Haberler

Dr. Öcal: "Tiryaki İçin Sigarayı Bırakmak Sevgiliden Ayrılmak Gibi"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümünde görevli Uzman Dr. Ali Öcal, sigara bırakan bir kişinin ilk dakikadan itibaren yararlarını görmeye başladığını söyledi.

Atatürk Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümünde görevli Uzman Dr. Ali Öcal, sigara bırakan bir kişinin ilk dakikadan itibaren yararlarını görmeye başladığını söyledi.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Atatürk Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği'ne son 3 yılda yaklaşık 17 bin kişi sigarayı bırakmak için başvurdu. Sağlık Bakanlığı'nın sigarayı bıraktırma konusunda artırdığı faaliyetler neticesinde, vatandaşların bağımlılıktan kurtulmak için sigara bırakma polikliniklerine ilgileri devam ediyor.

ERKEKLER KADINLARDAN DAHA FAZLA SİGARA İÇİYOR

Atatürk Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümünde görevli Uzman Dr. Ali Öcal, dünyada ve Türkiye'de sigaranın büyük bir sorun olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de toplumun üçte birinin sigara kullandığını dile getiren Dr. Öcal, "Erkekler kadınlara oranla daha fazla sigara kullanmaktadır. Kadın ve genç erişkinlerde sigara alışkanlığı giderek artıyor. Buna rağmen ülkemizde uygulanan politikalar ile sigara kullanımını düşürmeye başladık" dedi.

"SİGARAYI BIRAKMAK ZOR BİR OLAY"

Sigarayı bırakmak isteyenlerin ilk başvurduğu yerlerden birinin hastanelerdeki sigara bıraktırma poliklinikleri olduğunu ifade eden Dr. Öcal, şöyle konuştu: "Sigara bırakmaya karar vermek zor bir olay. Çünkü kullanıcı sigarayı bir dost, bir arkadaş, bir sevgili olarak görüyor. Bırakmak da zor oluyor. Sigara iyi bir dost değil, belirli süre sonra o dostun kötü tarafı ortaya çıkıyor. Hastalar bize kalp, tansiyon, şeker, bronşit, akciğer kanseri, nefes darlıkları şikayetlerinden biriyle başvuruyor. Hocam 'Bizi bundan kurtarın, ben bunu içmekten zevk alıyorum ama bana zarar vermeye başladı. Ne olur beni kurtarın' diyorlar. Hastalarımızın çoğu bir rahatsızlıklarının başlamasının ardından bize başvuruyor."

YÜZDE 70'İ HASTA OLUNCA SİGARA BIRAKMAK İSTİYOR

Sigaranın zararları noktasında bilinçlenmenin tam yerleşmediğini kaydeden Dr. Öcal, şunları söyledi:

"Genellikle sigaranın problemleri ortaya çıkınca insanlar hastanenin yolunu tutuyor. Branş doktorları kişiye sigaranın bırakılmasını söylüyor. Hastalarımızda ardından bize başvuruyor. Tam anlamıyla sigaradan gerçek anlamda kurtulmak isteyen hasta portföyümüz yüzde 20-30 civarında. Yüzde 70 kesim doktorların yönlendirmesi ve bir hastalık sonrasında bize başvuruyor."

ERGENLİK DÖNEMİNDE SİGARA KULLANIMI AZALDI

Hedef gruplarının gençler ve sigaraya yeni başlayanlar olduğunu belirten Dr. Öcal, sözlerine şöyle devam etti: "Bu gruplar sigarayı daha rahat bırakabiliyor hem de geri kalan ömürlerini sağlıklı geçiriyor. Sigaraya başlamada hala özenti ve arkadaş önerisi geçerlidir. Ama günümüzde sigara artık ergenlikte bir erkeklik belirtisi olarak görülmüyor. Eskiden bütün ergenler sigara içiyordu, şuan o olayı kırdık. Eğitimler, kamu spotları ve yasaklarla sigaraya yönelik antipropaganda yapılması nedeniyle gençlerimiz sigarayı bir ergenlik bir kuvvet aracı olarak görmüyorlar"

Sigara bırakan bir kişinin ilk dakikadan itibaren yararlarını görmeye başladığını ifade eden Dr. Öcal, "Kalp damar hastalıkları, bronşit gibi kronikleşmiş hastalıklarda 3 ayla 3 yıl içinde yavaş yavaş iyileşiyor" dedi.

UZMAN DESTEĞİ

Sigaranın zamanla alışkanlığın yanında davranışa dönüştüğünü dile getiren Dr. Öcal, sözlerini şöyle tamamladı: "Sigara içindeki nikotin nedeniyle bağımlılık yapıyor. Hatta eroinin nikotinden daha fazla bağımlı yaptığı biliniyor. O nedenle bırakılması zor oluyor. Sigara hem psikolojik hem fizyolojik bağımlık yapan bir madde olduğundan uzmanlardan destek alınmalıdır. Kişi sigarayı bırakmaya niyetlendiği zaman yapacağı ilk iş 171 Alo Sigara Bırakma hattını arayarak, en yakın sigara bıraktırma merkezine başvurmalı. İnternetten satılan ilaçlar ve diğer sigara bıraktırma önerilerini tavsiye etmiyoruz." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
title
Close