Haberler

Ulu Cami'de Restorasyon Çalışmaları Hızlandı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uşak’ta Germiyanoğulları döneminden kalma iki eserden birisi olan 598 yıllık Ulu Cami’de restorasyon çalışmaları hızlandı.

Uşak'ta Germiyanoğulları döneminden kalma iki eserden birisi olan 598 yıllık Ulu Cami'de restorasyon çalışmaları hızlandı. Tarihi caminin Ramazan Ayı öncesi ibadete açılması hedefleniyor.

Restorasyon çalışmalarını her hafta Uşak'a gelerek denetleyen Vakıflar Kütahya Bölge Müdürü Ahmet Aydın, Ulu Cami'de bilim kurulu ile buluşarak görüş alış verişinde bulundu. Aydın, tarihi caminin güvenilir ve aslına uygun şekilde yenilendiğine vurgu yaptı.

Çanlı Köprü ile birlikte Germiyanoğulları döneminden kalma iki eserden birisi olan ve 15 Mayıs 2015 tarihinden bu yana restorasyon çalışmaları süren Ulu Cami'nin 2018 yılı Ramazan ayı öncesi ibadete açılması için çalışmalara hız verildi.

Genel Müdürlüğü Kütahya Bölge Müdürü Ahmet Aydın, caminin yenileme çalışmalarında görev alan bilim kurulu üyeleri ile görüş alış verişinde bulundu ve çalışmaları yerinde denetledi.

Şu anda çökme tehlikesi bulunan caminin güney duvarının enjeksiyon zerk etme ve çürütme metodu ile sağlamlaştırılacağını ve güvenli hale getirileceğini kaydeden Aydın, Uşaklıların güven ve huzur içerisinde Ulu Cami'de ibadet edebileceğini belirtti

Aydın'ın restorasyonla ilgili yaptığı açıklamada; "Ulu Cami'de bir bilim kurulu ile çalışıyor, bilim kurulunun kararları doğrultusunda hareket ediyoruz. Bilim kurulunun bize söylediği şey şu: "Burası uzun yıllardan bu yana yorgun bir yapı, depremler yaşamış. 1825 yıllarında çevre duvarlarının tamamı yeniden yapılmış. Bütün duvarları enjeksiyonla güçlendiriyoruz. Yani, bizim pozlarımızda olan, işte tuğla tozu ve kireç gibi karışım malzemelerini zerk ediyoruz. Bu karışım taşların birbirini tutmasını sağlıyor. Bütün duvarlara gergi demirleri atıyoruz.

Kubbeleri kasnak içerisine alarak çatlak yerlerine dikiş attık.

Duvarların arasına 50 cm aralıklarla demir çubuklar yerleştirerek tüm duvarları güçlendirmiş olacağız.

Kıble tarafındaki duvar en zayıf ve en güçsüz duvar. Burayla ilgili daha özenle çalışıyoruz. Bazı yerlerini çürütme metodu ile yeniden yapıyoruz. Yani çürümüş taşları çekerek yerine daha sağlam ve tarihi dokuya uygun taşlar koyuyoruz. Yine orijinal dokusuna benzer bir duvar çıkacak. Çok düzgün olmasa da sağlam bir duvar çıkacak.

Uşaklılar, restorasyondan sonra bu tarihi ibadethanede korkmadan ibadetlerini yapabilir. Ama takdiri ilahi farklı bir şey. Allah korusun. Biz takdiri değiştiremeyiz. O farklı bir şey."

Tarihi cami duvarlarında kalem ile yapılmış yazı ve işlemelere konusunda da bilgiler veren Aydın, "Duvarlarda dört farklı zamanda yazılmış yazı ve nakşedilmiş işlemeler çıktı. Bilim Kurulu, her dönemin korunacağı kalem işlerini ayrı ayrı belirleyecek. Yani bir dönemde yapılanları, şu duvarda ikisini burada koruyun gibi önerilerde bulunacak.

Ayriyeten camimizin tabanı beton ile kaplıydı. Biz Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak tarihi yapılarda beton kullanılmasını onaylamıyoruz. Çimento, yapılara zarar veriyor. Su getiriyor ve tuzlanmaya neden olarak taşların çürümesine neden oluyor.

Alttan ısıtma yapıyoruz. Cemaatin ayakları ısınacak ve camiye girdiği zaman hiçbir şekilde, kalorifer peteği, klima ısıtıcı ve benzeri şeyler görmeyecek.

Sayın Bakanımıza söz verdik. 2018 yılı Ramazan ayından önce burayı ibadete açacağız. İnşallah başka bir problem çıkmaz da söz verdiğimiz gibi açarız. Burası yeni yapılan bir yapı değil. Restorasyon sabır isteyen uzun soluklu bir iş. Duvarda gördüğünüz kaleme işi yazı ve süslemeleri yeniden yazmak bile uzun zamanımızı alıyor." şeklinde konuştu.

Uşak Ulu Cami'nin yaklaşık üç yıldır süren restorasyon çalışmalarının bitmemesi ve yanlış yapılması iddiaları üzerine Uşaklılar yaklaşık 4 bin imza toplayarak çalışmaların doğru bir şekilde yapılarak bir an önce caminin ibadete açılmasını talep etmişti.

Bunun üzerine 26 Ekim 2016 tarihinde Vakıflar genel Müdürü Adnan Ertem Uşak'a gelerek yanlış restorasyonun durdurulması ve yeniden planlanması talimatı vermişti.

Daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğünden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, 11Ekim 2017 tarihinde Uşak'a gelerek caminin onarım işinin Ramazan ayı içerisinde bitirilmesi için restorasyon yapan firma yetkilileri ve Vakıflar Bölge Müdürlüğünden söz almıştı. - UŞAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
title
Close