Tmok Dopingle Mücadele Komisyonundan Açıklama Açıklaması
"2013 yılında ulusal bazda 648 müsabaka içi ve müsabaka dışı doping kontrol örneği alınmıştır" "Atletizmde alınan örneklerin 45’inde, halterde 34’ünde, vücut geliştirme ve fitnessta 8’inde, güreşte 2’sinde ve tekvando da birinde bir ya da birden fazla yasaklı madde saptanmıştır"
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Dopingle Mücadele Komisyonu, 2013 yılında ulusal bazda 648 müsabakada doping kontrol örneği alındığını, 90 sporcunun örneklerinde bir veya birden fazla yasaklı maddeye rastlandığını açıkladı.
TMOK Dopingle Mücadele Komisyonundan yapılan açıklamada, 2013 yılında ulusal bazda 648 müsabaka içi ve dışında doping kontrol örneği alındığı, Türkiye Atletizm Federasyonu sporcularından alınan örneklerden 45'inde, Türkiye Halter Federasyonu sporcularından alınan örneklerden 34'ünde, Türkiye Vücut Geliştirme ve Fitness Federasyonu sporcularından alınan örneklerden 8'inde, Türkiye Güreş Federasyonu sporcularından alınan örneklerden 2'sinde ve Türkiye Tekvando Federasyonu sporcularından alınan örneklerden birinde bir ya da birden fazla yasaklı madde saptandığı belirtildi.
Açıklamada, doping kontrol örneklerinde yasaklı madde saptanan sporcularla ilgili disiplin süreçlerinin talimatlar uyarınca ulusal federasyonlar tarafından yürütülmesi gerektiği vurgulandı.
-"Ön koşul yerine gektirildi-
TMOK Dopingle Mücadele Komisyonu, açıklamasında, Spor Genel Müdürlüğü (SGM) ile TMOK arasında 24 Mayıs 2011 tarihinde imzalanan protokol uyarınca, haziran 2011'de TMOK bünyesinde Dopingle Mücadele Komisyonunun kurularak, 2020 Olimpiyat Oyunları'na aday olabilmek için dünya dopingle mücadele kurallarına uyumlu, bağımsız bir dopingle mücadele kuruluşunun kurulması gerekliliği ön koşulunun yerine getirildiğini de hatırlatıldı.
Komisyon tarafından hazırlanan "Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı"nın 23 Eylül 2011 tarihinde Dünya Antidoping Ajansı (WADA) tarafından da onaylanarak yürürlüğe girdiği, o tarihten itibaren tüm dopingle mücadele faaliyetlerinin "Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı" uyarınca yürütülmeye başlandığı kaydedildi.
Bu gelişmeler çerçevesinde 20 Kasım 2011 tarihinde yapılan WADA Kurucular Kurulu toplantısında Türkiye'nin, dünya dopingle mücadele kurallarında daha önce uyumsuz iken uyumlu ülkeler listesine alındığı, böylece TMOK Dopingle Mücadele Komisyonunun, 2020 Olimpiyat Oyunları'na aday olabilmenin koşulu olan dünya dopingle mücadele kurallarına yüzde 100 uyumlu bağımsız bir dopingle mücadele kuruluşu olarak WADA'nın da onayını aldığı kaydedildi.
Komisyonun, dopingle mücadele faaliyetlerini WADA ve uluslararası federasyonlar ile işbirliği içinde yürüttüğü belirtilen açıklamada, " Dopingle Mücadele Komisyonu'na ulaşan her türlü bilgi titizlikle değerlendirilmektedir. Talimatlar uyarınca tüm müsabaka içi ve müsabaka dışı doping kontrolleri sporculara ve federasyonlara önceden haber verilmeden yapılmaktadır. Doping kontrol faaliyetlerinin yanı sıra federasyonlarımızın milli takım kamplarında eğitim etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu faaliyetler WADA'nın dopingle mücadele kurallarına uyumluluk raporlarında takdirle karşılanmaktadır" denildi.
TMOK Dopingle Mücadele Komisyonu'nun faaliyetlerini, Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı uyarınca uluslararası standartlarda, dopinge ödün vermeden yürütülmeye devam edeceği de vurgulandı. - İstanbul