Haberler

UEFA'da Adalet Yok"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İspanya'nın ünlü futbol ekonomisti Jose Maria Gay de Liebana, son dönemlerde Türk futbolunda da çok gündeme gelen kulüplerin ekonomik sorunlarıyla bağlantılı İspanya'nın yaşadığı benzer tecrübeleri değerlendirdi.

İspanya'nın ünlü futbol ekonomisti Jose Maria Gay de Liebana, son dönemlerde Türk futbolunda da çok gündeme gelen kulüplerin ekonomik sorunlarıyla bağlantılı İspanya'nın yaşadığı benzer tecrübeleri değerlendirdi.

İspanya'da La Liga kulüplerinin, 2013 başında maliyeye olan toplam 650 milyon avroluk borçlarını 2015 sonu itibarıyla 317 milyon avroya kadar indirdiğini belirten Liebana, "Kulüplerin ekonomik durumlarına göre bakıldığında İspanyol futbolu son yıllarda gerçekten çok iyileşti. Üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getiren kulüplerin ekonomik kontrolleri iyi sonuçlar vermeye başladı. Bu konuyu ciddiye almalarından dolayı İspanyol kulüplerini, ciddi önlemler alması sebebiyle Profesyonel Futbol Ligi kurumunu ve elbette tüm bu süreci iyi yönettiği için hükümete bağlı Spor Yüksek Konseyini kutlamak gerek. İspanyol kulüpleri ekonomik sorunlarını düzeltmekte çok başarılı oldu. Ama kulüp hesaplarının daha şeffaf olması için yapılacak çok şey var " dedi.

"Ekonomik sorun yaşayan kulüplere ceza vermek İspanyol futbolunda işe yarayan bir yöntem oldu" diyen Liebana, "Puan silinme cezası, kulüpler için hayati öneme sahip. Bazıları bu cezadan dolayı küme düşüyor, bazıları da Avrupa kupalarına katılamıyor. Ekonomik olarak iyi yönetilmeyen kulüplere ceza tehdidi olmak zorunda" değerlendirmesine bulundu.

Avrupa'nın elit kulüplerinden olan Real Madrid ve Barcelona dışında diğer İspanyol kulüplerinde pahalı transferlerin ve yüksek futbolcu maaşlarının artık görülmediğini vurgulayan İspanyol futbol ekonomisti şu yorumları yaptı:

"Real Madrid geçen sezon 577 milyon avro, Barcelona da 560,8 milyon avro gelir etti. O yüzden bu kulüplerin borç sorunu hiç olmadı. Ama örneğin Valencia dış borcunu kapatmak için yabancı bir yatırımcı bulmak zorunda kaldı. Çünkü Valencia'nın 400 milyon avroya yakın borcu varken yıllık geliri 100 milyon avronun altında. Aynı şekilde Atletico Madrid veya Espanyol kulüpleri de yabancı yatırımcılar buldu. Atletico Madrid'in 3 yıl öncesine kadar 180 milyon avro borcu vardı. Bugün ise 60 milyon avro. Gösterdiği inanılmaz çabadan dolayı bu kulübü tebrik etmek gerekir. İspanyol kulüpleri artık ölçülü bir döneme girdi ve ekonomileri çok ciddi anlamda düzeldi."

Liebana, UEFA'nın Finansal Fair Play kuralları ve UEFA Finansal Kontrol Kurulunun çalışmasıyla ilgili sorular üzerine, "Finansal Fair Play kuralları, UEFA'nın yaptığı iyi işlerden biri oldu ancak UEFA Finans Kontrol Kurulunun her kulübe eşit oranda yaklaştığına ilişkin şüphelerim var. İsim veremem ama UEFA'nın özellikle orta düzeydeki kulüpleri hedef aldığını düşünüyorum. Oysa büyük kulüpler için alması gereken kararları alamadı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sporcope.com / Spor
title
Close