Haberler

Yıldızların Gezegenlerin İsimleri Nereden Geliyor?

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Evren sonsuz bir yer. Bu sonsuz sayısız yıldız, gezegen ve sistem var. Güneş Sistemimiz bu milyarca sistemden sadece bir tanesi. Mars, Neptün, Plüton gibi gezegenler her ne kadar bize uzak gelse de evrenin boyutlarına bakılırsa kapı komşumuz sayılır.

Evren sonsuz bir yer. Bu sonsuz sayısız yıldız, gezegen ve sistem var. Güneş Sistemimiz bu milyarca sistemden sadece bir tanesi. Mars, Neptün, Plüton gibi gezegenler her ne kadar bize uzak gelse de evrenin boyutlarına bakılırsa kapı komşumuz sayılır.

Evimiz Dünya ve Uranüs hariç Güneş Sistemi'mizdeki diğer gezegenlerin isimleri Roma mitolojisinden gelmektedir.

Güneş'e en yakın olan gezegen Merkür adını Roma mitolojisinin İletişim, gezginler, sınırlar, şans, hile ve hırsızların tanrısıydı. Ayrıca Merkür adını aldığı Tanrı gibi diğer gezegenlere liderlik etmektedir. Merkür'ün ovaların adları da Merkür'ün diğer mitolojilerinde ki adı konulmuştur. Merkür'ün uçurumların adları ise ünlü keşif gemilerin adları verilmiştir. Örnek olarak kaşif Kristof Kolomb'un gemisi Santa Maria.

TARIM TANRISI JÜPİTER

Venüs (diğer adıyla Çoban Yıldızı) adını aşkın ve güzelliğin Tanrısı Venüs'ten alıyor.  Ayrıca Venüs saat yönüyle dönen tek gezegendir. Venüs'ün kıtaların adları  Diğer mitolojilerde ki aşk tanrıcıların adları verilmiştir.

Halk arasında 'Kızıl Gezegen' olarak bilinen Mars'ın adı kanlı görüntüsü nedeniyle Roma Savaş Tanrısı 'Mars'ın adı konulmuştur. Mars'ın uydusu Phobas'ın adı Yunan korku tanrısından gelmektedir.

Halkalarıyla meşhur olan Jüpiter'in adını Roma tarım tanrısından almaktadır.

Güneş sisteminde ki adını Roma mitolojisinden almayan iki gezegenden biri olan Uranüs (diğeri evimiz) Yunan mitolojisinin Cennet Tanrısının adını verilmiş.

Bir diğer gezegen olan Neptün adını deniz tanrısından alıyor.

Ve Güneş'e en uzak gezegen olan Plüton'a gezegen olup olmadığı hala tartışmalı olan Plüton adını Roma Yeraltı Tanrısından alıyor.

Güneş Sistemi'mizdeki cüce gezegenlerden biri olan Haumea'nın adı Hawai doğum tanrıcısından gelmektedir. Başka bir cüce gezegenin adı Makemake'nin adı Paskalya adası yaratıcı tanrısının adından gelmektedir. Bir diğer cüce gezegen Eris'in adı Yunan mitolojisinde fitne ve fesat tanrısının adı verilmiştir.

Güneş Sistemi'mizdeki astreoitlerin adları da tanrılardan almıştır. Vesta'nın adı bakire, ev ve aile Tanrıçası Vesta'ın adı verilmiştir. Mısır kötülük tanrısı Apofis'in adıda bir astreoite verilmiştir. Bu astreoitin ilginç bir özelliği ise Dünya'mızla çarpışma ihtimali vardır. Yapılan hesaplamalara göre 250.000'de 1 ihtimalle dünyamıza çarpacaktır. Hygiea astreoitin adı Yunan sağlık tanrıcısından gelmektedir.

Uzayda elbet Roma ve Yunan mitolojisinin yanında ismini Türklerin verdiği gezegen ve yıldızlarda var.

1948 yılında Ankara Üniversitesinde gökbilimci olarak çalışan Prof. Reinmuth'un bulduğu asteroite 'Ankara' adı verildi.

2003 yılında Muazzez Kumrucu Lohmiller tarafından bulunan asteroide 'Dumlupınar' ismini verdiler.

AY KRATERİ ATATÜRK

Ay ve kriterleri hakkında araştırma yapan Dr. Hugh Percy Wilkins, Ay'da ki bir kratere 'Atatürk' ismini verdi. Siyasilerin isimlerin verilmemesi nedeniyle çoğu kaynakta 'A' kriteri olarak geçmektedir.

Ay'daki kriterlerden birine yine en büyük Türk komutanlardan olan Fatih Sultan Mehmet'in adı verilmiştir.

En önemli Türk astronomlardan olan Ali Kuşçu çalışmaların karşılığını almış olacak ki onunda adını Ay yüzeyinde bir bölgeye adını  vermişler.

Bir diğer astronomi alimi Uluğ Bey'de bir sıradağ olan 5 kratere ismi verilmiştir.

11. yüzyıl alimlerinden olan ve kendi çağının ötesine geçen Birüni'nin de adı bir kratere verilmiştir.

Ünlü kadın yazarlarımızdan Halide Edip Adıvar'ın adını taşıyan bir krater Venüs'te bulunuyor.

Osmanlı'nın en ünlü mimarı olan Mimar Sinan'ın adını taşıyan krater Mevlana'nın adını taşıyan kraterin yanında bulunuyor.

Takımyıldızların sınıflandırmasını yapan Johannes Bayer kendine göre bir isimlendirme sistemi kurmuştur. Yıldızların büyüklerin ve parlaklarına göre Yunan alfabesindeki harflerle sırayla verdi.

Burçların adları ise 12 takımyıldızından gelmektedir.

Bir takım yıldızı olan Andremoda'nın adı Yunan mitolojisindeki bir prensesten gelmektedir.

Kaynak: Space Mag Türkiye / Teknoloji
title
Close