1. Bursa Turizm Zirvesi'nin Ardından
Bursa Skal Turizm Profesyonelleri Derneği Başkanı Hasan Eker, 1...
Bursa Skal Turizm Profesyonelleri Derneği Başkanı Hasan Eker, 1. Bursa Turizm Zirvesi'nde konuştukları en önemli konunun Uludağ'daki yetki karmaşası olduğunu belirterek, "Bu konu bir an önce çözülmezse nasıl yatırım yapılmamaktan dolayı kaplıca hüviyetimizi Afyonkarahisar'a kaptırdıysak, kayak merkezi hüviyetimizi de beklerken kaybedeceğiz" dedi.
Eker, 3 Kasım'da düzenlenen 1. Bursa Turizm Zirvesi'nin sonuç bildirgesini açıkladığı basın toplantısında, zirveden Bursa'da Osmanlı kimliğinin ön plana çıkarılması gerektiği sonucunun çıktığını, ancak şehrin Avrupa seyahat acenteleri tarafından yeterince tanınmadığınını söyledi.
Tanıtım eksikliğinin Bursa turizminin gelişmesinin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu savunan Eker, şunları kaydetti:
"Bursa'nın tarihi aksında yer alan Muradiye'den Yeşil'e kadar olan bölge tamamen 1300'lü ve 1400'lü yılları yansıtmalı. Oraya gelen turist zaman tüneline girmeli ve oradaki evler tamamen Osmanlı'yı yansıtmalı. Orada at arabaları dolaşmalı, yollarda şerbetçiler, macuncular olmalı. O bölgede turist o dönemi yaşamalı. Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Prag, Viyana, Floransa bu şekilde neredeyse Türkiye'ye gelen turistten daha fazla bir tek şehir turist alıyor. Prag'a giden birisi orada Rönesans'ı yaşıyor. Bizim de Bursa olarak böyle bir gücümüz var elimizde. Dünyadaki insanların Osmanlı'yı yaşayabileceği tek kent Bursa. Dolayısıyla turist çekmede en önemli faktör bu olacaktır. Tanıtım eksikliğimiz var. Avrupa seyahat acentelerinin yüzde 95'i Bursa'yı bilmiyor. Dolayısıyla kendimizi kandırmaya gerek yok. Bursa Avrupa'da ve dünyada bilinmiyor. Tanıtıma ağırlık vermek için ciddi bir bütçe ayrılması gerekiyor."
Uludağ'da yıllardır yetki karmaşasından dolayı gelişme sağlanamadığını belirten Eker, şöyle devam etti:
" Uludağ'ı yıllardır konuşuyoruz. Bu zirvede, Erzurum Palandöken ve Kayseri Erciyes'in nasıl yatırımlar yaptığını gördük. Biz burada konuşurken onlar bizi geçmiş. Şu anda Erzurum'da ve Kayseri'de Uludağ'dan daha fazla pist var daha fazla kayacak bölge var. Burada konuştuğumuz en önemli konu yetki karmaşası. Son yıllarda belediyenin girişimleri ile elektrik, doğal gaz ve altyapıların yapılması konusunda yetki alındı, ancak bu yetersiz. Belediye yetki alsa da Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na danışmak zorunda. Dolayısıyla Uludağ'da tek yetkililiğinin bir an önce gerçekleşmesini istiyoruz. Kayseri'deki Erciyes Dağı'nın tapusu Büyükşehir Belediyesi'nde, arsalar dahil tüm dağ belediyede, dolayısıyla istediği gibi kimseden onay almadan hızlıca hareket edebiliyor. Bizim tercihimiz de Uludağ konusunda belediyenin yetkilendirilmesi. Bu konu bir an önce çözülmezse nasıl yatırım yapılmamaktan dolayı kaplıca hüviyetimizi Afyonkarahisar'a kaptırdıysak kayak merkezi hüviyetimizi de beklerken kaybedeceğiz. Yatırım olmadan hiçbir şey olmuyor."
Bursa Havayolları'nın kurulma girişiminin şehre direkt ulaşımda olumlu bir adım olduğunu aktaran Eker, "Bursa Havayolları maliyetlerinin yüksek olmaması için 70 kişilik küçük uçaklarla kurulmalı. Ayrıca bir hava yollarına bağlı olarak kurulması tercihimizdir. Operasyonel ve maliyet olarak faydalı olacaktır bu" diye konuştu.
Muhabir: Metin Aktaş / Haluk Yüksel
Yayıncı: Doğan Sarıtaş - BURSA