Haberler

Nasıl Başarısız Yönetici Olunur?

Ömer Aydın

Ömer Aydın

Yönetim Danışmanı / Yeni Medya Elektronik Yayıncılık A.Ş.
01.03.2024 09:34

Yazıma biraz ironik bir başlangıç yaptığımın farkındayım.

Çalışma hayatında; doğru bilgileri, doğru yöntemler ve tecrübe ile bir araya getirip, azimli ve inançlı bir şekilde uygulamaya koyabilirsek başarının geleceğine inandık, uygulamaya koyup deneyimlemeye çalıştık.

"Başkaları aracılığı ile iş gören ve sonuç alabilen kişi" şeklindeki yönetici tanımı en çok sevdiğim ve benimsediğim tanımlamadır.

Tek başımıza yapabileceğimiz işlerde başkalarına ihtiyaç duymayız ve yaparız. Bu da bizi yönetici yapmaz. Yönetici, yapılması gereken işleri; planlar, organize eder, koordine eder ve istenen şekilde yürütülmesi için denetler.

Yönetici; ekibinin kişilik özelliklerine göre organizasyonu kurgulamış ve görev, yetki ve sorumlulukları dağıtmışsa, ekip çalışmasını hayata geçirmişse, dinleyici ise, raporlarla karar veriyorsa, ilk defasında ve her defasında aynı hareket ediyorsa, organizasyonunun hedeflerini ortaya koymuşsa, iletişime önem veriyorsa, ekibine örnek olabiliyorsa başarılı sıfatını hak ediyor demektir.

Yönetici olarak unvanınızın önüne "başarısız sıfatı" eklemek için;

  • Sadece söyleyin ve söylediklerinizi iş hayatınızda uygulamayın.
  • Herkesin sizden korkması için sert ve despot olun.
  • Kimin kime bağlı çalıştığını belirlemeyin, herkes size gelsin.
  • Hep "ben" deyin ve öyle davranın, "biz" mantığından uzak olun.
  • Her çalışanınıza benim çalışanım diye davranın.
  • Bütün kuralları sürekli çiğneyin, iş disiplinine uymayın.
  • Anlaşılmaz talimatlar vererek çalışanlarınızı hataya sürükleyin.
  • Alaycı tavırlarınızla ekibinize ne kadar uyanık olduğunuzu gösterin.
  • Fikrinizi yeri geldiğinde koz olarak kullanabilmek için ekibinizle paylaşmayın.
  • İyi yapılan işleri takdir etmeyin, personeliniz zam isteyebilir.
  • Personelin fikirlerine açık olmayın, fikirlerini kabul etmeyin. Yoksa boynuz kulağı geçebilir.
  • Kendinizi geliştirmek için çaba harcamayın.

Böyle bir yönetim kadrosunun hakim olduğu işletmelerde; personel motive çalışamaz, verimlilik düşük olur, personel sirkülasyonu fazla olur, müşteri memnuniyeti düşük olur, bazı fırsatlar da kaçırılmış olur.

Bunların yaşanmaması için yetersiz kişilerin yönetici yapılmaması gerekmektedir. Firma sahipleri bazen edebiyatı güçlü olan ve kendisini olduğundan farklı gösteren kişileri yönetici yaparak ilgili bölümün idam fermanını verebiliyorlar.

Bu duruma düşmemek için, yönetici olarak atanacak kişinin görevin gerektirdiğin yetkinliklere sahip olup olmadığına bir kişiden ziyade ekip karar vermelidir.

Son olarak; bir yönetici her alanda başarılı olamayabilir. Muhasebedeki "T" cetvelinde olduğu gibi, iyi olduğu ve daha az iyi olduğu alanları belirlemeli ve eksikliklerinin üzerine giderek yönetim başarısını artırmalıdır. Örneğin; işlerini delege etme yönü zayıfsa bunu alacağı eğitimler ve okuyacağı iyi uygulamalarla giderecek ve zayıf olduğu alanı yok edecektir.

Nasıl ki, beğendiğimiz bir müzik aletini kullanabilmek için kursuna gidiyorsak; iyi bir yönetici olmak için de, hangi eğitim düzeyinde olursak olalım, insan yönetimi ile ilgili eğitimler almalı, okumalar yapmalıyız.

Gerek aile bireyleri olsun, gerekse de profesyonel kadrolarda yönetici seçiminde liyakattan ayrılıp, sadaka önem vermemeliyiz. Unutmayalım ki; Beyaz veya Mavi Yaka her personel iyi, başarılı ve kendisini geliştirecek yönetici ile çalışmak ister.

Orkestra şefinin başarılı olması, orkestranın da başarısını artıracaktır.

title