Haberler

Kahve ile ilgili 3 soru 3 cevap

Doç. Dr. Muhammed Keskin

Doç. Dr. Muhammed Keskin

Doç. Dr. / Medicana Ataşehir Hastanesi
01.08.2022 05:28

Kahve Bağımlılık Yapar mı?

Kahve dünya genelinde en sık olarak tüketilen uyarıcı özelliği olan bir içecektir. Oranları değişmekle birlikte genellikle 1 mL filtre kahvede 0.5-1 mg civarında kafein bulunur. Yani orta boy bir kupada yaklaşık 150 mg kafein bulunur. Günlük kahve tüketimi için önerilen kesin bir miktar olmasa da 2 kupa kahvenin kalp damar sağlığı ve karaciğer fonksiyonları olumlu etkisi bulunur. Kafein için günlük üst sınırımın 400 mg olmalıdır. 400 mg'dan fazla kafein alınması durumunda kafeinin bağımlılık yapma potansiyeli yüksektir. Kafeine bağımlı olan birinde kahve tüketmediği zamanlarda ciddi yorgunluk, halsizlik, uyku hali ve anksiyete gelişebilir.

Vücudun Kafeine İhtiyacı Var mı?

Kafeine vücudumuzun mutlak olarak ihtiyacı olduğu söylenemez. Hiçbir şekilde kafeinli ürün tüketmeyen birinde kafein eksikliğine bağlı herhangi bir risk beklenmez. Fakat kahvenin içeriğindeki tek biyoaktif molekül kafein olmayıp yüzlerce antioksidan ve faydalı moleküller içerir. Günde 2 kupa kahve tüketiminin genel sağlığımız üzerinde olumsuz etkisi olmayıp bir çok kanser türü ve diğer hastalıklara karşı koruyucu etkisi mevcuttur.

Hangi Kahveyi Tüketmeliyiz?

Kalp damar sağlığı açısından en faydalı kahve türü orta kavrulmuş çekirdeklerden elde edilen sade filtre kahve veya espresso/amerikano türü kahvelerdir. Türk kahvesi yüksek ısıyla temas ettiği ve herhangi bir filtreden geçmediği için filtre kahvelere göre kolesterol, yağ asidi ve akrilamid miktarı daha yüksektir. Bu yüzden Türk kahvesi için de üst sınırımız 2-3 fincan olmalıdır. Kahve sade olarak tüketilebileceği gibi sütlü olarak da tüketilebilir ve sütlü kahvelere latte denilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta latte içeceklerin içine genellikle krema, şeker ve çikolata eklenmiş olabileceğidir. Sadece sütlü kahve iyi bir tercih iken katkı maddeleriyle ve diğer aromalarla tatlandırılmış kahveler sağlıklı bir alternatif değildir.

Granül kahve olarak bilinen instant/hazır kahveler işlenmiş ve akrilamid miktarı yüksek, faydalı içeriği düşük kahvelerdir. Bu tür hazır kahvelerin sürekli olarak tüketilmesini önermiyoruz. Ayrıca kahvenin tadını yumuşatmak için eklenen kahve beyazlatıcılar oldukça ciddi kimyasal katkı maddesi yüklü tozlardır ve kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Piyasada en sık tüketilen kahve türlerinden olan 3ü1 arada kahveler 14 çeşit katkı maddesi içerirler ve oldukça sağlıksızdırlar. Yine böyle hazır ürünlerin sürekli tüketiminden kaçınılmalıdır.

title