Haberler

Peynir Tüketim Alışkanlığı Yunanistan'ın Bile Gerisinde

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de yılda kişi başına 5 kg peynir tüketiliyor ve maalesef bu oran dünya ortalamasının oldukça altında.

Dünyaya baktığımız zaman ise, yılda kişi başına düşen peynir tüketimi ABD'de 17 kilogram, Yunanistan'da ise 25 kilogram olarak göze çarpıyor.

Yörsan Gıda Mühendislerinden Nilüfer Hakarayan kalsiyumun en zengin kaynağı olan ürünlerden peynir tüketimine özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çölyak gibi hastalığı olanlar rahatlıkla peynir tüketebiliyor!

Peynirlerin çoğunda gluten bulunmuyor: Peynirlerin büyük bir çoğunluğunda gluten bulunmadığı için çölyak gibi hastalığı olanlar rahatlıkla peynir tüketebiliyor.

Süt ürünleri uykusuzluğa yardım ediyor!

Süt ürünleri uykusuzluğa yardım ediyor: Uykusuzluk çekenler için sütün içinde oluşan bir protein uyku kalitesini geliştiriyor ve ertesi gün zindelik sağlıyor. Bunun yanı sıra sütün içinde melatonin ve seratonin isimli hormonların seviyesini artıran tryptophan isimli amino asit bulunuyor. Bu da geceleri iyi bir uyku çekmenize yardım ediyor.

Laktoza karşı hassasiyetiniz olsa da peynir yiyebilirsiniz!

Parmesan, rokfor gibi yıllanmış peynirlerde çok az laktoz bulunur ya da hiç laktoz bulunmaz. Diğer tüm doğal peynirlerde laktoz seviyesi çok düşüktür. Bu nedenle süt içemeseniz de peynir yiyebilirsiniz.

Diş çürümelerine karşı süt ve süt ürünleri tüketin!

Yörsan Gıda Mühendisi Nilüfer Hakarayan süt ve süt ürünlerinde bulunan kazeinin diş çürümesini önlemede yardımcı olan bir madde olduğunu belirtti. Çeşitli nedenlerden dolayı dişinizi fırçalayamadığınız zamanlarda peynir yenilebileceği tavsiyesinde bulundu.mŞekerli, yapışkan gıda yendikten sonra dişlerin fırçalanması mümkün değilse, ağız suyla çalkalanmalı. Yine şekerli gıda yenildikten sonra ağza atılacak bir parça peynir, şekerin dişi çürütme etkisini gidermede yardımcı olması açısından son derece önemlidir.

Peynir ve fermente süt ürünleri şeker hastalığı riskini düşürmeye yardımcı!

2012 yılında American Journal of Clinical Nutrition isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre, günde en az 55 gram (yaklaşık 2 dilim) peynir yemek, tip 2 diyabet hastalığı riskini yüzde 12 azaltıyor. Araştırmacılar, bu etkinin peynir ve yoğurtta bulunan probiyotik bakteriler nedeniyle olduğunu düşünüyor.

İyi bir protein kaynağıdır!

Tavuk, balık ya da kuru fasulye gibi protein kaynaklarına da başvurabilirsiniz. Yörsan Gıda Mühendisi Nilüfer Hakarayan peynirin de protein açısından oldukça zengin olduğunu söyledi. Ayrıca parmesan gibi eskitilmiş, sert peynirler yumuşak olanlardan daha fazla protein içerir. Bazı parmesan peynirlerinin 30 gramında yaklaşık 11 gram protein bulunur.

Kaynak: Bültenler / Sağlık
title
Close