Divan Kurulundan Aysal'a Tepki
Galatasaray Kulübü'nün ekim ayı olağan divan kurulu toplantısı, Galatasaray Lisesi'nde yapıldı.
Tevfik Fikret Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, 25 Ekim Cumartesi günü düzenlenecek olağan seçimli genel kurul toplantısında başkan adayı olan Alp Yalman ve Duygun Yarsuvat da katıldı.
Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal'ın katılmadığı toplantıda mevcut yönetim kurulundan, Özkan Olcay, Mete İkiz ve Ebru Köksal hazır bulundu.
Başkan adayları, üyelere hitap etti
Sarı-kırmızılı kulübün başkan adayları Alp Yalman ve Duygun Yarsuvat, toplantı gündemi kapsamında divan kurulu üyelerine hitap etti. İlk olarak kürsüye gelen Alp Yalman, kulüp başkanlığından ayrıldığı 1996 yılının ardından, 18 yıl sonra yeniden başkan adayı olarak divan kurulu huzuruna geldiğini belirterek, "Ben 1973-1976 yılları arasında, Mustafa Pekin, Ali Uras, Selahattin Beyazıt ve Ali Tanrıyar başkanlarımın yönetimlerinde bulundum, sonrasında da 3 dönemde 6 yıl süreyle başkanlık görevini üstlendim. Toplam 20 yıl aktif olarak Galatasarayımız için görev yapmış olmanın gururuyla huzurunuzdayım" dedi. "Sevgili kardeşim Ünal Aysal'ın almış olduğu seçim kararı üzerine, çok kısa bir süre olmasına rağmen, kulübümüze olan sevgim, bağlılığım, kulübümüzün içinde bulunduğu olumsuz koşullar, o dönem başka adayın çıkmamış olması, bu sorumluluğu almaya beni sevk etti" ifadelerini kullanan Yalman, şöyle devam etti: "Yola çıkarken en büyük gücüm, çocukluğumdan beri içinde bulunduğum Galatasaray camiasıdır. Kulübümün geleneklerini, başkanlık dahil 20 yıllık yönetim deneyimlerimle çok yakından tanıyor olmam da en büyük güvencem. Bu zorlu günlerde, benimle beraber çalışma teklifini tereddütsüz kabul eden, çeşitli dallarda ihtiyacımız olan bilgi ve donanıma sahip genç arkadaşlarımızın varlığı da bizim için önemlidir." Yalman, 25 Ekim Cumartesi günü, değerli bir ağabeyi olarak gördüğü Duygun Yarsuvat ile çok önemli bir yarışa gireceklerini vurgulayarak, "Eğer kazanırsak, kendisinin engin bilgilerine her vesileyle başvuracağız. Kaybedersek de yeni başkanımız olarak hizmet için emrinde olacağız. Kendisi ile ekibindeki kardeşlerimize, kendim ve arkadaşlarım adına huzurlarınızda başarı dileklerimi iletiyorum" şeklinde konuştu.
Yarsuvat: "Bir misyonu yerine getirmek için göreve soyunduk"
Başkan adaylarından Duygun Yarsuvat, bir misyonu yerine getirmek için göreve soyunduklarını belirterek, 2015 yılı mayıs ayında tekrar seçime gitmeyi planladıklarını ve 210 günlük bir dönemde göreve talip olduklarını aktardı.
Galatasaray'ın içinde bulunduğu karışıklığın, hukuka pek uyulmamasından kaynaklandığını dile getiren Yarsuvat, şunları söyledi: "Bir takım kurallar vardır. Tüzüğümüzün amir hükümleri yerine getirilmemiştir. Sürekli olağanüstü seçimler yapılarak, yönetim kurullarının çalışma süreleri ötelenmiştir. Her şey çok aşındı. Mayıs ayında seçim yapılması konusunda ısrarla durmam bundandır. Tüzüğümüzün 27. maddesi, olağan seçim toplantısının 3 yılda bir mayıs ayının ikinci yarısında yapılacağını söylüyor. Bu amir bir hükümdür. Mayıs ayında mutlaka bir seçim yapılması gerekir. Bunu muhtelif defalar tekrarladım ama kabul görmedi. Amacım, tüzüğe uygun bir seçimi gerçekleştirmektir. Bu seçim, 2015 yılı mayıs ayının ikinci yarısında olacaktır. Bunu yapmadığımız takdirde, hukuki bir kaosun meydana geleceğini düşünmekteyim. Göreve, bu düzensiz hukuk anlayışına mani olmak için talip olduk."
