İskoçya için Tarihi Gün! Bağımsızlığa Evet mi Hayır mı?
İskoçya için bugün tarihi bir gün olacak. İskoçya bağımsızlık yani Birleşik Krallık'tan ayrılıp ayrılmamaya karar vermek için referandumda oy kullanacak. Oy oranlarının yakın olduğu İskoçya bağımsızlık referandumunun sonucu merakla bekleniyor.
İskoçya için bugün tarihi bir gün olacak. İskoçya bağımsızlık yani Birleşik Krallık'tan ayrılıp ayrılmamaya karar vermek için referandumda oy kullanacak. Oy oranlarının yakın olduğu İskoçya bağımsızlık referandumunun sonucu merakla bekleniyor. Tarihi oylama öncesi düzenlenen son anketler Birleşik Krallık'ta kalmak isteyen İskoçların oranını yüzde 52, bağımsızlığı isteyenlerin oranını da yüzde 48 olarak gösterdi.
Eğer oylamadan "evet" oyu çıkarsa İskoçya İngiltere ile birlikte oluşturduğu tam 307 yıllık tarihi birlikteliğe son vermiş olacak.
İskoçya'nın bağımsızlığını isteyenlerle, Birleşik Krallık'ta kalmayı tercih edenler arasında başa baş mücadele referandum gününe kadar sürmesi dolayısıyla en kilit nokta yüzde 8 ile 14 arasında gösterilen kararsızların oyları olarak görülüyor.
İngiltere'deki siyasi liderler tarihi gün öncesi son kozlarını oynayarak İskoçlara 'Bizimle kalın" çağrısı yaparken, İskoç Ulusal Parti Lideri Alex Salmond büyük gün öncesi yaptığı konuşmada "İskoçya'nın geleceğine kendi ellerinizle sahip çıkın" diye konuştu.
"İSKOÇYA'NIN GELECEĞİ BİZİM ELLERİMİZDE"
Kendini destekleyen bin 500'den fazla İskoç'a hitap eden Salmond, "Bu hayatınızın fırsatı, elinizden kaçırmamalısınız. Bu fırsat, bu zamana kadar sahip olduğumuz en büyük an. İskoçya'nın geleceği bizim ellerimizde" diye konuştu.
Salmond, oylamadan çıkan sonucun hayır olması halinde de bu sonucu onur ve saygı ile kabul edeceğini belirtti.
"İSKOÇYA HEPİMİZE AİTTİR"
Eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise Salmond'un konuşmaları sert bir dille eleştirdi. Brown, İskoçya'nın Salmond dahil hiçbir siyasetçiye ait olmadığını söyleyerek "İskoçya hepimize aittir" diye konuştu.
İskoçya'nın ikinci büyük kenti Glasgow'da konuşan Brown, bağımsızlık konusunda şüphesi olanların Birleşik Krallık'ı bir arada tutmak için "hayır" oyu vermeleri gerektiğini belirterek birlikte her ne yarattılar ise hiçbir milliyetçinin bunu ayırmasına izin vermemeleri gerektiğini vurguladı.
CAMERON: İSKOÇYA AYRILIRSA İSTİFA ETMEM
İskoçya'nın Aberdeen kentinde referandum öncesi son konuşmasını yapan İngiltere Başbakanı David Cameron ise İskoçların Birleşik Krallık'tan ayrılmaya "evet" demeleri halinde Başbakanlıktan istifa etmeyeceğini söyledi.
Cameron konuşmasında kendi geleceğinin mayıs ayında yapılacak genel seçimlerde zaten belirleneceğini söyledi. Kendi adının referandumdaki oy pusulasında olmayacağına vurgu yapan Cameron, "Oy pusulasında İskoçya Birleşik Krallık'ta kalmak istiyor veya İskoçya Birleşik Krallık'tan ayrılmak istiyor" olacak. Perşembe gecesi işte bu soruya yanıt verilecek. Eğer benden hoşlanmıyorsanız, ben sonsuza kadar burada olmayacağım. Eğer bu hükümeti beğenmiyorsanız sonsuza kadar olmayacak. Ancak Birleşik Krallık'tan ayrılırsanız bu sonsuza kadar sürecek" dedi.
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ise hafta sonu katıldığı bir etkinlikte İskoçya'nın bağımsızlığı ile ilgili kendisine yöneltilen bir soru üzerine İskoçların oy vermeden önce çok iyi düşünmeleri gerektiği yanıtını vermişti.
16 yaşın üstündekilerin oy kullanabileceği referanduma katılımın yüzde 80 olması bekleniyor.
İSKOÇYA BİRLEŞİK KRALLIĞA NASIL DAHİL OLDU?
İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth'in varis bırakmadan ölmesi üzerine, kraliçenin en yakın akrabası olan İskoçya Kralı VI. James tahta geçti. I. James adıyla 1603 yılında taç giyen kral, İskoçya ile birlikte, İngiltere'yi, 12. yüzyıldan beri değişen derecelerde İngiliz tacı altında bulunan İrlanda'yı ve 1536'da İngiltere ile siyasi olarak birleşen Galler'i merkezden yönetmeye başladı. I. James'in, İngiltere ve İskoçya'yı hukuki ve siyasi olarak tam bir birlik haline getirme çabası sonuç vermedi ve "Taçların Birliği" olarak adlandırılan bu dönemde iki ülke bir tek kral altında ayrı ayrı varlıklarını sürdürmeye devam etti.