Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar'ın açıklamaları Maratonculardan olimpiyatlarda bir ilk Türkiye, maraton branşında tarihinde ilk kez olimpiyatlara 6 kişilik tam kadroyla gidebilecek Atletizm Federasyonu Başkanı Çintimar: "Milli takım olarak zaten olimpiyatlarda bir maraton geleneğimiz vardı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar'ın açıklamaları
Maratonculardan olimpiyatlarda bir ilk
Türkiye, maraton branşında tarihinde ilk kez olimpiyatlara 6 kişilik tam kadroyla gidebilecek
Atletizm Federasyonu Başkanı Çintimar:
"Milli takım olarak zaten olimpiyatlarda bir maraton geleneğimiz vardı. Rio, bunun devamı niteliği taşırken tam kadro gitmek açısından da bir ilk olacak"
"İki jenerasyonunu kaybetmiş ve dopingle verilen çok ciddi bir mücadelenin ardından her şeye yeniden başlayan bir federasyon olarak, Rio'ya oldukça genç bir kadroyla gideceğiz"
İLKNUR ÇETİNBAŞ - 2016 Rio Olimpiyatları'na 4 ay kala Atletizm Milli Takımı, bir ilki gerçekleştirerek, tarihinde ilk kez maraton branşında olimpiyatlara 6 kişilik tam kadroyla katılabilecek.
Maratonda, 3 kadın 3 erkek olmak üzere ülkelere 6 kişilik kadro hakkı tanınırken, Türkiye'nin barajı geçen milli atlet sayısı Mert Girmalegesse ile birlikte 7'ye ulaştı.
Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maratonda kota sayısını aştıklarını belirterek, "Olimpiyatlarda ülkelere verilen kota sayısı 6 iken, barajı geçen sporcu sayımız 7'yi buldu. Bu hem bizim adımıza hem de maraton camiamız için büyük başarı" dedi.
Maratonda yarışların 3 ayda bir koşulduğunu anlatan Çintimar, "Kota alan 7 sporcunun yanı sıra 7 sporcumuz daha kota için yarış bekliyor. Bu sporcularımızın tüm antrenman verileri, kotayı aşacaklarını gösteriyor. Milli takım olarak zaten olimpiyatlarda bir maraton geleneğimiz vardı. Rio, bunun devamı niteliği taşırken tam kadro gitmek açısından da bir ilk olacak" diye konuştu.
Rio Olimpiyatları'ndan bir ay önce Hollanda'da yapılacak Avrupa Şampiyonası'nda tüm milli takım sporcularının performanslarını test etme şansı bulacaklarını dile getiren Çintimar, şöyle devam etti:
"Daha önceleri sporcu, olimpiyatlardan 2 yıl önce barajı geçiyordu ve 2 yıl sonra performansı ne düzeyde bilmiyorduk. Artık böyle bir durum söz konusu değil. Nisan ayındaki Rotterdam Maratonu test yarışımız olacak. Barajı geçen sporcuların içinden, Rotterdam'da en iyi performansa sahip olanları olimpiyatlara götüreceğiz. Gönül ister ki hepsini götürelim ama kota sınırlı. Maratonda kota alabilecek sporculardan, 10 bin metrede baraj geçme şansı olanları da bu branşa yönlendiriyoruz. Şu an 3 maratoncumuzu 10 bin metre için zorluyoruz."
"Rio'da hedef 40 sporcu"
Rio Olimpiyatları hazırlıklarını, yönetim, teknik ekip ve sporculardan oluşan 80 kişilik kadroyla sürdürdüklerini ifade eden Çintimar, Rio'ya 40 sporcuyla gitmeyi hedeflediklerini söyledi.
Çintimar, Gençlik ve Spor Bakanlığının desteğiyle gece gündüz çalışmaya devam ettiklerini vurguladı. Çintimar, "Şu ana kadar 20 sporcuyla 23 branşta kota aldık. Bu hafta ve gelecek haftaki yarışlarda yeni kotalar bekliyoruz. Yaz sezonu açılır açılmaz, 4x100, 4x400 ve atmalar gibi salon dışında yapılan branşlarda da eksik kalan kotaları doldurmuş olacağız. Olimpiyatlara bugüne kadarki en yüksek sayıyla katılıp, en yüksek final sayısına ulaşmayı ümit ediyoruz" diye konuştu.
"Rio'da kota alamayacağımız muhtemel branşlar da var" diyen Çintimar, "Bu branşlarda altyapıda çok iyi noktalara geldik ancak kota için 2020'yi öngörüyoruz. Sırıkla atlama bunlardan biri, kota almayı ümit ediyoruz ama kesin diyemiyoruz. Kadınlar 100 ve 200 metrede yıldız çocuklarımız var. Barajı geçerse, geçme demeyiz ama onların orada ezilmesini de istemiyoruz" ifadelerini kullandı.
Erkeklerde hemen hemen çoğu branşta kota alacaklarını, kadınlarda ise erkeklere göre yüzde 35 seviyesinde olduklarını vurgulayan Çintimar, 2020 Tokyo Olimpiyatları için oluşturdukları 400 kişilik kadronun ise "100 kota" hedefiyle çalıştığını dile getirdi.
"100 metrede de tam kadro katılacağız"
2012 Londra Olimpiyatları'ndaki kadrodan bazı sporcuların Rio barajını geçtiğini dile getiren Çintimar, geriye kalanların genç, yeni jenerasyondan gelen sporcular olduğunu kaydetti.
Doping cezasını tamamlayarak pistlere dönen 1-2 sporcunun da baraj geçebileceğini dile getiren Çintimar, şunları söyledi:
"Sadece maratonda değil 100 metrede de tam kadro katılacağız gibi gözüküyor. Belki bir de fazlamız olacak. İki jenerasyonunu kaybetmiş ve dopingle verilen çok ciddi bir mücadelenin ardından her şeye yeniden başlayan bir federasyon olarak, Rio'ya oldukça genç bir kadroyla gideceğiz. Eskiden ciritte Fatih Avan ile yarışacak sporcumuz yoktu. Şimdi alt jenerasyondan 3-4 çocuğumuz birer, yarımşar metre arayla peşpeşe geliyorlar. Yüksek atlamada geçen senenin başına kadar tek çocuğumuz 2.16 atlıyordu. Şu an 6 çocuğumuz 2.16'nın üstünde atlıyor. Sırıkla atlamada, cumhuriyet tarihi boyunca geçen yıla kadar 2 kişi 5 metreyi geçmişti. Sadece bu hafta sonu salon yarışında 6 kişi 5 metrenin üstünde atladı. Bunların yüzde 99'u yıldız ve genç. Bunlara bakınca umutlu olmamak elde değil."
Amsterdam'da 6-10 Temmuz'da yapılacak Avrupa Şampiyonası'nda, bugüne kadarki en iyi sonuçları almayı beklediklerini belirten Çintimar, "Allah nasip ederse Amsterdam'dan ciddi bir başarıyla dönüp, onun rüzgarıyla da Rio'da en az 8 final koşma arzusuyla yarışacağız" diye konuştu.
Atletizm Milli Takımı'nda, maratonda kota alan sporcular şöyle:
Erkekler: Serkan Kaya, Bekir Karayel, Ercan Muslu, Mert Girmalegesse
Kadınlar: Nilay Esen Ersun, Meryem Erdoğan, Sultan Haydar