapacağımız etkiyi merkeze alan bir duruşla önümüzdeki süreci planlamamız gerekmektedir. Kolaycı bir şekilde talep edilen, o anlık rahatlatıcı kalemlerin yazılmasının yarın tedavisi mümkün olmayacak ağır sorunların alt yapısına damla damla katkı sağlayabilecek zeminlere izin vermemeliyiz. Avrupa ülkeleri arasında antibiyotiğe direncin en yüksek olduğu bir ülkeyiz Bu durum maalesef bizlerin hep birlikte koyduğu damlalar dolayısıyla oluştu. Burada ciddi bir sorun var ve buna hep birlikte paydaş kurumlar olarak duyarlılık göstermek zorundayız. Bu sorun yalnız antibiyotikle de sınırlı değil antibiyotik bugün için önceliğimiz ve topluma ciddi bedeller ödetiyor. Bu sadece ekonomik bedel değil, ekonomik bedelin her halükarda telafisi bulunur ama sağlıkla ilgili ödettiği bedellerin telafisi çok zor, hatta bazen imkansız olabilir. O nedenle bizler duyarlı olarak, toplumda farkındalık oluşturabiliriz' diye konuştu.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon hastalıkları Ana bilim Dalı Başkanı Hasan Salih Zeki Aksu, Akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili önemli bilgiler verirken, katılımcılar ile karşılıklı soru cevapla devam etti. - NİĞDE