Haberler

Agü'de Erasmus+yükseköğretimde Gelen Öğrenciler" Konulu Toplantı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal, uluslararası üniversite olmakla, uluslararasılaşmanın birbirine karıştırılmaması gerektiğini belirterek, “185 üniversitenin hepsinin de uluslararası olması için YÖK’ün bir beklentisi yok” dedi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal, uluslararası üniversite olmakla, uluslararasılaşmanın birbirine karıştırılmaması gerektiğini belirterek, "185 üniversitenin hepsinin de uluslararası olması için YÖK'ün bir beklentisi yok" dedi.

Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Yükseköğretim Koordinatörlüğü ve Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) tarafından ortaklaşa düzenlenen "Erasmus+ Yükseköğretimde Gelen Öğrenciler" konulu tematik toplantı AGÜ Sümer Kampüsü Rektörlük Salonunda yapıldı.

Üniversitelerde uluslararasılaşma faaliyetleri ile öğrenci değişim programları konularının ele alındığı toplantının açılışında konuşan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal, her üniversitenin uluslararası olma gibi bir zorunluluğunun olmadığını, bazı üniversitelerin bölgesel olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Mandal, "Uluslararası üniversite olmakla, uluslararasılaşmayı birbirine karıştırmamamız gerekiyor. Her üniversitenin uluslararasılaşma çabası olması lazım, ama her üniversite illa ki uluslararası üniversite olmak zorunda değil. Bazı üniversitelerimizin bölgesel ve şehir odaklı olması, şehre daha fazla hizmet veriyor olması, ikinci sınıf üniversite olduğu anlamına gelmemeli. Şehrinde gelişmesi için o üniversitelerimize ihtiyaçları var. Her üniversite uluslararasılaşma çabası içinde olmalı ama 185 üniversitenin hepsinin de uluslararası olması için YÖK'ün böyle bir beklentisi yok" diye konuştu.

AGÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu da konuşmasında, son yıllarda üniversitelerin toplumdan uzaklaştığını belirterek, dünyada üniversiteler arasında bir kırılım yaşanmakta olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Sabuncuoğlu, "Üniversitelerin toplumdan, fakültelerin ve bölümlerin birbirinden uzaklaştığını, ayrıştığını görüyoruz. Bu noktada, dünyada üniversiteler arasında da bir kırılım yaşanıyor. Biz bu kırılımı ve yeni akımları da çok yakından takip ederek, üniversiteyi, özgün bir takım değerler üzerine kurmaya gayret gösteriyoruz" dedi.

AGÜ'nün uluslararası büyük hedefleri olduğuna işaret eden Rektör Sabuncuoğlu, şöyle devam etti:

"Biz yeni bir üniversiteyiz ve uluslararası büyük hedefleri olan bir üniversite olarak şekilleniyoruz dolayısıyla uluslararasılaşma ve kalite AGÜ'nün en önemli değerlerinden birisi.

Bizim en önemli değerimiz kalite. Çünkü niteliğe önem veren bir bakış açımız var. 10 yıllık bir kalite planımız var. Bu planımızı hayata geçirmek istediğimizde de uluslararasılaşmanın çok önemli bir olgu olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Bununla ilgili de oldukça kapsamlı ve realistik hazırlanmış stratejimiz var. Bu strateji doğrultusunda hareket ediyoruz".

Uluslararası öğrenci değişim programları hakkında bilgi veren Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Mesut Kamiloğlu ise uluslararası öğrenci değişim programlarına son zamanlarda ilginin arttığını ifade etti.

Kamiloğlu, "Günümüzde hepimizin malumu yükseköğretimde uluslararasılaşma, dünyada yükseköğretimin temel bir unsuru olarak, eğilimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Uluslararası öğrenci değişim programına baktığımızda tüm dünyada artış olduğu gibi, Türkiye'de de ülkemize gelen ve ülkemizden yurt dışına giden öğrenci sayılarında ciddi bir artış olduğunu görmekteyiz" şeklinde konuştu.

Toplantıda daha sonra, Türkiye Ulusal Ajansı Yükseköğretim Koordinatörü Hür Güldü, "Türkiye'nin gelen öğrenci durumu genel değerlendirmesi" konulu sunum yaptı.

AGÜ Gençlik Fabrikası Koordinatörü Zeynep Tuğçe Çiftçibaşı Güç de "Abdullah Gül Üniversitesi uygulamaları" konulu sunumunda, üniversitenin gençlere yönelik düzenlediği uluslararası faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Toplantı, "Gelen öğrenci konusunda mevcut durum ve yaşanılan sıkıntılar" ile "İyi uygulama örnekleri" konulu panellerle devam etti.

Panellerin ardından toplantıya katılanlar, günün anısına, AGÜ Öğrenci Köyü'ne ağaç dikti.

Gün boyu süren toplantıya çeşitli üniversitelerden çok sayıda akademisyen ile çeşitli üniversitelerin Erasmus Koordinatörleri katıldı. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Ankara'nın ardından İBB'nin konser harcamalarına da soruşturma başlatıldı

Başsavcılık etkinlik ve konserleri mercek altına aldı

Ankara Büyükşehir Belediyesinin konser skandalına ilişkin inceleme başlatıldı

Ankara Büyükşehir'in konser skandalına inceleme

Cinsel istismara uğrayan 13 yaşındaki çocuk AIDS nedeniyle hayatını kaybetti

Cinsel istismara uğrayan 13 yaşındaki çocuk AIDS nedeniyle hayatını kaybetti

Narin'in katilini ortaya çıkaracak Dara Üs Bölgesinden kaydedilen görüntülere ulaşıldı

Dara Üs bölgesinden kaydedilen görüntülere ulaşıldı

title