Haberler

Adıyaman Üniversitesinden Depreme Dayanıklı Bina Uyarısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, sosyal medya hesabından yaptığı uyarıda, bölge halkına depreme dayanıklı binalarda oturmaları konusunda çağrıda bulundu.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, sosyal medya hesabından yaptığı uyarıda, bölge halkına depreme dayanıklı binalarda oturmaları konusunda çağrıda bulundu.

Rektör Prof. Dr. Talha Gönüllü, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Samsat İlçesinde meydana gelen depremi hatırlatarak, yaralanan vatandaşlara şifa dileyerek depremzedelere geçmiş olsun temennisinde bulundu. Rektör Gönüllü, deprem tehlikesinin geçtiğini belirterek, "Şükür ilimizde can kaybı olmadan bu zelzele musibeti geçmiştir. İnşallah daha büyük sarsıntı olmayacaktır. Deprem korkulacak bir afet değildir. Eğer oturulan bina sağlam ise korkulması gereksizdir. Yüksek binalarda daha fazla hissedilmesi gayet normaldir. Ancak endişeye gerek yok. Deprem bölgeleri haritası incelendiğinde depremin merkez üstü II. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Bu büyüklükte bir depremin hasara ve can kaybına neden olması beklenmemektedir. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş olması afete karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır" dedi.

Üniversite Öğretim Elemanları Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu ve Yrd. Doç. Dr. Ulaş İnan Sevimli ise deprem risk analizi ile ilgili yapılan bir araştırma hakkında bilgi verdi.

Araştırma sonucuna göre Adıyaman'da yeni bir deprem riskini de açıklayan öğretim elemanları, "2013 yılında Adıyaman Üniversitesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliği ile gerçekleştirilmiş olan 'Adıyaman ilinin istatistiksel deprem risk analizi' adlı projede, Adıyaman merkezde olmak üzere 125 kilometre yarıçaplı bir daire içerisinde 1900-2013 yılları arasında meydana gelmiş depremler kullanılarak, Adıyaman ilinin istatistiksel deprem riski belirlenmiştir. Bu çalışmaya göre Adıyaman ve civarında, aletsel olarak 5'den büyük bir depremin 12,5 yıl içerisinde meydana gelme olasılığı yüzde 90'ın üzerinde bulunmuştur. Meydana gelmiş olan son deprem bu çalışmada öngörülen deprem oluş periyodu ile uyumludur ve projenin sonuçlarını destekler niteliktedir. Adıyaman ve çevresi, tektonik açıdan oldukça aktif bir kuşak olan Doğu Anadolu Fay Zon'u içerisinde yer almaktadır. Daha önceki çalışmalar sonucunda elde edilen istatistiksel veriler ve meydana gelen depremler değerlendirildiğinde, tektonik yorum ile uyumlu olarak bölgenin yıkıcı deprem riski taşıdığı görülmektedir" dedi.

Kemal Zorlu ve Ulaş İnan Sevimli, Adıyaman sınırları içerisinde, özellikle şehir merkezinde mevcut yapıların depreme dayanıklılığının araştırılması, imara açık alanların ada bazında jeolojik etütlerinin detaylı olarak yapılması ve bölgenin deprem risk haritasının ivedilikle hazırlanması gerektiğini söyleyerek, uyarılarda bulundu. Zorlu ve Sevimli, "İl bazında okullar başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile sanayi tesislerinde deprem bilinci oluşturmak amacı ile çeşitli seminerlerin ve eğitimlerin yapılması için projelerin hazırlanması teşvik edilmelidir. Bölgede meydana gelmesi olası depremler ile ilgili afet eylem planlarının hazırlanması ve tatbikatlarının belirli zamanlarda yapılarak, kamu kurum ve kuruluşları ile okullarda panolarda ilan edilerek halkın bilgilendirilmesi, olası depremlerde meydana gelecek can ve mal kaybını en aza indirecek önlemler olarak alınmalıdır. Adıyaman Üniversitesi olarak tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileğinde bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close