Afyonkarahisar'da İlk Kez "Mide Küçültme Ameliyatı" Gerçekleştirildi
Afyonkarahisar'da fıtık nedeniyle ameliyat olması gereken bir hastaya, fıtık ameliyatı ile birlikte Afyonkarahisar'da ilk kez "mide küçültme ameliyatı" gerçekleştirildi.
Afyonkarahisar'da fıtık nedeniyle ameliyat olması gereken bir hastaya, fıtık ameliyatı ile birlikte Afyonkarahisar'da ilk kez "mide küçültme ameliyatı" gerçekleştirildi.
Sülümenli Beldesi'nden Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi'ne başvuran ve daha önce ameliyat olduğu yerde fıtık oluştuğu fark edilen hastanın ameliyat olmasını kararlaştırıldı. Hastanın kilo problemi olması nedeniyle fıtık ameliyatı ile birlikte "mide küçültme ameliyatı" da yapılmasına da karar verildi.
Genel Cerrahi Kliniği'nden Doç. Dr. Sezgin Yılmaz ve Prof. Dr. Yüksel Arıkan, tarafından Afyonkarahisar'da ilk kez gerçekleştirilen "mide küçültme ameliyatı" ile hasta sağlığına kavuşarak, taburcu edildi.
Doç. Dr. Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afyon Kocatepe Üniversitesi Araştırma Hastanesinde ülke genelinde büyük merkezlerde yapılan özellikli her büyük ameliyatın hastanelerinde yapılır hale geldiğini, bunun en son örneğinin fıtık ameliyatı gerçekleştirilecek olan bir hastaya beraberinde şişmanlık nedeniyle yapılan mide küçültme ameliyatının olduğunu söyledi.
Çağımızın hızla yayılan hastalıkları arasında yer alan obezitenin (şişmanlık) çocuk yaşlı her yaştan bireyler için ciddi bir sağlık problemi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yılmaz, teknolojinin getirdiği olanaklardan olan ulaşım araçları, uzaktan kumandalı eşyalar, internet gibi imkanların insanı hareketsiz yaşam tarzına sürüklediğini bildirdi.
"Alışverişlerimizi bile internetten oturarak yaptığımız bu günlerde hazır gıda olarak yediğimiz yüksek kalorili yiyeceklerin obeziteye yol açması çok olağandır" diyen Doç. Dr. Yılmaz, şöyle konuştu:
"Kilolu insanları sınıflandırmak için dünyaca kabul edilmiş beden kitle indeksi kullanılmaktadır. Kilo ve boyuna göre insanlar zayıf, normal kilolu, fazla kilolu, obez ve morbid (ölümcül) obez olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Fazla kilolu insanlar risk sınıfında olup obez ve ölümcül obez sınıfındaki insanlar ise şeker, hipertansiyon, kalp hastalıkları, felç, karaciğer yağlanması gibi birçok hastalık ve ani ölüm riski taşımaktadırlar. 2010'da yapılan ' Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması' raporuna göre Türkiye'de obezite sıklığı erkeklerde yüzde 20, kadınlarda ise yüzde 41, toplamda yüzde 30 olarak bulunmuştur. İlimizin bulunduğu bölgede ise yüzde 33 oranla Türkiye ortalamasının da üzerinde obezite görülmektedir."
Obezite tedavisinin multidisipliner bir yaklaşımla yapılmakta olduğunu psikolog, diyetisyen, egzersiz danışmanı, fizyoterapist, endokrinolog, genel cerrah gibi birçok uzmanlık alanının ortaklaşa yer aldığı bir tedavi programının uygulanması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Yılmaz, şöyle devam etti:
"Cerrahi tedavi olarak son zamanlarda yapılmaya başlanan özellikle tüp mide ameliyatı ve diğer çeşitli ameliyatlardan hastalar büyük fayda görmekte ve kısa zamanda kalıcı olarak normal kilolarına dönmektedirler. Pek çok ileri merkezde laparoskopik olarak kapalı yöntemle yapılan bu ameliyatlar merkezimizde de artık yapılır hale gelmiştir." - Afyon