Haberler

Theremin neden yasaklandı? Theremin nedir?

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın en tehlikeli müzik aleti olan "theremin" şu aralar insanlar tarafından konuşulan bir müzik aletidir. Bu müzik aletinin geçmişi çok eskiye dayanmaktadır. Yüzyıllardır hayatımızda olan theremin müzik aleti sayısı az denilebilecek kadar insan tarafından çalınmaktadır. Peki, theremin neden yasaklandı? Theremin nedir? Theremin nasıl çalışır? Theremin nasıl bir müzik aleti?

Theremin neden yasaklandı? Theremin nedir? sorularının yanıtı merak edilen konular arasında yer alıyor. Günümüzde popüler hale gelen theremin, yasaklanması itibariyle son zamanların en çok konuşulan müzik aleti oldu. Yasaklanan günden itibaren sosyal medyada gündeme gelen bu alet kimisine göre yasaklanmaması gerektiğini insan sağlığına hiçbir zarar vermeyeceğini savunsada kimi insanlarda yasaklanması gerektiğini ve insan sağlığına zarar verebileceğini savunmaktadır. Theremin nasıl bir alettir? Theremin neden yasaklandı? Theremin nedir? İşte, bütün merak edilenler haberimizin detaylardadır…

THEREMIN NEDİR?

Theremin enstrümanı icadından bu yana ilginç ve kendine özgü olan bu alet ile birçok fizikçi ve müzisyen ilgi duymuştur. Bu enstürmanı çalmış ya da çalmayı denemiş ünlü kişiler arasında Jerry Lewis, Cary Grant, Vladamir Lenin, Albert Einstein, Igor Stravinsky yer almaktadır. Synthesizer 1960 larda icat edilen elektriksel sinyaller üretmek için kullanılan bir enstrümandır. Elektronik müziğin kurucusu sayılan Robert Moog çalışmalarında büyük ölçüde theremin'den esinlenerek sonunda Moog synthesizer'ı ortaya çıkarmıştır. Theremin birçok sanatsal müziklerde ve rock gibi popüler müziklerde de kullanılmıştır. İnsan sesine en yakın sesler bu alet sayesinde çıkarılıyor. Enstrüman bu haliyle hayvanseverlerin çok hoşlanmayacağı bir görüntü taşıyor.

THEREMİN NEDEN YASAKLANDI?

Eleştirmenler, bu enstürmanı çalan insanlarda baş dönmesi, halüsinasyon ve felç gibi problemlere yol açabileceğini söylemişler. 1799 yılında doktor Anthony Willich, armonikanın yani thereminin çıkardığı ses sinir sistemini oldukça kötü etkilediği için bu aletin yasaklamayı gerektiğini söylemiştir.

Theremin (armonika) yasaklanmasının nedeni, bu aletten çıkan sesin insan beyni ve kulaklarıyla bilinmeyen bir etkileşimi olduğu varsayılması. Bu nedenle glass armonikadan çıkan ses 1000- 4000 hertz aralığındaymış. 4000 hertz altında sesler, sağ ve sol kulak arasındaki nirengi noktası bulamadığı için katman/safha farklılığı -phase differences- doğuyor ve bu da insanlarda duyma problemlerine yol açabiliyormuş.

THEREMİN NASIL ÇALIŞIR?

Theremin enstrümanı herkes tarafından çalınmamaktadır. Kontrolü iki metal anten arasında sağlanan bu alet, antenler aleti çalan kişinin ellerinin pozisyonunu algılarlar. Otomatik algılama sistei vardır bir nevi. Bir el ile titreşim dalgaları gönderilir, diğer el ile de sesin şiddeti ayarlanır. Theremin ürkütücü sesler ile birleşik bir enstürmandır.

TEMAS GEREKMEYEN MÜZİK ALETİ: THEREMİN

Teremin ilk elektronik ve çalarken temas gerekmeyen müzik aletidir. İsmini mucidi olan Rus Profesör Leon Theremin'den alır, 1928'de mucidi tarafından patenti de alınmıştır. Gerçek adı Termenvox veya Aetherphone'dur. Daha sonra İngilizceleşerek zamanla "Theremin" adını almıştır.

Dokunmadan Çalınan Müzik Aletinin Adı Nedir?

KONTROLÜ MANYETİK DALGALARLA SAĞLANIR

Kontrolü iki metal anten arasında sağlanır, bu antenler aleti çalan kişinin ellerinin pozisyonunu algılarlar. Bir el ile titreşim dalgaları gönderilir, diğer el ile de sesin şiddeti ayarlanır. Theremin ürkütücü sesler ile birleşik bir alettir. Elektrik sinyalleri Theremin üzerinde büyütülür ve bağlı olan hoparlörlere gönderilir.

Dokunmadan Çalınan Müzik Aletinin Adı Nedir?

THEREMİN NE TARZ MÜZİKLERDE KULLANILIR?

Theremin sanat müziklerinde ve rock gibi popüler müziklerde de kullanılır.

Dokunmadan Çalınan Müzik Aletinin Adı Nedir?

DÜNYADA BU ENSTRÜMANI ÇALAN BAZI KİŞİLER

Bud Averill

Lucie Bigelow Rosen

Jean Ven Robert Hal

Samuel Hoffman

Clara Rockmore

Jimmy Page

Jean Michel Jarre

Eric Ross

Bruce Woolley

Peter Pringle

Barbara Buchholz

Vincenzo Vasi

Lydia Kavina

Masami Takeuchi

Dalit Warshaw

Pamelia Kurstin

Randy George

Carolina Eyck

Gak Sato

H. Whipple Abbott

Lana Aksyonova

Dorit Chrysler

Charlie Draper

Rom Chiaki

Darryl Kubian

Charles Richard Lester

Shueh-li Ong

Armen Ra

Kip Rosser

Dokunmadan Çalınan Müzik Aletinin Adı Nedir?

Dokunmadan Çalınan Müzik Aletinin Adı Nedir?

Şimal Güdüm
Haberler.com - Gündem
title
Close