Davos 2021 ne zaman, nerede gerçekleşecek? Davos Zirvesi'nde konuşulacak bitcoin konusu neler kapsıyor?
Her yıl ocak ayı içerisinde gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu (Davos Zirvesi) ne zaman, nerede gerçekleşecek? Davos Zirvesi'nde konuşulacak bitcoin konusu neler kapsıyor? Dünya Ekonomik Forumu (WEF) hangi tarihte?
Dünya Ekonomik Forumu (Davos Zirvesi) 2021'de bu yıl yeni bir ülkede gerçekleşecek. Bitcoin'in de ele alınacağı Davos Zirvesi hakkında merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik.
DAVOS 2021 NE ZAMAN, NEREDE GERÇEKLEŞECEK?
Her yıl İsviçre'de gerçekleşen Davos Zirvesi, bu yıl pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak başladı. Davos toplantılarında özellikle virüsün sarstığı küresel siyaset ve ekonomi ortamı ve salgın sonrası yeni normal ile ilgili tartışmalar dikkatle izleniyor. Forumda bugün TSİ 15:00'da konuşacak olan Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Joe Biden'ın ABD Başkanlığına resmi olarak başlamasından sonra ilk defa kamuya açık bir konuşma gerçekleştirecek.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) "2021 Davos Gündemi" toplantıları yaklaşık 70 ülkeden 1500'den fazla iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcisinin katılımıyla çevrim içi ortamda başladı.
WEF yöneticilerinin Davos Zirvesi'ne alternatif olarak sanal ortamda dünyanın etkili siyasi ve iş dünyası liderlerini bir araya getirdiği "2021 Davos Gündemi" 29 Ocak'a kadar sürecek.
Her yıl ocak ayında İsviçre'nin Davos kasabasında yapılan Davos Zirvesi ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle mayıs ayına ertelendi.
Ana teması "Güvenin yeniden tesisi için kritik yıl" olarak belirlenen Davos Gündemi toplantılarına, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hindistan Başbakanı Narenda Modi, Japonya Başbakanı Yoşihide Suga ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis'in de olduğu 25 devlet başkanı veya başbakanın katılması bekleniyor.
Çevrim içi toplantılara 70'i aşkın ülkeden 1500'den fazla iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve STK temsilcisi katılacak ve 100'ü aşkın oturum düzenlenecek.
WEF 2021 ANA TEMASI THE GREAT RESET (BÜYÜK SIFIRLAMA)
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 2021, salgın koşulların çevrimiçi olarak başlarken bu senenin ana teması "the Great Reset" (Büyük Sıfırlama) olacak. Daha adil ekonomiler, iyilik için teknoloji, jeopolitiğin ötesinde, toplum ve işin geleceği ise WEF'te tartışılacak diğer başlıklar olacak.
Çevrimiçi platformlar üzerinden gerçekleştirilen oturumların sadece bir gündem belirleme ve hazırlık olduğunu belirten WEF yönetimi 2021'in yaz aylarında yıllık toplantının fiziksel olarak yeniden yapılacağını belirtti.
ÇİN DEVLET BAŞKANI Şİ JİNPİNG'İN KONUŞMASI BEKLENİYOR!
Forumda 25 Ocak TSİ 15:00'da konuşacak olan Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, Joe Biden'ın ABD Başkanlığına resmi olarak başlamasından sonra ilk defa kamuya açık bir konuşma gerçekleştirecek.
Bloomberg'in haberine göre, Şi Jinping'in Ocak ayı başında yazdığı bir mektup ile Starbucks'ın Eski Başkanı Howard Schultz'dan ABD-Çin ilişkilerini düzeltmek için yardım isteyerek, "Umuyorum ki Starbucks, ABD ile Çin'in ekonomik, ticari ve ikili ilişkilerinin geliştirilmesi için aktif bir çaba sarf edecek." demişti.
Salgın sürecinden en hızlı şekilde toparlayıp 2020 yılını büyümeyle kapatan Çin'de koronavirüs vakaları yeniden yükselişe geçerken Şi'nin yapacağı konuşma da önümüzdeki dönemin sinyallerini vermesi açısından önemli olacak.
