Haberler

Ahilik Haftası Düzce'de Çeşitli Etkinliklerle Kutlanıyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce’de Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkarlar ile bunların örgütlerinde yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla gerçekleştirilen ‘Ahilik Haftası’ etkinlikleri düzenlenen yürüyüş ile başladı.

Düzce'de Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkarlar ile bunların örgütlerinde yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla gerçekleştirilen ' Ahilik Haftası' etkinlikleri düzenlenen yürüyüş ile başladı.

Düzce'de Ahilik Haftası bu yıl 11. kez kutlanıyor. Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve odaya bağlı tüm meslek odaları 11.'si düzenlenen Ahilik Haftası nedeni ile bir dizi etkinlik düzenlediler. Etkinlikler Düzce Belediyesi ile Anıtpark arasında yapılan yürüyüş ile başladı. Mehter Takımı eşliğinde düzenlenen törene Vali Yardımcısı Hasan Karabulut, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Güney, DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı milletvekili adayları, daire amirleri ile esnaf odaları başkanları, esnaf ve davetliler katıldı.

Yürüyüşün ardından ise Anatpark'ta törenler düzenlendi. Burada bir konuşma yapan DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, "Ahilik, kelime olarak, Arapça kardeşim anlamına gelen Ahi kelimesinden gelmektedir. Bunun yanında, Ahi kelimesinin Türkçe kökenli Akı kelimesinden geldiğini savunanlar da vardır. Akı kelimesi eli açık, cömert, yiğit gibi anlamlara gelmektedir. Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi" dedi.

Kayıkçı konuşmasına şöyle davam etti; "Ahilik, halka dönük bir kurumdur. Kendi ticaret çıkarını diğer meslektaşlarından üstün tutmayan kişi mutluluğu halka hizmet edip yararlı olmakta arar. Belli bir süre, bir iş basamağında kalarak olgunlaştırılan yamak-çırak-kalfa-usta hiyerarşisi kurmayı ve bu basamaklarda baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar. Esnaf ve sanatkarlıkta önemli bir sorun olan üretici-tüketici çıkar ilişkilerini, birbirleriyle sürtüşmeye düşmeyecek şekilde ayarlar. İşe saygı ve çalışkanlık, yardımlaşma ve haksızlığın cezalandırılması da Ahilik kurumunun temel ilkeleri arasındadır. Ahilik geleneğine göre bir ahinin alnı açık olmalı, eli açık, cömert, yardımsever olmalı, sofrası, kapısı açık olmalı, nesi varsa misafiriyle paylaşmalıdır. Dilini yalandan, gıybetten, iftiradan bağlamalı, gözünü ayıp aramaktan, elini haramdan bağlamalı, belini bağlamalı, kimsenin namusuna göz dikmemelidir " diye konuştu.

YILIN AHİSİ NECATİ KORKMAZ

Konuşmanın ardından DESOB tarafından belirlenen yılın ahisine ödül verildi. Bu yıl yılın Ahisi olarak 1966 yılından bu yana terzilik işi uğraşan 65 yaşında ki Necati Korkmaz yılın ahisi seçildi. Yılın Ahisi Korkmaz'a cübbe, kemer ve vefisini Vali Yardımcısı Kazım Karabulut ile DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı giydirdi. Yılın Ahisi Necati Korkmaz, gençlere tavsiyelerde bulunarak "Gençlerde kendi mesleklerini çok severek yıllarca devam ettirsinler. Haramdan kaçsınlar, çok kazanmak için hile yapmasınlar" şeklinde konuştu.

İLK PİLAV VALİ ALİ FİDAN'DAN

Daha sonra Ahilik Haftası törenlerine Düzce Valisi Ali Fidan, Belediye Başkanı Mehmet Keleş, İl Jandarma Komutan Kıdemli Albay Ramazan Akça ve diğer protokol üyeleri de katıldı. Düzce Valisi Ali Fidan Ahilik Haftası nedeniyle kurulan stantlarını gezerek esnafların sorunlarını dinledi. Ahilik programına sonradan dahil olan Vali Ali Fidan kutlama törenine katılan esnaflara kendi elleriyle Ahi Pilavı dağıttı. - DÜZCE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close