Galatasaray'ın özgürlükçü bir toplum olduğuna dikkati çeken Yarsuvat, "Düşünen insan yetiştirir Galatasaray. Düşünen insan, demokratik toplumun parçasıdır. Bu nedenledir ki seçimlerin de birden fazla adayla yapılması gerekir. Tek adayla yaptığınız seçim, seçim değildir. Bir diktatör adaylığıdır. O yüzden demokratik olarak birden fazla kişinin yarışmasında yarar vardır diye düşündüm. Galatasaray'a yakışan da budur" diye konuştu. Yarsuvat, Ünal Aysal'ın olağanüstü genel kurula gitme kararı alması ve tekrar aday olmaması nedeniyle Alp Yalman ile birlikte aday olduklarını anlatarak, "Galatasaray'ın boşlukta kaldığını düşündük. Ben ve Alp Yalman, aynı görüşten ötürü seçime giriyoruz. Buna ben 'baskın seçim' diyorum ve baskın seçimlerin Galatasaray'da yeri yoktu" değerlendirmesinde bulundu.
Galatasaray'da parçalanmayı önlemenin önemli amaçlarından biri olduğuna değinen Yarsuvat, özellikle mali konularda ciddi bir çalışma gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: "Galatasaray'ın gelirini artırmayı ve yeni bir yapılanmayı hedefliyoruz. Esasında şu anki mali yapının hiç de iç açıcı olduğunu söyleyemem. Bunun sebebi, kurallara uyulmaması, tüzüğün hükümlerinin yerine getirilmemesi ve tek adamlık rejimidir. Biz sorumluluğu paylaşacağız. Bu konuda öne çıkmış tecrübesi çok olan arkadaşların yardımıyla bu başarıyı elde etmeye çalışacağız. Galatasaray çok geniş, büyük bütçeli bir holdingdir. Yönetim kurulu dışında ihtiyaç duyduğumuz beyinlere de yöneleceğiz. Bunlar, daha önceki dönemlerde yönetim kurullarında görev almış, tecrübeli arkadaşlarımızdır. Bunu söylemekten gurur duyuyorum. Çünkü biz bir aileyiz ve bu aile hep beraber hareket etmek, ayakta durmak zorundadır."
Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'nın yılın 365 günü çalışacak ve gelir getirecek hale getirilmesi için projeleri olduğunu anlatan Yarsuvat, kulüp üye yapısını mevcut haliyle sürdüreceklerini ve Galatasaray Adası'nı da yeniden üyelerin hizmetine sokacaklarını dile getirdi. Duygun Yarsuvat, futbolcuların en büyük korkusunun baskı olduğunu aktarırken, "Çıkan haberler çok etkili oluyor. Oyuncularımızla yapacağım toplantıda ilk söyleyeceklerim, futbolun bir oyun olduğunu, sevilmesi gerektiğini, futbolcunun stres altında olmaması gerektiğini belirtmek, öğüt vermek olacaktır. Galatasaray'ın UEFA Kupası şampiyonu olduğu seneye bakın. Hep gülerek, birbirleriyle şakalaşarak oynarlardı. Sevinçlerini de üzüntülerini de paylaşırlardı" görüşlerini paylaştı. Basketbol şubesinin, kendisine ait bir spor salonuna ihtiyaç duyduğunu da anlatan Yarsuvat, ilk olarak bu salonun yapılması için bir arsa temini ve sponsor bulunması çalışmalarına başlayacaklarını sözlerine ekledi.
Üyelerden Aysal'a tepki
Toplantının görüşler bölümünde söz alan çok sayıda üye, başkan Ünal Aysal'ın olağanüstü genel kurula gidiş şekline tepki gösterdi. Aysal'ın, adaylara hazırlık süresi dahi bırakmadan, tek taraflı olarak seçime gitme kararının, Galatasaray Kulübü'nün geleneklerine aykırı olduğunu savunan üyeler, mevcut yönetimin herhangi bir ibra almadan gitmesinin de yanlış olacağına vurgu yaptılar. Söz alan üyelerden eski yönetim kurulu üyesi Mehmet Helvacı ise, mali yapıdaki bozulmadan dolayı, gelecek dönemde Galatasaray'ın Avrupa kupalarına katılamayacağını ileri sürdü. Üyelerin konuşmalarının ardından ise mevcut yönetim kurulu üyeleri herhangi bir söz talebinde bulunmadılar.
Seçimde 6 bin 857 üye oy kullanabilecek
Galatasaray Divan Kurulu Başkanı İrfan Aktar, 25 Ekim Cumartesi günü düzenlenecek olağanüstü seçimli genel kurul toplantısıyla ilgili üyelere bilgilendirmelerde bulundu. Seçimle ilgili geride kalan dönemde çalışmaların başladığını ve oy mazbatalarının rengiyle ilgili seçimlerin yapıldığını aktaran Aktar, genel kurulda 6 bin 857 üyenin oy kullanma hakkına sahip olduğunu duyurdu. Öte yandan, Galatasaray Kulübü'nün 109. kuruluş yıl dönümünün, seçimin bir gün sonrasına denk geldiğini hatırlatan Aktar, üyelerin etkinliğe katılıma özen göstermeleri ricasında bulundu.