Haberler

Kas ve kemik erimesine karşı mucizevi ilaç: Egzersiz

Zekeriya Kalkan

Zekeriya Kalkan

Uzman Fizyoterapist ve Kayropraktik Uzmanı
19.03.2021 11:21

Bizi güçlü, dinç ve zinde tutan, düzenli ve uzun süreli yapılan aerobik temelli egzersizler özellikle kas ve kemik yapımız için mucizevi sonuçları olan bir ilaç formunda karşımıza çıkıyor.Aerobik egzersizler uzun süreli aktivite süresince vücuda enerji sağlamak amacıyla oksijenin kullanıldığı egzersizlerdir. Bu egzersizler uzun süre orta yoğunlukta yapılmalıdır. Bunlar vücudun genel oksijen tüketimini iyileştirme ve aynı zamanda vücut metabolizmasını artırma eğilimindedir. Bu egzersizlere örnek uzun mesafe koşuları, bisiklet, kick boks, yüzme, koşu bandı, koşu ve hızlı yürüyüşler, ip atlamadır.

30 yaşından sonra vücut metabolizma hızı düşme eğilimindedir buna paralel olarak her yıl kas ve kemik yapısında kayıplar başlar bu da kas iskelet sisteminin zamanla zayıflamasına yol açar. Hastalık, gebelik ve menopoz bu kaybı daha da hızlandırır. Bu, çoğu insanın farkına vardığından çok daha ciddi bir problem, bu yüzden vakit kaybetmeden harekete geçilmesi gerekiyor.

Yapılan araştırmalar, kasların ve kemiklerin kuvvetlendirme ve dayanıklılık egzersizleriyle güçlenebileceğini gösteriyor. Bir yükü itmek, çekmek veya kaldırmak gibi direnç egzersizler, kasların alıştığından daha fazla çalışmasını sağlar. Yürüyüş, koşu ve bisiklet gibi egzersizler çok etkilidir ve zamanla bu egzersizlerin süresi ve sayısı arttırılmalıdır.

Herkese fayda sağlayacak egzersizler var, kişinin durumu ne olursa olsun ister sağlıklı ister hasta olsun kişinin özel durumuna uygun egzersiz reçeteleri mevcuttur. Örneğin kişi artrit (eklem iltihabı) veya osteoporoz (kemik erimesi) gibi durumlarla bile yaşıyorsa bu onun egzersiz yapmasına engel bir durum değil sadece daha güvenli egzersizler yapması gerekiyor böyle durumlarda fizyoterapistler size özel medikal egzersiz reçetesi sunarlar.

Egzersizlerinizin ilerlemesini kontrol etmeniz sizi daha da motive edebilir. Örneğin 30 saniye içerisinde kaç kez ayağa kalkabileceğinizi veya tek ayak üzerinde kaç saniye durabileceğinizi test etmeniz yaptığınız egzersizlerin vücudunuzda ne tür gelişmelere katkı sağladığı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Egzersiz yapmaktan hoşlanmıyor musunuz ya da egzersize ayıracak zamanınız mı yok! İlerleyen yaşlarda telafisi mümkün olmayan hastalıklara uğraşmak istemiyorsanız bu fikrinizden yavaş yavaş vazgeçin, hareket emek üzere tasarlanmış olan vücudunuza bir iyilik yapın fabrika ayarlarına geri dönün.

Hayatınızda egzersiz yok ise bugünden itibaren az da olsa yavaştan başlayın ve zamanla ilerletin gerekirse egzersizler konusunda eğitimler alın.

Egzersizi tıpkı dişlerinizi fırçalamak gibi yaşam boyu bir alışkanlık haline getirin.

title