Haberler

Genetik miras

Enis Kaymak

Enis Kaymak

Basketbol Antrenörü - Spor Yazarı / Girişim S.K
24.07.2023 11:39

Neredeyse ezbere bildiğim bir kitapta dediği gibi;

''Ölene kadar sorumlusun , gönül bağı kurduğun her şeyden.'' (KP)
1943 yılında insanların henüz vakti varken yazılmış. ( Her okuduğumda farklı aydınlandığımı söyleyebilirim.)

Aslında sonuçlanmayacak bir sorumluluk, gen aktarımı.

Yaşadığımız hayatın her ayrıntısı, önemsenen yahut çok üzerinde durmadığımız ayrıntılar nesillerden nesillere aktarılıyor. Kendimizi en iyi noktaya getirebilmek, içimizdeki cevheri bulabilmek ile ilgilidir.

Hani sabaha karşı rüyanızda bir yerlerden düşer aniden uyanırsınız.

Bunun atalarımızdan gelen bir miras olduğu söylenir. Hatta söylentiye göre çok büyük aile bireylerimizden, belki bin yıl önce belki yakın zamandaki genetik mirascılarımızdan biri ağaçtan yahut başka bir yerden düşmüş ve bu bize yansıyor gibi söylemler var tabi. Araştırılmaya devam ediliyor.

Ufak tefek çıkarımlar olsa da tam anlamı ile kanıtlanmış bir konu değil.

Konunun direkt içeriğine girdiğimizde, genetik mirasın spor üzerinde inanılmaz bir etkisi olduğunu görmekteyiz. Yakından ailelerini de tanıdığım çokça sporcunun -hatta bu günlerde sizlerin de sıkça haberlerde gördüğünüz bazı sporcular bunlar- ailelerinin vaktinde çokça sporun içinde olduğunu ve profesyonel sporcu olduklarını size söyleyebilirim.

Ne kadar bazı konuşmacılar genetiğin etkisinin %3 olduğunu söylese de biz spor adamlarının içinde bulunduğumuz koşullar nedeni ile genetiğin etkisinin çok fazla olduğunu görüyoruz.

Tabi çok fazla antrenman yapmak ve doğru psikoloji içerisinde bulunmak bu konuda es geçilemez.

Yine baktığımızda, siyahi sporcuların dünya sporunda tüm branşlar içerisinde neredeyse %95 civarında en iyiler olduğunu görmekteyiz. Bildiğiniz üzere birkaç gün önce voleybol dünya şampiyonu olan milli takımımızda yine bununla ilgili örnekler bulabilirsiniz.

Konuyu çok derinleştirmeden, genlerimizin ilerleyen nesillere bir şekilde aktarılacağını arada da olsa düşünerek yaşamamız gerektiğine inanıyorum. Bu spor olsun, zararlı alışkanlıklar olsun, gezme-görme, okuma, güvenme, mutlu olma hikayeleri olsun hem kendiniz hem gelecekteki nesilleriniz için çok önemli. Aileler olarak bizler çocuklara belli bir yaşa kadar karakter katıyoruz.

Küçük yaşlardan itibaren bizlerden gördüklerini birebir kopyalayıp uygulamaya çalışıyorlar.

Yine bir alıntı ile bitireyim.

"Onlara harcadığınız zaman, onları değerli kılandır..."

Sağlıcakla kalın.

title