Haberler

Normal doğum mu yoksa sezaryen doğum mu?

Op. Dr. İlknur Sayar

Op. Dr. İlknur Sayar

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı / İstanbul Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi
22.02.2021 01:52

41 haftaya kadar sürebilen uzun gebelik serüveninde sonlara yaklaştıkça anne adaylarımızı en çok düşündüren konulardan biri doğum şeklidir. Bir önceki doğum tecrübesi, çevreden duyulan doğum hikayeleri, ne yazık ki bazı gebelerde gördüğümüz çevre baskısı doğum şekli açısından anne adaylarımızı tedirgin eder.

Anne rahminde bebek gelişiminin normal sınırlar arasında seyrettiği, normal doğumda bebeğin çıkış yolu olan anne pelvis kemiklerinin yapısının uygun olduğu, bebeğin geliş şeklinin uygun olduğu durumlarda, acil doğum gerektirecek bir durum olmadığı sürece normal doğum mümkün olmaktadır. Normal doğumun sezaryen doğuma göre bazı avantajları vardır.

DOĞUMDA ÖNEMLİ OLAN ANNE BEBEK SAĞLIĞI

Her şeyin olağan seyrettiği normal doğum süreci sırasında doğum eylemi yavaşlayabilir, durabilir, eylem sırasında bebek sıkıntıya girip kalp atımları yavaşlayabilir ve en önemlisi bunları öngörmek mümkün olmayabilir. Normal doğum planı ile başlanan süreç bu sebeplerden dolayı sezaryen doğum ile sonuçlanabilir.

Normal doğum sağladığı avantajlar ile koşullar uygun olduğu sürece tartışmasız ilk seçenektir. Normal doğumu desteklesek de önceliğimiz her zaman için anne ve bebek sağlığıdır. Bu nedenle anne adaylarımızda yanlış bir algı oluşturmamak adına belirtmek gerekir ki normal ya da sezaryen fark etmeksizin her anne bebeği için mükemmeldir.

Normal doğumun 6 avantajından bahsedelim;

1. Normal doğum eylemi sırasında salgılanan bazı hormonlar sayesinde normal doğum sonrası bebeklerde genelde daha az solunum problemi ile karşılaşılır.

2. İyileşme süreci anneler arasında farklılık gösterse de genel olarak normal doğumda sezaryenden daha hızlı olur.

3. Normal doğumda hastanede kalış süresi daha kısadır. Bu nedenle anne ve bebek normal doğum sonrası daha rahat ve konforlu olan ev ortamına daha erken dönüş yapmış olurlar.

4.Normal doğum sonrası rahimde herhangi bir dikiş olmayacağından dolayı gelecekteki doğumlarda buna bağlı risk olmayacak, ameliyata bağlı olası sorunlarla daha az karşılaşılacaktır.

5. Normal doğumdaki sancılar aynı zamanda emzirmeyi sağlayan süreci de hızlandıracak, annenin daha kolay emzirmeye başlamasını sağlayacaktır.

6. Bebek doğum kanalından geçerken burada bulunan yararlı bakteriler ile temas edecektir. Bu bakteriler bebek için koruyucu işlev görür.

Normal doğumu desteklesek de önceliğimiz her zaman için anne ve bebek sağlığıdır. Bu nedenle sağlıklı bir doğum tercihi için hekiminiz ile birlikte karar veriniz.

title