81. Garanti Anadolu Sohbetleri Karabük'te Yapıldı
Karabük'ün potansiyelini artırmanın yolları, Garanti Anadolu Sohbetleri'nde konuşuldu.
Karabük'ün potansiyelini artırmanın yolları, Garanti Anadolu Sohbetleri'nde konuşuldu.
Garanti Bankası, bu yıl 10. yaşını kutlayan Garanti Anadolu Sohbetleri'nin 81. toplantısını, Karabük'te gerçekleştirdi. Toplantıda, Karabük ekonomisinin gelişme alanları, uzman konuklar rehberliğinde masaya yatırıldı. Dünya gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat'ın yönettiği etkinliğin açılış konuşmalarını, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Pehlivan Baylan, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ve Karabük Valisi İzzettin Küçük yaptı. Buluşmada, uzmanlar tarafından; Karabük'ün ülke sanayisindeki yerini güçlendirmenin, var olan turizm ve dış ticaret potansiyelini artırmanın yolları konuşuldu, somut katkı sağlayacak öneriler sunuldu. Vali Nafiz Kayılı Gençlik Merkezi'ndeki programa Vali İzzettin Küçük başta olmak üzere; Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, İl Emniyet Müdürü Süleyman İlhan Acaröz, TSO Başkanı Pehlivan Baylan, Kardemir A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan, Başkan Vekili Kamil Güleç, Genel Müdür Fadıl Demirel, iş dünyasının önemli isimleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, Karabük'ün cumhuriyet tarihine sanayi kültürünün damgasını vuran bir kent olduğunu ifade ederek, "Karabük bu özelliğini ve sahip olduğu nitelikli insan gücünü üst düzey verimlikte kullanabilmesi için, kentte sanayi ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Ana ulaşım ve ticaret güzergahları açısından avantajlı bir konuma sahip olan kentin, lojistik ihtiyaçlarının geliştirilmeye ihtiyacı var. Bu anlamda Filyos Limanı Projesi hammaddeye erişim, yükleme ve taşıma maliyetlerini azaltma, ithalat ve ihracatı canlandırma konusunda büyük umut vaat diyor. Karabük ayrıca sanayisiyle olduğu kadar turizm potansiyeliyle de gündeme gelmeyi hak ediyor. Safranbolu'nun kimliğiyle uyumlu alternatif turizm modelleri benimsenmesiyle, Karabük ekonomisine büyük katkı sağlanacağı inancındayız" dedi.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Pehlivan Baylan ve Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili de, birer konuşma yaparak Karabük'ün ülke sanayisindeki yerini güçlendirmenin, var olan turizm ve dış ticaret potansiyelini artırmanın yollarıyla ilgili düşüncelerini belirterek, programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiler. Programın açılış konuşmaları bölümünde kendisine söz verilen Vali İzzettin Küçük de, böylesi programların Karabük'ün geleceğinin belirlenmesinde önemli roller üstlendiğini ve bundan dolayı bu programları çok önemsediğini ifade ederek, "Karabük her geçen gün güç topluyor. Bir zamanlar sanayide ülke ekonomisine yön veren Karabük, aradan geçen uzun yıllar sonra tekrar eski gücünü topluyor. Bundan 15 ay önce Karabük Organize Sanayi Bölgesi için bom boş diye söylenirken, bugün memnuniyetle söylüyorum ki yerimiz yok. Eğitimde yine aynı yükseliş devam ediyor. Karabük'ün bel kemiği olan Kardemir üretim rekorları kırıyor. Bunlar bence yeniden canlananın göstergesidir. Yine ulaşımda büyük gelişmeler vardır. Duble yolların yapılması ile Karabük Anadolu'ya bağlanmıştır. Yine Sayın Ulaştırma Bakanımızın katılımları ile gerçekleştirilen Demir Yolu Islah ve Modernizasyonu projesi ile demir yolunda hız ve kapasite artacaktır. Bütün bunların yanında bölge için önemli olan Filyos Liman Projesinde çalışmalar başlamıştır. Dere ıslahı ve arazi üzerindeki çalışmalar büyük hızla devam ediyor. Filyos artık bölge gündemine girmiştir. Bu proje ile Türkiye'nin Rusya kapısı Filyos olacaktır. Bunun yanında bölgedeki demir çelik sektörünün ihtiyacı olan hammaddenin karşılanması hususunda önemli katkılar sağlayacaktır. Kısa ve uzun vadede bölgeden çok büyük projeler devreye girecektir. Kısaca bu proje bölgenin önünü açacaktır. Benim kanaatime göre bu tür toplantılar çok önemli. İlde gündemi yakala anlayışını doğruyor. Ayrıca yatırımcılarımız nasıl pozisyon alacaklar onun perspektifini görüyorlar. Garanti Bankasının yıllardır gerçekleştirdiği bu çalışmaları çok değerli buluyorum" diye konuştu.
Yapılan açılış konuşmalarının ardından yönetmenliğini Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet Arolat'ın yaptığı panele geçildi. Panele konuşmacı olarak katılan Lojistik Yönetim Danışmanı Atilla Yıldıztekin "2023 yılında Türkiye'de entegre ulaşım-Lojistik olanakların geliştirilmesi ve Filyos Limanı Projesi" konusunda, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer "Kent dokusuna uygun alternatif turizm arayışları" konusunda, Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan "Demir Çelik sektörü nereye gidiyor" konusunda, Kardemir A.Ş. Genel Müdürü Fadıl Demirel "Karabük'te demir çelik sektörünün mevcut durumu" konusunda ve son olarak da İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat "Makro ekonomik veriler ışığında Karabük'ün bugünü ve geleceği" konusunda katılımcılarla bilgilerini paylaştılar.
Program soru cevap kısmı ile son buldu. - KARABÜK