Haberler

Hayattaki önceliklerimiz nelerdir?

Doç. Dr. Sevgi Kavut

Doç. Dr. Sevgi Kavut

Akademisyen-İletişim Uzmanı / Kocaeli Üniversitesi
21.03.2023 08:13

Her insanın hayattaki önceliklerinin neler olduğu ve bunların sıralaması değişir. Çünkü her bireyin aynı ailede, aynı evde yaşasa bile kişilik yapısı, karakteri, hayata bakışı, aldığı eğitim, kültür ve iletişim biçimi farklıdır. 'Her insan farklı bir dünyadır' sözünü bu özellikler özetler niteliktedir. Bu özellikler; bizi diğerlerinden ayıran, benliğimizi, kim olduğumuzu belirleyen önemli bileşenlerdir.

Aile, arkadaş, aşk, evlilik, çocuk, iş, iyi bir kariyer, itibar, eğlence, mülk, sağlık, huzur, para, mutluluk, bol kazanç… Hayatta pek çok yol ayrımı ve seçenek var. Bazen bu yol ayrımlarında biri için diğerlerinden vazgeçmek gerekir. Bu durumda önemli olan hangisidir? Çok kazançlı ve itibarlı bir işte çalışmak ancak aileden, arkadaşlardan, boş zamandan feragat etmek mi yoksa daha az kazançlı ve itibarlı bir işte çalışmak ancak sevdiklerinle daha fazla vakit geçirmek mi? Ruh sağlığınız mı kariyeriniz mi? Bazen bu seçimleri belirleyen bizler olmayabiliriz? Ekonomik koşullar, yaşam standartları, geçinme, daha kaliteli hayat, itibar gibi birçok isteğimiz ve ihtiyaçlarımız seçimlerimizi şekillendirir.

Özellikle son dönemde yaşadıklarımız hayattaki önceliklerimizin neler olması gerektiğine ilişkin bir sinyal niteliğinde. Pandemi sevdiklerimizle yüz yüze görüşebilmenin bile ne kadar değerli ve kıymetli olduğunu, sağlığın, temizliğin, hijyenin, özgürlüğün önemini gösterdi. Deprem; mal, mülk, para ve gücün yetersiz kalabildiğini, dürüst ve işinin ehli olan insanların belirli bir mesleği icra etmesinin önemini, güvenli bir ortamda, sağlık, mutluluk ve huzur içerisinde yaşamanın kıymetini anlattı. Dolayısıyla sevdiklerimizle huzurlu, mutlu, sağlıklı bir yaşam temel öncelik olmalı ve her insan yeteneğinin ve bilgisinin olduğu meslekte çalışmalı.

title