DAVOS TOPLANTILARINDA ÖNEMLİ KONUŞMALAR
Christine Lagarde ve ekonomik toparlanma
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Goldman Sachs Group CEO'su David Solomon ve Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire gibi isimlerin konuşmacı olarak bulunduğu "Ekonomik büyümenin yeniden inşası" panelinde, salgın sürecinde rekor daralmalar yaşayan ekonomilerin tekrardan ekonomik büyüme döngüsüne nasıl gireceği ve özel sektör ile kamunun nasıl bir işbirliği içerisinde olması tartışılacak konuların başında geliyor.
Anthony Fauci ve Kovid-19 ile mücadele
ABD Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Anthony Fauci ve Yunan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in konuşmacı olarak yer alacağı "Kovid-19 ile mücadele" panelinde hükümetlerin en etkili ve verimli önlemleri nasıl alacağı konuşulacak. Bunun yanında hükümetlerin ve işletmelerin nasıl işbirliği yaparak 1,8 milyondan fazla can kaybına neden olan Kovid-19 ile mücadele edebilecekleri tartışılacak.
Andrew Bailey ve dijital paralara yeniden bakış
Kovid-19'un nakit kullanımını azaltmasıyla birlikte merkezi dijital para birimleri üzerindeki çalışmalar artış gösteriyor ve insanların para kullanımı farklı bir boyuta eviriliyor. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey de Dünya Ekonomik forumunda bu para birimlerinin düzenlenmesi ve kullanımıyla ilgili bir panelde konuşacak.
Fatih Birol ve temiz enerjiye geçiş tartışmaları
Avrupa Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson'ın da katıldığı "Temiz enerjiye geçişin hızlanması" panelinde küresel olarak ekonomik toparlanma için temiz enerjiye geçişin önemi tartışılacak. Fatih Birol'un da yer alacağı panelde hükümetlerin nasıl politikalar, uygulamalar oluşturması ve nasıl ortaklıklar kurmaları gerektiği tartışılacak.
Yeni bir küresel sağlık sistemi
Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ve Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn'ın konuşmacı olarak katılacağı "Sağlık ve sağlık sistemi için yeni bir kontrat" adlı panelde küresel sağlık sisteminin zayıflıkları ve bu zayıflığın giderilmesi için hükümetler ve özel sektör arasındaki işbirliği konuşulacak.
Angela Merkel ve Almanya'nın sanayi üretim performansı
Almanya Başbakanı Merkel de WEF'te salı günü TSİ 15:00'da bir konuşma gerçekleştirecek. Son dönemlerdeki karantina önlemlerine rağmen sanayi üretim göstergelerinde beklentilerin üzerinde performans gösteren Almanya ekonomisi ve forumun ana teması olan ekonomik değişimin Merkel'in konuşmasında ana başlıklar olması bekleniyor.
Emmanuel Macron
Yeniden karantina sürecinde olan ve zor bir 2020 geçiren Fransa'nın Başkanı Emmanuel Macron 26 Ocak TSİ 17:00'da Dünya Ekonomik Forumu'nda bir konuşma gerçekleştirerek Avrupa'nın ve Dünyanın karşı karşıya kaldığı küresel problemlere değinecek.
Ursula von der Leyen
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in salgının gölgesinde geçen yılı değerlendirmesi beklenirken Avrupa için daha sürdürülebilir bir ekonomik modelin ne olacağı ve küresel ekonomik düzen konusunda değerlendirmelerde bulunacağı düşünülüyor.
DAVOS ZİRVESİNDE BITCOIN ELE ALINACAK
Kripto para birimleri bu sene Dünya Ekonomik Forumu bünyesinde en çok konuşulacak konulardan birisi olarak karşımıza çıkabilir. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, Western Union CEO'su Hikmet Ersek gibi önemli isimlerin ise şimdiden kripto paraları tartışacağı kesinleşti. İkili, WEF tabanlı bir panel etkinliğinde "dijital paraların resetlenmesi" isimli bir konuyu ele alacak. 25 Ocak olarak belirlenen tarihe çok az kaldığı görülüyor ve yarın kripto para sektörünü derinden etkileyecek adımların da atılması bekleniyor.