Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin "İmralı ile yüz yüze temas olmalı" çağrısına DEM Parti'den jet yanıt

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

CHP lideri Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 yıl önceki market alışverişi üzerinden yüklendi

Erdoğan'a 3 yıl önce yaptığı alışveriş üzerinden yüklendi

Çorlu'nun İlk Belediye Başkanının Kızı Anlattı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinin ilk Belediye Başkanı Reşat Akın'ın 87 yaşındaki kızı Nebile Eker, Çorlu'yu, o dönemde yaşanan önemli olayları anlattı.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinin ilk belediye başkanı merhum Reşat Akın'ın Çorlu'da ikamet eden 87 yaşındaki kızı Nebile Eker, eski Çorlu'yu, o dönemde yaşanan önemli olayları anlattı. 1927 yılında doğan Nebile Eker, babasının Çorlu'da 3 dönem Belediye Başkanlığı yaptığını ve Çorlu'ya sahip çıkmasından dolayı halk tarafından çok sevildiğini vurguladı. Atatürk'ün evlerine misafirliğe geldiğini söyleyen Eker, dedesi Osman Paşa'nın da Harami Dere'de şehit düştüğünü belirtti.

"ATATÜRK BİZİ ZİYARETE GELDİ"

Çorlu'da 3 dönem Belediye Başkanlığı yapan merhum Reşat Akın'ın Çorlu'da ikamet eden 87 yaşındaki kızı Nebile Eker, babasının Çorlu'da Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde Mustafa Kemal Atatürk'ün Çorlu'ya kendilerini ziyarete geldiğini söyledi. Salih Omurtak Paşa'nın babasının en yakın dostu olduğunu dile getiren Eker, "Bizim evimiz şimdi Uğur Mumcu Parkı'nın olduğu yerdeydi, eskiden orada 3 katlı büyük bir köşk vardı, çocukluğum orada geçti. Osman Paşa benim dedemdi. Çorlu'ya gelen milletvekilleri, komutanlar bizim evimizde kalırdı, o zamanlar Çorlu'da otel ya da pansiyon yoktu, babam evimizin 3. katını misafirler için hazırlatmış gelen misafirler orada kalırdı. Dedemin Çorlu'da görev yaptığı dönemde hükümet çok fakirdi, askerleri dedem kendi cebinden doyururdu. O dönem Bulgaristan'dan düşman Çorlu'ya gelmişti. Dedem ve askerleri düşmanı sınır dışı etti ve hükümet dedeme 100 bin dönüm arazi vererek onu mükafatlandırmıştı" ifadelerini kaydetti.

Dedesinin Harami Dere'de şehit düştüğünü, dedesinin bütün arazilerinin babasına, yani Çorlu'nun ilk Belediye Başkanı Reşat Akın'a kaldığını belirten Eker, "Babam bu arazilerde çiftlikler kurdu, yurt dışından hayvan getirtti burada besledi. Onların sütünden yoğurt üretti, kaşar üretip yurt dışına sattı" diye konuştu.

Nebile Eker, Çorlu'da ilk elektriği getirenin babası olduğunu belirtirken, "Babam Çorlu'da belediye başkanlığı yaparken Çorlu'ya elektriği getirdi, o dönemde Çorlu'da herkes evinde elektrik alamadı. Sadece ekonomisi yüksek kişilerin evlerinde elektrik vardı. Babam Reşat Akın İstanbul'da hukuk okumuştu, okulunu bitirdikten sonra çiftçilik, hayvancılık sevdasından dolayı Çorlu'ya gelmiş, buradaki çalışkanlığı, bilgisi ile halk tarafından Çorlu Belediye Başkanlığı'na seçilmiş. Bizim 7 kuşağımız İstanbul'da bulunmakta. Amcam Osman Nihat Akın'ın oğlu eski yılların ünlü yazarı olan Ahmet Rasim Akın akrabalarımızdır" dedi.

"BABAM 3 DÖNEM BAŞKANLIK YAPTI"

Babasının Çorlu'da bulunduğu yıllarda Çorlu'ya sahip çıkmasından dolayı halk tarafından sevildiğini, bu yüzden başkanlığa getirildiğini kaydeden Eker, "Babamın tahsilli olması ve Çorlu'ya sahip çıkması onu Çorlu Belediyesi Başkanlık görevine getirdi. O dönem üniversite mezunları parmak ile gösteriliyordu. Babam 3 dönem üst üste Çorlu Belediye Başkanlığı yaptı, 4. dönemde de babamın başkan olmasını istediler ama babam bu teklifi reddetti, daha sonra babam şeker hastası olduğundan 58 yaşında vefat etti" ifadelerini kullandı.

Eşi Hurşit Eker ile evlendikten sonra Babaeski'ye gittiğini belirten Nebile Eker, "Evlendikten sonra eşimle Babaeski'ye gittim daha sonra oradan İstanbul'a gittik, 15 yıl İstanbul'da ikamet ettikten sonra yine Babaeski'ye dönüş yaptık. Eşim vefat ettikten sonra'da ben tekrar Çorlu'ya geldim ve 1993 yılından bu yana Çorlu'da ikamet etmekteyim" dedi.

30 Mart seçimlerinde oy kullanamadığını söyleyen Eker, "Seçime iki gün kala nüfus kağıdımı kaybettim, evde her tarafı aramamıza rağmen bir türlü nüfus kağıdımı bulamadım. Fakat nüfus kağıdı fotokopim yanımdaydı, mahalle muhtarımıza durumu bildirdik. Seçim günü Çorlu'da ikamet ettiğim mahalleyi gösteren 2 şahit ve nüfus kağıdı fotokopim ile oy kullanabileceğim belirtildi. Bu karar doğrultusunda oyumu kullanmak için okula seçmen kağıdım ile gittim fakat sandık görevlisi bana oy kullandırtmadı. 87 yaşında olmama rağmen vatandaşlık görevimi yerine getirmek için bu halimle evimden çıktım fakat bana oy kullandırtmadılar. Yapılan bu yanlışlık beni çok üzdü" diye konuştu. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam
title