Haberler

Antalya Aym'den 'Kadına Ayrımcılık Yok' Kararı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aym'den 'kadına ayrımcılık yok' kararı Antalya'da Ayla Kara'nın kadın olduğu için işten çıkarıldığı iddiasıyla açtığı tazminat davasının reddedilmesinde adil yargılama hakkının ihlal edildiğine karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM), Kara'nın eşitlik ilkesinin ihlal edildiği yönündeki iddiasını ise dayanaktan yoksun bulup kabul edilemez olduğuna hükmetti.

Aym'den 'kadına ayrımcılık yok' kararı

Antalya'da Ayla Kara'nın kadın olduğu için işten çıkarıldığı iddiasıyla açtığı tazminat davasının reddedilmesinde adil yargılama hakkının ihlal edildiğine karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM), Kara'nın eşitlik ilkesinin ihlal edildiği yönündeki iddiasını ise dayanaktan yoksun bulup kabul edilemez olduğuna hükmetti.

Antalya'da 2009 yılında bir otelde personel müdürü olarak çalışan Ayla Kara, gece yaşanan bir olayla ilgili otelin gece müdürü H.A. ile tartıştı. H.A. kendisine hakaret edince ertesi gün durumu otelin genel müdürüne aktaran Ayla Kara'nın işine son verildi. Bunun üzerine Ayla Kara hem kendisine hakaret eden H.A.'den, hem de işine son veren otelden şikayetçi oldu.

4'üncü Sulh Ceza Mahkemesi, Ayla Kara'ya hakaret ettiği iddia edilen H.A.'yı adli para cezasına mahkum etti. 3'üncü İş Mahkemesi'ne işe dönüş davası açan Kara, bu davayı da kazandı. Kara'nın işe iade davası Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi tarafından onandı. Ancak işveren Ayla Kara'yı işe almayıp, tazminat ödemeyi tercih etti.

Ancak Ayla Kara sırf kadın olduğu için işten çıkarıldığını, kendisine hakaret eden kişi erkek olduğu için işten çıkarılmadığı iddiasıyla tazminat davası açtı, ancak 4'üncü İş Mahkemesi davayı reddetti. Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi de yerel mahkemenin kararını onadı. Cinsiyete dayalı ayrımcılığa uğrayarak işten çıkarıldığını öne süren Ayla Kara, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasıyla avukatı Mehmet Taylam Karakum aracılığıyla AYM'ye bireysel başvuruda bulundu.

AYM'NİN KARARI HAYAL KIRIKLIĞINA NEDEN OLDU

Başvuruyu değerlendiren AYM, başvurucunun maddi ve manevi varlığını koruma hakkı ile birlikte eşitlik ilkesinin ihlal edildiği yönündeki iddiasının açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna hükmetti. AYM, başvurucunun 'adil yargılama hakkı'nın ihlal edildiği yönündeki iddiasının ise kabul edilebilir olduğuna hükmetti. AYM, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin Antalya 4. İş Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. 3 Kasım 2015 tarihinde oy birliğiyle alınan karar, 2 Şubat 2016'da Resmi Gazete'de yayımlandı.

KARAR HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI

Ayla Kara'nın avukatı Mehmet Taylan Karakum, AYM'nin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Avukat Karakum, AYM'nin 5 kişiden oluşan erkek üyelerinin oy birliğiyle aldığı kararın tam bir hayal kırıklığı olduğunu belirterek, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacaklarını söyledi. Avukat Karakum, "Şimdi 4. İş Mahkemesi davaya yeniden bakacak. Muhtemelen aynı kararı bu kez gerekçeli verecek. Tabi bunun temyizinden bir şey çıkmayacağını anlamış durumdayız. Şimdi müvekkilimizle de görüşerek, konunun AİHM'e taşınmasını ve başka idari birimlere başvuru yapmayı düşüneceğiz" dedi.

Mehmet Taylan Karakum, konuyu Antalya Barosu Kadın Hakları Kurulu'yla paylaşacaklarını da açıkladı. Avukat Karakum, bu mantıkla hareket edildiği sürece karakollarda, sokak ortalarında ve adliyelerde adli cinayetlerin eksik olmayacağını ileri sürdü. Karakum, "Anayasa Mahkemesi açık olan bu ihlali kabul etmiş olsaydı, hukuk sistemine bir katkı sunmuş olacaktı. Özellikle yerel mahkemeler işverenlerden başlayarak bu ayrımcı uygulamaların çoğunlukla önüne geçecekti. Ama yine kadınlar kıstırılmış durumda" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor
title
Close