Haberler

Sxsw 2019 Özel: Önümüzdeki Yıllarda Herkesin Aşina Olacağı 7 Yeni Teknoloji

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Her şey para değil. Büyük işler, büyük düşüncelerle başlıyor. ABD'nin Teksas eyaletinde, yılın en büyük ve en geniş kapsamlı fuarlarından SXSW 2019 bütün hızıyla devam ediyor. Fuar kapsamında ödüllendirilen bazı girişimler ve teknolojiler ise gerçekten görmeye değer.

Küçük girişimlerin ürünlerini sergiledikten sonra milyonlarca dolar kazanabildikleri bir fuar düşünün. Her köşe başında bir fikir, her fikrin içinde bilim ve teknolojinin ciddi katkıları olsun. ABD'nin Teksas eyaletinde düzenlenen South by Southwest isimli SXSW fuarı da böyle bir ortama sahip.

Hemen hemen her sektörden katılımcının yer alabildiği bu büyük olaya binlerce şirket, on binlerce ziyaretçi geliyor. Orada tanıtılan, ortaya çıkan ürünleri yüzlerce bin insan konuşuyor, milyonlarcası kullanıyor.

Kültür, bakış açıları ve yeniliğe yaklaşımın her zaman parayı ikinci plana attığı SXSW 2019'da Yenilikçi İnovasyon Ödülleri sahibini buldu. Fuarda yer alan binlerce yenilik arasından seçilen bazı özel girişimler ödüllendirildi.

Emin olun ki birazdan göreceğiniz listede yer alan ödüllü girişimlerin çoğu, önümüzdeki yıl milyarlarca dolarlık değerlere ulaşacaklar. Belki bir kısmını dev şirketler satın alarak geliştirmeye devam edecekler.

Campaign Türkiye'de Emre Sayın'ın yazdığı gibi "her şey para değil, bakış açısı".

Lafı daha çok uzatmadan SXSW 2019'un en yenilikçi projelerine yakından bakalım.

Dünyanın ilk yapay zekâlı sağlık asistanı: iN

Tıp biliminin en çok zorlandığı konulardan birisi de hastalara ilişkin sürekli değişim gösteren verilerdir. İnsanların bu verileri takip ederken çoğu detayı gözden kaçırma şansları yüksek. Bu yenilikçi cihaz ise yapay zekâ desteği sayesinde verileri unutmuyor, nasıl değiştiklerini takip ediyor.

Hastaların sağlık analizlerini sürekli olarak gerçekleştiren cihaz, aynı zamanda makine öğrenimi desteğine de sahip. Veriler anlık olarak sağlık uzmanlarına aktarıldığı için anında müdahale yapmak kolaylaşıyor. Kronik rahatsızlıklara sahip hastların sağlığı için daha etkili bir teknolojik ekipman bulmak imkansız.

Akıllı telefonla kullanılan dünyanın ilk kişisel ultrason cihazı: Butterfly IQ

Ultrason cihazları, pek çok iç hastalığın riskli bir müdahale yapılmadan gözlemlenmesini sağlıyor. Aynı zamanda hamileler de bebeklerinin sağlık durumlarını düzenli olarak bu teknoloji sayesinde kontrol edebiliyorlar. Peki ya o büyük ultrason cihazlarını çantamızda taşıyıp, içimize telefonumuzdan bakabilsek?

Butterfly IQ, geçtiğimiz yıl ortaya çıktığında büyük sansasyon yaratmıştı. Şimdi ise 2 bin dolarlık fiyatıyla satışa sunulmaya başladı. Defalarca hastaneye gitmek, onlarca bin TL ödeme yapmak yerine hem hastalar hem de doktorlar bu cihazı satın alabiliyorlar. Akıllı telefonlara yüklenen uygulaması sayesinde istenilen her ortamda ultrason kontrolü yapılabiliyor.

