Haberler

Unutulmaya yüz tutmuş tiftik dokuma sanatı, Hasankeyf'te yeniden hayat buluyor

Güncelleme:

Hasankeyf'te bir dönem en büyük gelir kaynaklarından biri olan tiftik dokuma sanatı, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş durumda. Ancak bölge halkı ve yetkililer, bu sanatın devam etmesi için yoğun bir çaba ortaya koyuyor.

Tarihi ve doğal güzellikleri ile bölge turizmi açısından büyük önem arz eden Batman'ın Hasankeyf ilçesinde bir taraftan da yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarının yeniden topluma kazandırılması için uğraş veriliyor. "Tandoora" isimli mağazada ilçedeki 3 ustadan biri olan Mehmet Arif Ayhan, icra ettiği sanatın inceliklerini anlattı.

BİR DÖNEM BÖLGENİN GEÇİM KAYNAĞIYDI

Bir dönem ilçenin geçim kaynaklarından biri olan ancak şimdilerde unutulan bu sanatı devam ettirmek için yoğun bir çaba ortaya koyduklarını ifade eden Ayhan, "Hasankeyf'in gelir kaynaklarından birisi dokumacılık. 600 ustadan geriye yalnızca 3 usta kaldık" şeklinde konuştu.

Unutulmaya yüz tutmuş bir zanaat olan tiftik, Hasankeyf'te yeniden hayat buluyor

FAYFALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Tiftiğin faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirten Ayhan, "Tiftik, romatizma, bel ağrısı, akciğer hastalıklarına şifa oluyor. En önemli özelliklerinden birisi ise sıcaklarda serin, soğuklarda ise sıcak tutması." ifadelerini kullandı.

Unutulmaya yüz tutmuş bir zanaat olan tiftik, Hasankeyf'te yeniden hayat buluyor

TİFTİĞİ İŞLEYECEK YENİ USTALAR KAZANDIRILIYOR

İlçede eşsiz mutfağı ve yöreye has hediyelik eşya satışıyla bilinen Tandoora'da yerli ve yabancı turistlere hizmet veren işletmeci Emine Arık ise "Günümüzde tiftik ve yün yorganların yerini elyaflar aldı. Bölge halkı ise 'Öze dönüş' misyonuyla tiftiği yaşatmaya çalışıyor. Hasankeyf Kaymakamı Mehmet Ali İmrak'ın çaba ve katkılarıyla geliştirilen projeler sayesinde kadınlardan oluşan bir gruba ustalar tarafından bu zanaat öğretiliyor" dedi.

Unutulmaya yüz tutmuş bir zanaat olan tiftik, Hasankeyf'te yeniden hayat buluyor

HAZIRA YÖNELİNCE TİFTİĞE İLGİ AZALDI

Dokuma ustası Ayhan, 2 senelik sıkı bir çalışmanın ardından dokuma ustası olunabileceğini söyledi. İşletmeci Emine Arık ise yeterli tanıtımın yapılmamasından kaynaklı tiftiğin ilgi görmediğini ve insanların daha fazla hazıra yöneldiğini belirtti. Meşakkatli bir işlemden geçen tiftiğin diğer malzemelere daha uzun ömürlü olduğu biliniyor.

ÜRÜNLER EKONOMİYE CAN VERECEK

Bu sanatın binlerce yıl daha devam edebilmesi için el emeği göz nuru işi yapacak öğrenciler yetiştirilecek ve geleceğe aktarım yapılacak. Markalaştırılacak ürünler ekonomiye de kazandırılacak.

Kaynak: Haberler.com / Yaşam

Kültür Sanat Hasankeyf Ekonomi Batman Yerel Yaşam

Fitch'in Türkiye kararına Bakan Şimşek'ten ilk yorum: 2024'te bunu yapan tek ülkeyiz

Fıtch'in Türkiye kararına Bakan Şimşek'ten ilk yorum

Anket sonuçlarını paylaşan Özel, erken seçim çağrısını yineledi: Dört yıl daha devam etme gücü kalmamıştır

Anket sonuçlarını paylaşan Özel, erken seçim çağrısını yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 16 kişinin mal varlığı donduruldu

Erdoğan'ın imzasıyla 16 kişinin mal varlığı donduruldu! İşte o isimler

Sezgin Baran Korkmaz'dan çok konuşulacak Soylu iddiası: Milyonlarca dolarlık alacağımı sildirtti

Sezgin Baran Korkmaz'dan çok konuşulacak Soylu iddiası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title