Işık Hızı'nın Yüzde 8'i Hızında Hareket Eden 'En Hızlı' Yıldız!
Bu habere başlamadan önce 'kara delikler' ve 'süper kütleli kara delikler' arasındaki farkı hatırlatalım. Kara delikler galaksilerin her noktasında olabilirler.
Bu habere başlamadan önce 'kara delikler' ve 'süper kütleli kara delikler' arasındaki farkı hatırlatalım. Kara delikler galaksilerin her noktasında olabilirler. Ama süper kütleli kara delikler, her galakside sadece bir tane vardır ve o da galaksinin tam merkezinde yer alır.
Bizim galaksimiz, Samanyolu'nun göbeğinde de bir süper kütleli kara delik bulunuyor. İsmi Sagittarius A* (SgrA*).
İşte galaksimizin göbeğinde yüzlerce yıldız, SgrA*'nın etrafında dönmektedir. Bazı yıldız geniş yörüngeyle SgrA*'nın etrafında dönerken, bazıları da yakın yörüngeyi takip eder. İşte SgrA*'nın etrafında çok yakın şekilde dönen yıldızlardan biri de S62…
S2, 16 YILDA TURLUYOR
Işık hızının yüzde 8'i hızında hareket eden bugüne kadar tespit edilen 'en hızlı' yıldızdır kendisi.
SgrA*'nın kütlesi, 4 milyon Güneş'e tekabül ediyor. Kara deliklere henüz gidilmediyse, bu kütle nasıl hesap ediliyor? Etrafında dönen yıldızlar sayesinde… Bu yıldızların dönüş hızlarında bu hesap yapılıyor.
Bilim insanlarının SgrA*'nın etrafında olan ve en çok inceledikleri yıldızın ismi S2. Süper kütleli kara deliğin etrafını 16 yılda bir dönüyor. 2018'de SgrA*'ya en yakın noktadan geçti.
1 SAAT = 100 DAKİKA!
Ama sonra S62 keşfedildi. Bugüne kadar kara deliğe en yakın olarak bilinen S2'nin pabucu dama atıldı! Güneş'inki kadar kütlesi olan S62, SgrA*'nın etrafındaki turunu 10 yılda bir tamamlıyor. Yapılan incelemelerde S62'nin en hızlı yıldız olduğu tespit edildi. S62'ge geçen bir saat, tam 100 Dünya dakikasına tekabül ediyor.
Şimdi gözler 2022'nin sonbaharında… Çünkü S62, SgrA*'nın en yakınından geçecek. Bunun fikri bile bilim insanlarını heyecanlandırıyor.