Haberler

Tarımda Mavi Bayrak Uygulamasına Birleşmiş Milletler Desteği

Tarımda Mavi Bayrak Uygulamasına Birleşmiş Milletler Desteği
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen "mavi bayrak' projesine Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nden destek geldiGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen "mavi bayrak' projesine Birleşmiş Milletler Gıda...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen "mavi bayrak' projesine Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nden destek geldiGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen "mavi bayrak' projesine Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nden (FAO) destek geldi. Sürdürülebilir tarım ilkeleri çerçevesinde bir yandan yüksek nitelikte ve ekonomik, öte yandan doğal yaşam ve çevreyi koruyacak biçimde her aşaması kontrolden geçen üretimin sembolü olan "mavi bayrak' projesi, FAO'nun 2012-2013 programına dahil edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Bakanlık ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKK) tarafından yürütülecek projenin protokolü, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol ve TTKK Genel Müdürü Abdullah Kutlu tarafından imzalandı. Protokol çerçevesinde FAO'nun vereceği desteğin tamamı hibe şeklinde olacak. 2012 yılında 10 bin üretici ile yürütülmesi planlanan proje için çalışmalar başladı.

Taze sebze ve meyvede ihracat ve iç tüketimde kalite sorununun yaşanmaması için Bakanlık 2010 yılından bu yana "Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi'(Mavi Bayrak) çalışması yürütüyor. Gönüllülük esasına dayalı proje kapsamında, üretim sezonu başlamadan önce proje personeli tarafından köylerde tanıtım toplantıları ve eğitim yapılıyor. Projede yer alıp teknik elemanların tavsiyeleri doğrultusunda üretim yapmak isteyen gönüllü üreticilere "mavi bayrak' veriliyor.

-"TÜM TARIMSAL FAALİYETLER TEKNİK ELEMANLARIN KONTROLÜNDE YAPILIYOR"-

Mavi bayraklı sera, bağ ve bahçelerde tüm tarımsal faaliyetler teknik elemanların kontrolü altında yapılıyor. Teknik personel uygun ürün seçimi ve çeşitliliği, toprak işleme, bitki sağlığı, sulama, gübreleme, budama, münavebe gibi sistemlerin uyumlu bir şekilde kullanımı için üreticiye yardımcı oluyor. Üreticiler devamlı eğitime tabi tutuluyor ve hatalı uygulamaların önüne geçiliyor. Özellikle zirai mücadele uygulamalarında daha az ilaç kullanılarak, üretici girdileri azaltılıyor, aşırı ilaçlama ve gübre kullanımının önüne geçilerek çevre kirlenmesi önleniyor.

-MAVİ BAYRAK NEDİR?-

Mavi bayrak, sürdürülebilir tarım ilkeleri çerçevesinde bir yandan yüksek nitelikte ve ekonomik, öte yandan doğal yaşam ve çevreyi koruyacak biçimde her aşaması kontrolden geçen üretimin sembolü. Bu projeye katılan üreticilerin tüm faaliyetleri, teknik personel tarafından kayıt altına alınıyor. Ürün seçiminden, kullanılan ilaçlara, gübrelemeden budamaya kadar danışmanlar tarafından yönlendirilen üreticiler, hem verim hem de kalitesi daha yüksek üretim gerçekleştiriyor. Bu bahçelerde yetiştirilen ürünler için hazırlanan mavi bayrak logolu etiketler ise, üreticiye pazarlama kolaylığı sağlıyor. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi
title
Close