Haberler

İl Genel Meclisi Ekim Ayı 4'üncü Birleşimi Yapıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilecik İl Genel Meclisi Ekim ayı 4’üncü birleşiminde 4 gündem maddesi görüşülürken oy birliği ile kabul edildi.

Bilecik İl Genel Meclisi Ekim ayı 4'üncü birleşiminde 4 gündem maddesi görüşülürken oy birliği ile kabul edildi. Dün Muratdere Köyünde inceleme yapan komisyon üyelerinin, kurulması planlanan 'Bakır-Molibden Açık Ocak Kapasite Artışı, Flotasyon Tesisi ve Atık Depolama Tesisi' projesiyle ilgili olumsuz rapor vermesinin ardından son açıklamanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılacağı belirtildi.

Bilecik İl Genel Meclisi toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen ilk birleşimde günün ilk gündem maddesi olan Bilecik İl Özel İdaresi 2018 yıl yatırım ve performans programı talebinin plan ve bütçe komisyonuna havale edilmesi oy birliği ile kabul edildi. İkinci gündem maddesi olan Bilecik İl Özel İdaresi sorumluluğu altında bulunan yol ağının, iyileştirme ve sıcak asfalt yapımı işleri için İller Bankası'ndan kredi kullanımına oy verilmesi, iller bankasıyla krediye konu her türlü iş ve işlemleri yürütmek üzere Genel Sekreter Halis Nalbant'a yetki verilmesi ve borçlanma ile ilgili her türlü bütçe ve muhasebe işlemleri için Mali Hizmetler Müdürlüğü'ne yetki verilmesi talebinin plan ve bütçe komisyonuna havale edilmesi oy birliği ile kabul edildi. Üçüncü gündem maddesi olan Türk Telekominikasyon A.Ş'nin Söğüt ilçesi, Yeşilyurt ve Rızapaşa köylerinde haberleşme hatlarının yer altına alınabilmesi için Rızapaşa ve Yeşilyurt köyleri arasında yolun kenarından yapılması planlanan kazı için izin talebinin görüşülmesi talebi geçici hizmet verilerek oy birliğiyle kabul edildi. Dördüncü gündem maddesi olan Bozüyük Muratdere köyü mevkiine kurulması planlanan 'Bakır -Molibden Açık Ocak Kapasite Artışı, Flotasyon Tesisi ve Atık Depolama Tesisi' projesini İl Genel Meclisi üyeleri olumsuz rapor verdi. Son olarak komisyon raporlarının okunmasını İl Genel Meclis üyeleri oy birliği ile kabul etti.

Muratdere Madencilik San. ve Tic. A.Ş. yetkilisi Orkun Başer ile Proje Koordinatörü Hasan Kutlu da İl Genel Meclisi'nin 4'üncü birleşimine katılarak, gerçekleştirilmesi planlanan 'Bakır -Molibden Açık Ocak Kapasite Artışı, Flotasyon Tesisi ve Atık Depolama Tesisi hakkında meclise bilgiler verdi. Kutlu, Muratdere projesini 1999 yılından beri takip ettiklerini belirterek, "2011 yılından itibaren de bizim firmamız tarafından satın alınmış ve bir proje geliştirilmiştir. Bununla ilgili kurumlarda istenen tüm çalışmalar ciddi ve emek sarf edilerek yapılmıştır. Zor bir süreçten geçerek de en son çevresel ek değerlendirme raporumuz çeşitli devlet kurumlarından 17 devlet kurumunun teknik ve hukuki açıdan incelemesinin ardından uygun görülmüştür" dedi.

" Bizim maden projemiz başlar, başlamaz bütün alanlar birden bire kesilecek şeklinde olmayacak"

Şirket yetkilisi Orkun Başer ise, ÇED raporunda 211 hektar alanlık bir ÇED izin alanları olduğunu söyleyerek, "Burada 72 bin civarında bir ağacın varlığından söz ediliyor. Bu ağaçlar tamamen kesilecek, ortadan kaldırılacak şeklinde bir algı oluştu belki de. Bizim bu ÇED izin alanımız demek, tamamıyla işlem yapacağımız, her tarafını dolduracağımız anlamına gelmiyor. Bizim projede bazı ünitelerimiz var. Bunlar tesis alanımız, atık depolama alanımız ve açık ocağımız. Bu alanların yüzeylerini toplamı yaklaşık 136 hektar ediyor. 211 hektardan 136'ya düşüyoruz. Bunun içinde de yaklaşık 5 buçuk hektar tarım arazisi var. Bununla beraber 12-13 hektara kadar da daha önce Orman İşletmesi tarafından kesilmiş veya açıklık alanları olarak gözüken yerler var. Bizim maden projemiz başlar, başlamaz bütün alanlar birden bire kesilecek şeklinde olmayacak. Tabi ki açık ocağımızın geleceği alan belli. Bu alanlar tekrardan yeşillendirilecek. Madencilik oldu diye bir daha kullanılmayacağı anlamına gelmiyor. Yer altı madenciliği zaten bu alanda olamaz. Direk açık ocaklardan olması lazım. Temel zeminin olabildiğince geçilmezliği sağlanmalı. Yer altı su seviyesinin üzerinde olması lazım. Biz bu tesisin altını son teknolojiyle geçirmez bir kesitle kaplayacağız. Bütün bu kriterlere dayanarak bir seçim yapılması lazım. Bizim ruhsat alanımızın içinde olması lazım. Yapılan çalışmalarla 14 tane yer bakıldı ama en uygun olarak burası görüldü. Atık depolama tesisi köye 400 metre değil, bin 100 metre mesafesindedir" dedi.

Bozüyük Muratdere köyü mevkiine kurulması planlanan 'Bakır -Molibden Açık Ocak Kapasite Artışı, Flotasyon Tesisi ve Atık Depolama Tesisi' projesini İl Genel Meclisi üyelerinin olumsuz rapor vermesinin ardından projeyle ilgili olarak son açıklamanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yapılacağı belirtildi. - BİLECİK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
title
Close