Haberler

SAÜ Hukuk Fakültesinde "Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı" Konulu Panel

Güncelleme:

Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında "Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı" konulu bir panel gerçekleştirildi.

Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında "Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı" konulu bir panel gerçekleştirildi. Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonunda Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Narbay moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Bulut, İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Koca ve Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Alper Işık konuşmacı olarak yer aldılar.

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Şafak Narbay, "İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin 1948'de Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmesinden bu yana, bildirinin kabul edildiği gün olan 10 Aralık, Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Böyle anlamlı günler, insan haklarını gündeme taşımanın vesilesi olma bakımından büyün önem arz etmektedir. Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi olarak, bugünü insan hakları üzerine konuşmak için bir fırsat haline getirmeyi arzuladık. Böylelikle bu etkinliği düzenledik" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Narbay, "İnsan hakları, temelini her insanın insan olma bakımından paylaştığı bir onura sahip olduğu ve o onurun zedelenmemesi gerektiği fikrinden almaktadır. Dolayısıyla insan onuru, insan haklarına temel teşkil eder. Her birey insan onuruna sahip olması dolayısıyla insan haklarına sahip olmayı hak etmektedir. İnsan hakları, tek tek her bir ferdin haklarının gözden kaçmamasının, yitip gitmemesinin en büyük güvencesini teşkil etmektedir. Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisinde hakların güvence altına alınmadığı bir toplumun anayasasının olmadığı ifade edilmiştir. Bu güçlü ifade insan haklarının ne denli önemli olduğunu vurgulamakta ve insan haklarının bir toplumun kurucu unsurlarından biri olduğunu göstermektedir" dedi.

Prof. Dr. Narbay'ın giriş konuşmasının ardından Prof. Dr. Nihat Bulut, masumiyet karinesinin tarihsel kökleri ve kapsamı konusunda bir konuşma yaparak, masumiyet karinesinin diğer karinelerden farklı olarak bütün hukuki süreçlere hakim olan temel bir ilke niteliğinde olduğunu vurguladı. Masumiyet karinesinin modern zamanlar dışında kalan tarihsel süreçlerde de görüldüğünü örneklerle ifade eden Prof. Dr. Bulut, bu ilkeyi tarihsel serencamı çerçevesinde açıkladı.

Ardından Prof. Dr. Mahmut Koca, lekelenmeme hakkının suç şüphesi altında olmayanların soruşturmaya ve yargılamaya tabii tutulmamasını güvence altına aldığını belirterek, devletin yargı eliyle bireyleri kişisel ve toplumsal anlamda telafisi imkansız zararlara uğratmasını engelleyen önemli bir hak olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Koca, konuşmasında masumiyet karinesi ve lekelenmeme hakkı ilkelerini ceza hukuku bakış açısından değerlendirdi.

Son olarak, Dr. Öğr. Üyesi Alper Işık, lekelenmeme hakkı bağlamında unutulma hakkı konusu üzerine bilgi aktarımında bulundu. Unutulma hakkının geçmişte yayılan ve kişinin şöhretini zedeleyen doğru bilginin gündemden çıkarılmasını konu edindiğini belirten Işık, bu ilkeyi yakın tarihten örnekler sunarak açıklamakla birlikte gelişen teknoloji araçları bağlamında ele aldı.

Etkinlik, panelistlere katılım belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.

26 kez görüntülendi.

Kaynak: Habermetre / Toplum

Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Küçükçekmece'de piknik yapan vatandaşlar başından vurulmuş bir erkek cesedi buldu

Küçükçekmece'de piknik yapan vatandaşlar başından vurulmuş bir erkek cesedi buldu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

ABD- Türkiye voleybol maçını kim kazandı? Filenin Sultanları maçı kazandı mı? #127952 GELİNİM MUTFAKTA 3 HAZİRAN 2024 CANLI İZLE #128250 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 3 Haziran Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Asuman Tuğberk Yolaç kimdir, öldü? Asuman Yolaç neden öldü, hastalığı nedir? TYT- AYT sınavları ne zaman, kaç gün kaldı? 2024 YKS ne zaman yapılacak, tarihi belli mi? YKS sınavı ne zaman 2024? YKS (TYT-AYT-YDT) sınavı kaçta başlıyor, kaçta bitiyor? Resmi Gazete bugün (3 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak?
Mayıs enflasyonu bugün açıklanıyor! Ekonomistlerin rekor beklentisi var

Mayıs enflasyonu bugün açıklanıyor! Ekonomistlerin rekor beklentisi var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title