Haberler

Türkiye'deki Otomobillere Yerli Esım Takılacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni nesil otomobillerde bulunan ve acil durumlarda aracın otomatik olarak yardım çağırmasını sağlayan eCall özelliği için yerli eSIM kullanılacağı açıklandı. Böylece güvenlik sorunlarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

İnsan hayatı her zaman önemli ve otomobillerde, insanların korunması için alınan pek çok önlem var. Bu önlemler arasında emniyet kemerinden hava yastığına pek çok farklı sistem yer alıyor. Bu sistemlerden bir tanesi de eCall sistemi.

Özünde kaza ya da acil durum anında 112 ile iletişim kuran eSIM sistemi, başkasına bırakmadan yardım çağırma işini gerçekleştiriyor. Sistemin çalışması için aracın içinde bir elektronik sim kart bulunması gerekiyor. Türkiye'de üretilen yeni otomobillerde, tıpkı AB üyesi ülkelerde olduğu gibi 1 Nisan 2018'den bu yana eCall sistemi bulunuyor.

BTK, ülkemizde üretilecek araçlarda yerli eSIM uzaktan yönetim sistemini zorunlu hale getirdi. Kararın gerekçesi olarak bilgi ve haberleşme teknolojilerinde rekabetin sağlanması, abone değişimi sürecinde yaşanacak sorunların en aza indirilmesi, tüketici hakları ve tüketici kişisel verilerinin yurtdışına çıkmasının engellenmesi gösterildi. Kararda ayrıca 29 Şubat 2020'ye kadar siber güvenliğin azami düzeyde sağlanması, milli güvenlik, kamu düzeni veya kamu hizmetinin gereği gibi yürütülmesi amacıyla alınan karara uygun sistemler için gerekli hazırlıkların tamamlanması şartı koşuldu.

Geçmişte makineler arası iletişim için telefonlardakine benzer sim kartlar kullanılıyordu. Günümüzde ise bu kartların yerini dijital versiyonları aldı. Böylece tek tek elle değiştirmeye gerek kalmadan bu kartları başka operatörlere aktarmak mümkün hale geldi. Günümüzde bazı araçlar hali hazırda sim kart yerine eSIM kullanmaya başlamış durumda. Bu araçlar nesnelerin interneti desteği de sunuyor.

Yerli eSIM'i Metamorfoz üretecek. Metamorfoz Genel Müdürü Ayşegül Topoğlu, "Yurt dışından gelen SIM kartlar numara taşıma işleminde tekrar kullanılamıyor. Yenisiyle değiştirilmesi gerektiği için de ülke olarak ciddi bir maliyete katlanmak zorunda kalıyorduk. Örneğin yılda 50 milyon SIM kart değişikliği olması durumunda, bunun ülkemize maliyeti yaklaşık 75 milyon TL civarında. Bu durum milli servetimizin yurtdışına çıkmasına neden oluyor. Geliştirdiğimiz eSIM Uzaktan Yönetim Platformu ile sanal olarak ve aynı eSIM kullanılarak birden fazla operatör değişikliği yapılabileceği için bu maliyetlere ülke olarak katlanmak zorunda kalmayacağız. Bu kadar önemli bir pazarda Türkiye'de Metamorfoz olarak yerli ve milli bir çözüm sunabiliyor olmak bizim için sevindirici." açıklamasını yaptı.

eSIM için uzaktan yönetim yapısının Türkiye'de üretileceğini söyleyen Topoğlu, "Bu sayede hayati önem taşıyan, güvenlik zafiyeti oluşturabilecek hassas veriler de Türkiye sınırları içerisinde kalmış olacak. Metamorfoz olarak çalışan, GSMA (Mobil Operatörleri Birliği) standartları ile uyumlu, %100 yerli malı belgesine sahip Metamorfoz eSIM Uzaktan Yönetim Platformu'muzla ihtiyacı yerli ve milli olarak karşılayabilecek durumdayız." dedi.

eSIM sistemi gelecekte telefonlar, tabletler, mobil POS cihazları gibi cihazlarda da kullanılmaya başlanacak. eSIM sistemlerine şimdiye kadar dünya çapında 22 telekom operatörü geçiş yaptı.

Kaynak: WebTekno / Teknoloji
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title