Az sayıda insanın konuştuğu dilleri gelecek nesillere aktaran platfom: IFL

Dillerin teknolojiyle ne ilgisi olduğunu soranlara Google Çeviri servisini hatırlatalım. Peki ya artık çok az insanın konuştuğu, artık unutulmak üzere olan diller ne olacak? Bilimsel araştırmalara göre dünya üzerinde aktif olarak konuşulan dil sayısı giderek azalıyor.

Dilin kültürle ve o kültürde yaşayan insanların hayatıyla büyük ilgisi var. Eğer bir toplum dilini kaybederse kendisini kaybediyor. Indigenous First Language (Yerli İlk Dil) adındaki bu platform, çocuklara unutulmaya başlayan dilleri öğretiyor. Böylece insanlar daha küçük yaşlarında dünyada hangi kültürlerin olduğunu görüyorlar. Üstelik öğrendikleri yaşatma olasılıkları da artıyor.

Kişiye özel ses veren kulaklık: nuraphone

Teknolojik ürünler giderek kişiselleşirken kulaklıkların da bunlardan nasibini alması için daha fazla bekleyemezdik. İçerisinde bulunan yapay zekâ destekli sanal asistanıyla, kulak zevkinize göre ses özelliklerini ayarlayan nuraphone, büyük ilgi uyandırdı. Geçtiğimiz yıl tanıtılan bu ürün, şimdi 399 euroluk fiyatıyla internet üzerinden satılıyor.

Parmak izinizi ya da gözünüzü ödeme yapmanızı sağlayan platfom: CLEAR

Parmak izi ve retina tarama teknolojilerinin telefonlarınızın kilidi olmaktan daha çok işe yaraması mutemel. Bankalar her ne kadar kendi uygulamalarında bu yöntemleri kullansalarda güvenlik endişeleri hat safhada. CLEAR platformu ise kasada sıra beklemenizi, yanınızda kart taşımanızı istemiyor. Parmağınızı okutup alışverişinizi tamamlamak mümkün.

Daha fazlası da var. Eğer CLEAR, hava yolu şirketleriyle anlaşırsa, bu tüip yöntemlerin uçak biletlerinde de kullanılacağını söylüyor. Cüzdanlarınızı evde unutsanız bile artık çözümü çok yakın.

Hiç kağıt kullanılmayan akıllı şehirler: Paperless

2021 yılından itibaren özerk Dubai kentinde devlet kağır kullanımını tamamen ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. Dubai devlet dairelerinde bütün işlemler dijital ortamdan gerçekleştirilecek. Zamanla bu adımlar kentin özel şirketleri tarafından da uygulanmaya başlayacak. Hem zamandan hem de çevresel kaynaklardan tasarruf için gerçekleştirilen bu projeye ise Paperless (Kağıtsız) adı veriliyor.

Dubai'de atılarak başlanan adımın,yakın gelecekte benzer metropollerde de yaygınlaşması bekleniyor.

Çevre kirliliği konusunda insanları uyaran sensörlü bitki: Argus

Kurşun gibi fazlası doğaya ve insan bedenine kalıcı zararlar veren maddeleri tespit etmek zor. Argus adındaki bu bitki ise tam olarak bu konuda yardımımıza yetişiyor. Bitkinin içerisinde bulunan ve gözle görülemeyen nanosensörler sayesinde ortamdaki kirlilik oranı anlık olarak takip edilebiliyor. Bu da Argus'u akıllı bir bitki haline getiriyor. Ekildiği coğrafyanın kaderini değiştirmek için insanlara uyarılar veriyor.

SXSW 2019 kapsamında ödüle layık görülen daha pek çok proje var. Önümüzdeki yıllarda bu ürün, hizmet ya da teknolojileri yaygın şekilde kullanılırken göreceğiz. Bir kanera not edin, o günler geldiğinde yine birlikte olacağız.

Kaynak: Haberler.com / Teknoloji
title
Close